időjárás 18°C Jusztina 2023. szeptember 26.
logo

A kormány Európában egyedülálló módon támogatja a független intézményeket

Petrovics Gabriella
2021.05.19. 12:20
A kormány Európában egyedülálló módon támogatja a független intézményeket

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a Magyar Nemzet online felületén cáfolta a múlt szerdán a Hvg.hu-n megjelent független színházak támogatásáról szóló cikk tartalmát. Mint írták, nem történt jogsértés a független előadó-művészeti szervezetek támogatásakor. Ráadásul a minisztérium lapunk rendelkezésére bocsátott dokumentuma egyértelműen alátámasztja, hogy a kormány évről évre jelentős forrást biztosít a független szféra támogatására.

Ahogy korábban lapunk megírta, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) visszautasítja a sajtóban megjelent állítást, mely szerint törvénytelenül járt el a 2021. évi, a minősítés nélküli előadó-művészeti szervezeteknek kiírt működési pályázatok kiírása és elbírálása során. A közlemény továbbá arra is kitért, hogy Közép-Kelet Európában Magyarország adja a legtöbb forrást a független művészeknek. Cikkünkben azt tárjuk fel az Emmi lapunk rendelkezésére bocsátott dokumentuma alapján, hogy mely pályázatokra, mekkora összegeket fordít a kormány.

Az előadó-művészeti törvény alapján meghirdetett működési pályázatok csupán egy kis szeletét teszik ki a kormány által nyújtott támogatásoknak. E pályázatnak köszönhetően több mint 1,4 milliárd forintos támogatásban részesülnek a szervezetek (színház, zene és tánc kategóriában) idén. Szintén a független előadó-művészetet támogatják az Nemzeti Kulturális Alap pályázatai, az előadó-művészeti többlettámogatások pályázatai, a Köszönjük, Magyarország! program, a Lázár Ervin-program vagy az alap működési támogatási pályázat. Utóbbi esetében a pandémiás helyzet miatt idén kevesebb lett volna az elosztható forrás, de annak érdekében, hogy a Karácsony Gergely által összeállított fővárosi kuratóriumnak ne kelljen kevesebb pénzből gazdálkodnia, máshonnan csoportosítottak át forrást. Ennek ellenére például az a független, húsz éve alakult, állandó társulattal és alkotótársakkal működő Maladype Színház, amely kizárólag pályázati forrásokból tartja fenn magát, idén hárommillió forint támogatást kapott a tavalyi kilencmillió és a tavalyelőtti 13 millió forint helyett, mivel nem a baloldal kánonját képviseli.

Rendkívül fontos azt is hangsúlyozni, hogy az összes pályázat esetében úgy működnek a kuratóriumok, hogy ha a benne lévő szakemberek érintettek az adott szervezetben, akkor nem szavazhatnak. Ezt pedig mindenki törvényesen betartja.

A kormány állami intézményeket tart fenn, ide tartoznak a nemzeti színházaink, nemzeti intézményeink, önkormányzati intézményeket, valamint Európában egyedülálló módon támogatja a független intézményeket is. Érdekes azonban, hogy a Színház- és Filmművészeti Egyetemen frissen végzettek jelentős része nem szerződött le sem fővárosi, sem vidéki színházhoz, hanem függetlennek kiáltották ki magukat, abban bízva, hogy az állam majd eltartja őket mindenféle kötelezettségvállalás nélkül. Ma rengeteg olyan független intézmény működik hazánkban, amely az államra tolja a fenntartó felelősségét, holott ez nem az állam feladata. Ráadásul a rendszer önmagát gerjeszti, hiszen minél több forrást biztosítanak a független szférának, annál többen szeretnének ebből megélni.

Az Emmi lapunk rendelkezésére bocsátott dokumentumából továbbá az is világosan látszik, hogy a Nemzeti Kulturális Alap állandó és ideiglenes kollégiumai által kiírt pályázatoknak köszönhetően több mint 12 milliárd forint támogatást osztottak ki 2020-ban. A minisztériumhoz beérkező egyedi kérelmekre pedig évente több száz millió forint támogatást biztosítanak. A járványhelyzet miatt nehéz helyzetbe került művészeket nem segélyekkel, hanem későbbi fellépésekkel segíti a Köszönjük, Magyarország! program, amelyre tavaly egymilliárd, míg idén ennek az összegnek a dupláját, kétmilliárd forint támogatást ad a kormány. A program célja egyrészt, hogy a pandémiás időszak elmúltával a hivatásos előadóművészek továbbra is aktív szereplői maradhassanak a kulturális életnek. Másrészt, hogy a program részeként megvalósuló produkciók által az újrainduló kulturális élet országszerte gyarapodhasson.

Fekete Péter államtitkár a Lázár Ervin-program részeként a Békéscsabai Jókai Színházban
Fotó: Jókai Színház

A Lázár Ervin-programra a kormány tavaly 5,5 milliárd, idén pedig 6 milliárd forint támogatást biztosít – derül ki a dokumentumból. A program azért páratlan, mert a szociális helyzettől és lakóhelytől függetlenül minden, az 1–8. évfolyamon tanuló általános iskolai diáknak évente egy alkalommal ingyenesen biztosítja a színházi, tánc, és cirkuszi előadások, komolyzenei hangversenyek, muzeális intézmények, illetve az őshonos állatok bemutatóhelyei látogatásának élményét. A Lázár Ervin-program szeptemberben kezdődhet el újra, amennyiben a járványügyi helyzet ezt lehetővé teszi.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.