Kiss Manyi Thália legrakoncátlanabb tündére volt

Szabadtéri Kiss Manyi-kiállítás állít konkurenciát Sepsiszentgyörgy főterén a tavaszi napsütésnek és a kávézók teraszai kínálta attrakcióknak. Az, hogy időnként havazik is, mit sem változtat a színvonalon. A zágoni származású színésznő születésének 110. évfordulójára emlékezik ily módon a Magyar Kulturális Intézet, útjára indítva ezzel a régió hírességeinek szánt Háromszéki csillagok sorozatot.

2021. 04. 08. 7:20
null
Fotó: Csinta Samu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mi is a habos sütemény igazi története? Milyen nemzetiségű volt a művésznő bűvész férje? Hogyan festett a színésznő székely ruhában? Hogyan emlékszik Kiss Manyi egyik ritka, a Kurázsi mamában nyújtott drámai alakítására? Ilyen és hasonló, a szokványostól eltérő kérdéseket is felvet a tárlat, amelynek kurátora Szebeni Zsuzsa, a sepsiszentgyörgyi Magyar Kulturális Intézet vezetője, a grafikai ötlet és kivitelezés pedig Szebeni-Szabó Róbert kreativitását dicséri.

Háromszék, Zágon és a családja mindennél fontosabb volt Kiss Manyinak, aki 1911-ben született a Kolozsvárhoz közeli Magyarlónán, de már csecsemőként Zágonba vitték, ahol nagynénje és férje fogadták örökbe. Boldog gyermekkorára mindig szeretettel emlékezett vissza. Zongoraművésznőnek készült, de tizennégy évesen már a kolozsvári Izsó Miklós-féle színitanodába járt, első szerepeit is itt kapta. 1928-tól Szegeden szubrett, naiva, komika, statiszta és táncosnő, a harmincas években a Fővárosi Operettszínház szerződtette, majd a Vígszínházhoz került. 1954-től 1971-ben bekövetkezett haláláig a Madách Színház társulatának tagja volt.

Élete első, sorsdöntő sikerét a Fővárosi Operettszínházban aratta 1940-ben Eisemann Mihály Fiatalság bolondság című darabjában. A film világa is felfedezte, több mint száz filmszerep „szegélyezte” az életét, 1954-ben Jászai Mari-díjat kapott filmbeli megható öregasszonyaiért. De nem kerülték el a drámai szerepek sem, 1957-ben Anna Frank naplójában Edit szerepét játszotta, amelyért Kossuth-díjat kapott, 1958-ban pedig Kurázsi mama címszerepében nyújtott örökre emlékezetest.

A látványanyag túlnyomó részét a művésznő hazajárásnak a képei jelentik
Fotó: Csinta Samu

A művésznő nyaranként vissza-visszatért szülőföldjére, művészete is ebből a talajból gyökerezett. Ennek a hazajárásnak a képei jelentik a kiállítás látványanyagának túlnyomó részét, többségük igen ritkán látott felvétel. Szebeni Zsuzsa azonban arra is büszke, hogy sikerült megfelelően dokumentálnia képekben a Jaj, de jó a habos sütemény című sláger keletkezéstörténetét és utóéletét. Az meg igazi bravúr, hogy melléje olyan kép is került, amelyről kiderült: a hazai falatok, a zágoni szalonna is legalább akkora értéket képviselnek. A zágoni szánkózások, a megható megérkezések sztárhoz illő dokumentálása, hasonló „ínyencségek” teszik igazán vonzóvá a román nyelvű közönség számára is érthetővé tett kiállítást, amelynek anyaga a 2000-es évek eleje óta a kolozsvári Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület gyűjteményét gazdagítja. A kollekció minden bizonnyal tovább szélesedik, a kiállítás nyomán ugyanis ismerősök, családok ajánlották fel máris a birtokukban lévő, a színésznővel kapcsolatos tárgyi emlékeiket.

Az április 12-ig megtekinthető, nyílt tárlatvezetéssel záruló Kiss Manyi-kiállítás a Háromszéki csillagok elnevezésű tárlatsorozat első felvonása. Idén a kétszeres Kossuth-díjas színész, a nagyajtai születésű Bihari József, illetve a kovásznai származású Ignácz Rózsa színésznő, író, műfordító emléke előtt hajt fejet hasonló módon a Magyar Kulturális Intézet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.