Otmár atya könyvén átsüt a hit optimizmusa

Luif Otmár OSB bencés szerzetes, pedagógus szolgálatát haláláig a Pannonhalmi Főapátságban, illetve Győrött végezte. Füveskönyve nemrég jelent meg újra, két tanítványa szerkesztésé­ben.

Juhász Kristóf
2021. 01. 27. 11:41
null
Biztonságosan elkülönítették a pannonhalmi diákokat az épületben Fotó: Krizsán Csaba Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Egyed a mezőnek füvét” – Mózes könyvének ezen az igéjén alapszik a XVI. században elterjedt herbáriumok, vagyis füveskönyvek szellemisége. Napjainkban (elsősorban Márai Sándor híres Füves könyve óta) a füveskönyv már elsősorban nem a teremtett világ gyógynövényeinek ismeretét kínálja testi bajainkra, hanem lelki segítséget, jó tanácsot, bölcsességet az élet minden területére.

Így van ez Luif Otmár OSB bencés szerzetes, pedagógus füveskönyvével is, mely nemrég jelent meg újra, két tanítványa, az időközben elhunyt Kőrösi Tamás és Péter Tamás szerkesztésé­ben.

Az első kiadás 2012-ben jelent meg

Már a kötet fülszövegében olvasható rövid életrajzból is kiderül, olyan szerző tanácsaiban, elmélkedéseiben, bölcsességeiben lesz részünk, akinek hitelességéhez nem férhet kétség. Luif János Otmár bencés szerzetes 1930-ban született, a Soproni Bencés Gimnáziumban járt, majd 1949-ben, Rákosi Mátyásék idején Pannonhalmán tanult tovább, ott is érettségizett 1951-ben, már novíciusként. Rá két évvel szerzetesi fogadalmat tett, újabb három évvel később pedig pappá szentelték. Szolgálatát 2008-ban bekövetkezett haláláig a Pannonhalmi Főapátságban, illetve Győrött végezte, előbbiben volt többek között gimnáziumi igazgatóhelyettes, majd igazgató, diákotthoni igazgató és főprefektus. A győri Czuczor Gergely Bencés Gimnáziumban pedig hasonlóképpen házfőnök, gimnáziumi és diákotthoni igazgató, közben gyóntatott, misézett, és még a gimnázium pinnyédi sporttelepének gondnokaként is működött. Ezt halála után róla nevezték el. Diákjai szeretetéről árulkodik a szintén róla elnevezett ösztöndíj s persze ez a könyv is, amely egy kisebb táskában vagy nagyobb zsebben elfér, és kiválóan beteljesíti vállalt küldetését: csüggedésünkben előkaphatjuk, és erőt meríthetünk egy elhivatott paptanár, Isten egy nemcsak alázatos, hanem remekül író szolgájának gondolataiból. Luif Otmár atya írásai frissek, bátrak, minden modorosságtól, kenetességtől mentesek, és abszolút aktuálisak, mindenkit érintők.

Lássuk, mit ír például a versenyről: „Az egészséges embernek természetes, Isten adta tulajdonsága a becsvágy. Mit is jelent ez? Végső soron mindenképpen azt, hogy különbek akarunk lenni a másiknál. Ez a kívánság azonban sokszor alacsonyodik törtetéssé. […] Aki maga rest vagy képtelen előrelépni, gáncsot vet a többinek, s úgy igyekszik megelőzni őket. Vagy kidolgoz egy helytelen, beteges értékrendet. Ha a jóban képtelen első lenni, a rosszban előz meg mindenki mást. A becsvágy ilyen eltorzulásai sok bajt okoznak az emberek között. Eltorzul az ellene forduló védekezés is. Például a diák megveti a strébert, de könnyen stréberségnek minősít minden szorgalmat, jóra törekvést is. A becsvágy betegségei ellen nem védekezhetünk úgy, hogy megtagadjuk magát a becsvágyat is. Jézus nem szidja az apostolokat azért, mert versengenek egymással. […] Jézus különös versengésre akar tanítani bennünket. Ebben a versengésben is érzékenyeknek, tanulékonyaknak kell lennünk. Szükséges a gyakorlás, a felkészülés is, és a szenvedést ebből a trenírozásból sem spórolhatjuk ki. Ez a verseny a szeretet versenye, amely nagylelkűségben és szolgálatban bontakozik ki. Az lesz az első, aki már nem is saját elsőségével törődik, hanem önfeledten segít a másiknak, örül a másik előrejutásának.”

Sokszor hallottam már olyat, no nyilván nem olvasóink köreiből, de tényleg sokszor: Mit tudhat egy szerzetes, egy pap az életről?! Bizony, nagyon sokat. Mert nagy dolog az átélés. De a rálátás és az összefüggések föltérképezése még nagyobb. Ha pedig valaki képes élni egy kolostor isteni magányával, annak az írásaiból épp ilyen istenszeretet, életszeretet és életbölcsesség sugárzik, mint Otmár atya füveskönyvéből.

Luif Otmár OSB füveskönyve. Győr, Jaurinum, 2020.

Az érdeklődők a könyvet megrendelhetik az alábbi e-mail címen vagy telefonszámon:

Péter Tamás [email protected]

Tel: 06 30 901 74 89

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.