Czóbel Minka, akit Ady előfutárának is tartanak, kora ünnepelt poétája volt

Czóbel Minka összegyűjtött, eddig kevésbé ismert versei és kisprózái nagy élményt jelentettek olvasójának.

Temesi László
2021. 04. 29. 7:52
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rábukkanni irodalmi értékekre mindig felemelő érzés. Czóbel Minka összegyűjtött, eddig kevésbé ismert versei és kisprózái nagy élményt jelentettek olvasójának, e sorok írójának. A bő évszázada kivirágzott költő és író művei a meglepetés erejével hatottak. Munkásságának fénykorát 1890–1914 között élte, ez idő alatt nyolc verseskötete, egy kisregénye és két novelláskötete jelent meg, francia fordításai is sikert arattak. „Helye a klasszikusok között volna – és már életében ismeretlenné öregedett” – írta egy méltatója.

De honnan bukkant elő ez az évtizedekig sötétségben bujkáló, méltatlanul elfeledett, 92 évet élt nagy tehetség? A fényre Bíró Erzsébet Franciska hozta vissza Urbán László irodalomtörténész segítségével.

„Czóbel Minka korának egyik legműveltebb, legtájékozottabb és több nyelvben jártas költő- és írónője volt, aki hosszú élete során rejtőzködő költő maradt – mégis Arany varázslatos világától Ady szimbolizmusáig otthonosan mozgott a hazai poézisben és szellemi lírában. A francia szimbolisták hatására kezdi »festeni« költeményeit” – tudatja velünk a fülszöveg, ami nyomban kíváncsivá teheti legújabb olvasóit. A „régiek”, az 1800-as évek vége felé és az 1900-as évek elején élt irodalombarátok jól ismerhették költői munkásságát, hiszen számos akkori újságban és versesköteteiben találkozhattak költeményeivel. Vitathatatlan, Czóbel Minka korának ismert és elismert poétája volt. Olyan költő- és íróóriások méltatták műveit, mint Arany János, Reviczky Gyula, Jókai Mór, Ady Endre, Babits Mihály, Mikszáth Kálmán, Móricz Zsigmond, Heltai Jenő, Herczeg Ferenc, Gárdonyi Géza és Szép Ernő, és ez már önmagában is garancia arra: érdemes újra felfedeznünk. S valóban, a most megjelent A pillanat értéke című kötetben több mint száz vers is kivételes tehetségéről árulkodik. Szimbolikus gondolataira, bölcs soraira oda kell figyelni és mögé látni, hogy megértsük üzeneteit. Például A fonógyár című remekében a robotoló, mélyszegénységben élő szövőnők álmait, vágyait jeleníti meg mesterien, miközben átéljük nehéz sorsukat és együtt érzünk az „aranyszálakat”, illetve aranyálmokat szövögetőkkel.

Czóbel Minka többször bejárta Európát, s bár mindenütt jól érezte magát, magyarsága, hazaszeretete több verséből is felcsillámlik – talán legragyogóbban a Hazatérés címűből. A Jövő című költeményében pedig így fohászkodik Istenhez értünk, jó évszázaddal ezelőtt: „Emeld fel még egyszer ezt a lealázott árva nemzetet.” Frissnek tűnő szavak… Szintén az Istenhez fordul az Újévi imában, igaz, ebben az egész emberiségért: „Embertestbe miért lehelted a sok kusza, ferde, zavart lelket?” – kérdezi a Mindenhatótól, aki a költő szerint tökéletesnek alkotott meg fűt, fát, virágot, állatot, csak éppen bennünket nem. Elgondolkodtató sorok ezek mai összekuszált világunkban, amelyben egyre több a ferde, zavart lélek…

A kötetben közreadott Czóbel-prózák szintén figyelemre méltók. Érett írói stílus jellemzi valamennyit. „Elbeszélései mintha elsikkadtak volna versei árnyékában, fölöttébb igaz­ságtalanul” – írja az utószóban Bíró Erzsébet Franciska, aki azt is említi, hogy amikor rájuk bukkant régi újságokban, folyóiratokban, szinte mindegyik magával ragadta, mert „olyan gyönyörűek és színvonalasok”, és akkor határozta el, hogy Urbán László irodalomtörténész segítségét kéri a további kutatómunkához. A több hónapig tartó gyűjtés gyümölcse ez az értékes könyv, amelynek kiadását a Kortárs Könyvkiadó vállalta. Megérte! Azért is, mert a legtöbb mű itt olvasható először egy évszázadnyi kihagyás után! Többek között olyan gyöngyszemekre lelhetünk a kötetben, mint az Utolsó szerelem, A gyöngyfűzér, Csak egy kicsit késve, A látogatás, A rolling-ground, a Lelkek harca, a ­Miért? és A metró regénye.

A pillanat értéke, hogy a most megjelent könyvvel egy igazi értékre találhattunk.

Czóbel Minka: A pillanat értéke – Lappangó versek, kisprózák. Kortárs Kiadó, Budapest, 2021.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.