Káel Csaba: a Színház- és Filmművészeti Egyetem átalakítása a filmipar fejlesztésének szerves része

A film a magyar történelem nemzetközi bemutatásának is eszköze, egyben az európai létforma, a kultúránk megismertetésének lehetősége – állítja Káel Csaba magyar mozgókép fejlesztéséért felelős kormánybiztos, aki úgy látja, a Színház- és Filmművészeti Egyetem átalakítása a filmipar fejlesztésének szerves része, korábban nem sikerült integrálni az oktatásba a folyamatosan fejlődő ágazat elvárásait. Az Origónak többek között beszélt arról, hogy a Mozgókép fesztivál és a magyar filmdíjak átadója idén a Veszprém–Balaton régióba költözik, és a filmes pályáztatás folyamatossá válik.

Magyar Nemzet
Forrás: ORIGO2021. 02. 20. 14:35
Káel Csaba
Káel Csaba: A kulcs a kiemelkedő minőség, valamint az innovatív, új megközelítés Fotó: Koszticsák Szilárd Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A mozgókép ünnepét újragondoltuk: a rendezvényt a csodálatos Veszprém–Balaton régióba költöztetjük az Európa Kulturális Fővárosa 2023 programsorozat szervezőivel közösen, a tavaly kezdődött ígéretes együttműködés folytatásaként – mondta a Mozgóképszemléről Káel Csaba, aki hozzátette: Legendás televíziós seregszemle volt már korábban Veszprémben, ezt a hagyományt folytatjuk szabadtéri vetítésekkel, közönségtalálkozókkal és izgalmas filmes programokkal a megyeszékhelyen, Balatonfüreden és Balatonalmádiban.

– A járványhelyzet enyhülésével és a kormányzati intézkedéseknek köszönhetően már nyáron visszajöhetett jó néhány külföldi produkció is. Közben a kulturális mentőcsomagban sikerült plusz támogatást szerezni arra, hogy összefogjon a színházi és a filmes szakma – fogalmazott a kormánybiztos, példának hozva az Aradi Kamaraszínházat, ami egy 1848-as darabbal kapcsolódott be, a Magyar Golgota cíművel, Pozsgai Zsolt drámájával, amely az egyik magyar vértanú, Török Ignác sorsán keresztül mutatja be a korabeli eseményeket.

A mozgóképágazatban rendkívül fontosak a technikai és mozgóképszakmai alapok, amit meg kell tanítani, a művészképzés csak ezután jöhet
Fotó: Kurucz Árpád

– Nem volt sajnos lényegi párbeszéd az ágazat és az oktatási intézmény között az elmúlt időszakban – szögezte le. – Pedig léteznek jól működő struktúrák, irányadó példák: ha az orvosi egyetemre nézünk, látható, hogy az egészségügyi ágazatba be van kapcsolva annak működése. De ez a mérnökképzésre is igaz. Nekünk az az integráció a legfontosabb, ami az egész ágazat igényeit összekapcsolja az egyetemmel. Hiszen számítunk a fiatalokra, akik kijönnek az egyetemről. Mindenki azzal nyer, ha az új generáció tagjai minél eredményesebben tudnak bekapcsolódni a filmezésbe, megtalálni a helyüket a filmiparban. A mozgóképágazatban rendkívül fontosak a technikai és mozgóképszakmai alapok, amit meg kell tanítani, a művészképzés csak ezután jöhet.

– Nem az egyetem vesztette el a tanárokat. Az egyetem kapuja nyitva áll számukra is, hogy jöjjenek és tanítsanak. Nyitottabb, szabadabb forma jön, ami gazdaságilag megalapozottabb. Nemrég meghívtak a Duna Televízió egykori épületében felépített új filmes campus megtekintésére, ami fantasztikus oktatási helyszín – szólt az SZFE-ről távozó oktatókról, kiemelve: olyan filmes stúdiója lett az egyetemnek, ami korábban sosem volt. Filmes és televíziós utómunkaeszközök állnak rendelkezésre, egy jól felszerelt campus jön létre a XXI. századi igényeknek megfelelően. Ez az ágazat elképesztő tempóban fejlődik, ennek meg kell felelni az oktatási rendszeren belül is.

– Koltai Lajos az egyik legnagyobb tudású magyar filmes szakember és művész: azon ritka emberek közé tartozik, akik operatőrként és rendezőként is letették a névjegyüket.

Ha olyan nagy tudású és nemzetközi elismertségű alkotó, mint ő, úgy dönt, hogy a tudását átadja a következő generációnak, azt üdvözölni kell.

Én nagyon méltatlannak tartom az őt célzó támadásokat – jelentette ki Káel Csaba, majd a tüntetésekkel kapcsolatban megjegyezte: ez nem a politika terepe.

Az első perctől fogva abba az irányba törekedtünk, hogy tárgyaljunk az álláspontokról és a célokról, mert a szakmánk jövője a tét, ez közös ügy. Érdekes, hogy informális szinten mi beszélünk egymással. Döbbenetes volt látni, hogy ez nem tudott formálissá válni. Kicsit életidegen is, mert ez nem a filmezésről, és nem az oktatásról szól.

Az Origo.hu interjú itt olvasható.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.