Máté Bence: A természetben jól működik a demokrácia

A természet megtaníthatná az embereket egyszerűen, szépen, értékesen, boldogan és harmonikusan élni. Számomra ez a központi mondanivalója a Naturban 2021 interaktív kiállításának, amely Máté Bence világhírű természetfotós képein keresztül mutatja be az élővilág rendkívüli bölcsességét, ugyanakkor figyelmeztet is; amennyiben továbbra sem törekszünk az együttműködésre, annak beláthatatlan következményei lesznek az emberiség számára.

Zana Diána
2021. 05. 23. 13:13
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tárlat az Újpesti öböl mellett épülő Duna Terasz Grande kordonjain látható június 30-áig, a kiállított fotók ugyanakkor virtuálisan is megtekinthetőek a KÉSZ építőipari vállalatcsoport honlapján, ahol a tematikusan összeválogatott képekhez Máté Bence narrációját is meghallgathatjuk. A KÉSZ Csoport felismerte, hogy érdemes a környezet igényeihez illeszkedve létrehozni épületeket, amelyek nem csupán pár évre készülnek. Ez a gondolkodásmód hívta életre a közös tárlatot, abból a célból, hogy felhívják a figyelmet a fenntartható fejlődés fontosságára, amely közös jövőnk záloga.

„Gondoskodunk” Fotó: Máté Bence

„Rajtunk múlik, hogy hogyan folytatódik, nekünk kell jól döntenünk” – olvasható a felhívás, mint a kiállítás egyik legfőbb üzenete, miszerint a természet és az ember egymás mellett élése csak akkor lesz fenntartható és előremutató, ha tisztelettel és megbecsüléssel fordulunk a környezetünk felé, felismerjük és megőrizzük értékeit, sőt, a pusztítás helyett elkezdünk végre tanulni tőle. Ez az innovatív összefonódási kísérlet érhető tetten az olyan főcímek alá rendezett képcsoportok és a hozzájuk fűzött kommentárok esetében, mint

„Egymásra alapozunk; Nem bonyolítjuk a dolgokat; Mindig jobbra törekszünk; Nyitottak vagyunk az újra; Megcsináljuk, nem csak beszélünk róla; és Gondoskodunk.”

A fenti gondolatok mind az állat- és növényvilág megfigyelésein alapulnak, s mintegy tanácsként szolgálnak az emberek számára. Ilyen az együttműködés, amely a legkülönfélébb élőlények között is jelen van, ahogyan azt egy nemrég bemutatott magyar gyártású természetfilm is alátámasztja. Ilyen a természet egyszerűségében rejlő hatékonyság is. Az élőlények ugyanis nem hazudnak, nem ármánykodnak, hanem teszik a dolgukat pont úgy, ahogy arra szükség van maguk, a társaik vagy az utódaik érdekében.

Máté Bence szavaival élve; nem misztifikálják túl a dolgokat, ugyanakkor semmi feleslegeset nem cselekszenek.

A fejlődés legfontosabb elemei a különcök, akik a változó körülményekhez a leginkább képesek alkalmazkodni, mikor is a korábbi hátrány hirtelen előnnyé válik. Ez az állatok esetében tudat alatt ugyanúgy létezik, ahogy abban a párhuzamos világban, amelyben az ember él. „Ne feledjük: minden kihívás egy lehetőség, hogy fejlődjünk és többé váljunk az úton” – üzenik a vadászmadarak és emlősök, a méhek vagy éppen a nagyvadak, a saját természetük jellegzetességeit megörökítő pillanatképeken.

„Egymásra alapozunk” Fotó: Máté Bence

A természetben nagyon jól működik a demokrácia is – hangsúlyozza Máté Bence, aki szerint érdemes beépíteni saját életünkbe jó néhány elemet, amelyet a természetben láthatunk és tapasztalhatunk. Mint mondja, először ő is mindig megfigyel, tanul és csak utána hoz döntéseket, ha pedig hibázik, önmagában keresi az okot, nem pedig környezetében. Az állatok esetében a legmeghatározóbb ösztön a gondoskodás, optimális esetben az embereknél szintén. Már csak ezt kéne kiterjeszteni úgy, hogy a felelősségérzet a természet világával szemben is megszólaljon mindannyiunkban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.