Fiedler 100 – A fény festőjének budapesti ünnepe

A Fiedler 100 főleg a művész 50-es és 60-as évekbeli alkotói periódusára fókuszál, több olyan festményt is bemutatva, amelyek Magyarországon még soha nem voltak kiállítva.

Breuer Csilla
2021. 02. 03. 8:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hét elején örvendeztem és osztottam meg önökkel is a hírt, hogy nemcsak az online térben, hanem fizikai valójában is látogatható kiállítás nyílt Budapesten. Akkor egy fiatal textil­grafikust mutattam be, most viszont egy száz éve született alkotó előtt tiszteleghetünk. És, ami nagyon fontos: Fied­ler Ferenc, azaz François Fiedler, az absztrakt expresszionizmus kiemelkedő képviselőjének szentelt tárlat nemcsak az online térben látogatható, hanem előzetes bejelentkezés alapján a helyszínen, vagyis a Kálmán Makláry Fine Artsban. A galéria, amely a centenáriumi kiállításnak otthont ad, közel tíz éve gondozza – nemzetközi és hazai téren egy­aránt – Fiedler munkásságát.

A centenáriumi kiállítás előzetes bejelentkezés alapján március 12-ig megtekinthető
Fotó: Kálmán Makláry Fine Arts

Fiedler Ferenc 1921. február 15-én, Kassán látta meg a napvilágot, majd később Nyíregyházán nevelkedett. Tehetsége nagyon korán megmutatkozott: alig ötévesen az olasz mesterek, Leonardo da Vinci és Caravaggio festményeit kezdte másolni, így nem csoda, hogy tízévesen már felnőtt művészekkel együtt állított ki. A negyvenes években alkotott több figuratív művét a magyar állam megvásárolta, ezek ma is a Szépművészeti Múzeum – Nemzeti Galéria gyűjteményében találhatók. Szőnyi István tanítványa volt a Magyar Királyi Képzőművészeti Főiskolán, ott kötött életre szóló barátságot Reigl Judittal, Hantaï Simonnal és Paul Hargittaival, akikhez hasonlóan a negyvenes évek végén elhagyta Magyarországot és Franciaországban telepedett le. A figurális festéssel felhagyva az absztrakció felé fordult. Életében és művészetében is fordulópontot jelentett 1950, amikor pártfogásába vette Joan Miró szürrealista katalán művész, aki a „fények festőjének” nevezte Fiedlert. Neki ­köszönhetően lett a neves Galerie Maeght exkluzív művésze és állított ki rendszeresen olyan modern alkotókkal, mint Braque, Chagall, Calder, Giacometti, Kandinszkij, Miró, Matisse, Picasso, Riopelle és Tápies. François Fiedler nyolcvanéves korában hunyt el, 2001-ben, tehát a centenáriumi kiállítás egyben megemlékezés is halálának 20. évfordulójára.

A Fiedler 100 főleg a művész 50-es és 60-as évekbeli alkotói periódusára fókuszál, több olyan alkotást is bemutatva, amelyek Magyarországon még soha nem voltak kiállítva.

A tárlat március 12-ig látogatható a Kálmán Makláry Fine Arts galériában, hétköznapokon 10 és 16 óra között, a [email protected] e-mail-címre regisztrálva. A tárlat megtekintéséhez egy konkrét időpontot kell megadni. A galériában kötelező a maszk használata, a kiállítótérben egyszerre hat fő tartózkodhat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.