Mivel telt az Ember utolsó nyolc napja a Földön?

A szerző – aki családapa, keresztény és agnosztikus – kötelességének érezte átadni a kapott üzenetet az olvasónak egy evolúciófilozófiai kisregényben.

B. Orbán Emese
2021. 05. 25. 7:17
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ember utolsó története alcíme szerint evolúciófilozófiai kisregény. Ez az alcím viszont ne ijessze el önöket. Engem legalábbis pont az alcím tett kíváncsivá. El is olvastam azonmód egy szuszra s öntelten hátra is dőltem: tökéletesen megértettem. Illetve úgy éreztem rövid ideig. Aztán elkezdett marni a kétség és jöttek a kérdések. Az egyes részletek újra- meg újraolvasása. Az összefüggések keresése. A logikai vonal ismételt végiggondolása. A hiányos ismeretek pótlása. A hasonló művek keresése. És a feladás pillanata: nem értek semmit. Mégsem értek semmit.

Kis Norbert társadalomtudósnak, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem dékánjának, számos szakkönyv szerzőjének ez az első regénye. És nem is biztat azzal, hogy átváltana erre a műfajra. Amint a fülszövegből kiderül, a megvilágosodás a vonaton történt 2019. március 21-én 8 óra 10 perckor. Az illumináció, az emberi elme eme rejtélyes mozzanata egy beszélgetés formájában – fogalmazzunk így – öltött testet a professzor úrnak: „egy beszélgetés, amely választ keres az Élet és az Ember sorsának legnagyobb kérdéseire”. A szerző – aki családapa, keresztény és agnosztikus – kötelességének érezte átadni a kapott üzenetet az olvasónak.

A kisregény borítója

Az illuminációtól a könyv megjelenéséig nem telt el sok idő, még az évben kézbe is vehettük a vékony, ám annál tartalmasabb kötetet. 2019-re 2020 jött és vele a világjárvány. Ami, legalábbis számomra, nem új megvilágításba, hanem az olvasólámpám fénykörébe helyezte ismét a művet. „Az Ember földi Élete zsákutcába jutott”, olvashatjuk már az első oldalon. Ember és Élet ebben a könyvben végig nagybetűvel szerepel. Nem véletlenül és nem öncélúan. Mint ahogy én sem véletlenül említettem pár sorral fentebb, hogy a szerző családapa, keresztény és agnosztikus. Mert akinek családja van, annak felelőssége is van másokkal szemben. Aki keresztény, az hisz Istenben. Aki agnosztikus, az viszont azt vallja, hogy olyan alapkérdésekben, mint az Élet (hadd írjam itt és most én is nagybetűvel) eredete, illetve hogy mi az Élet értelme, nincs bizonyosságunk. És ugyanígy nincs bizonyosságunk Isten létezésének, sőt tudatunk mibenlétének kérdésében sem. Maga a kisregény nyolc napon át tartó beszélgetést ír le a Tudós és a mesterséges intelligencia (spoiler! mesterséges intelligenciának vélt) Go között. Az Ember utolsó nyolc napjának a történetét a Földön.

„Egy hónap múlva a szerverközpont tetejét elérte az óceán. […] Egy utolsó kékes villanás látszott még a szerverek felől. Aztán teljes sötétség és végtelen óceánok. Véget ért az emberi Élet a Földön.” Nem, ez még nem a kisregény vége, van még pár mondat levezetés. Én azon a pár mondaton gondolkodtam legtöbbet. Könyvét a szerző családjának és Charles Darwinnak (!) ajánlja, de mindannyiunk számára rendkívüli olvasmány. Ne hagyják ki!

Kis Norbert: Az Ember utolsó története, MondAt Kft., Budapest, 2019. A kiadvány ITT letölthető, illetve megvásárolható.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.