Spirál: titokzatos tóparti történet az elengedésről

Hosszú idő után először ülhettünk a Puskin moziban, hogy az év első moziélményén részt vegyünk. Felméri Cecília Spirál című filmje megadta azt az élményt, amire vágyik a lélek. Elmerülni egy másik világban, átélni a tóparti történet mélységét, átgondolva saját életünket, milyen sokszor ismételjük önmagunkat, fontos döntéseinket. A Spirál egy thriller-elemeket tartalmazó lélektani dráma, melynek nyomasztó légköre, fordulatos története fogva tartja a nézőt. Nehéz is megszólalni utána, pedig a rendező szeme várja a véleményt, miközben leülünk beszélgetni.

2021. 05. 14. 7:28
null
Fotó: Vertigo Média
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sok mindent felhoz a Spirál, ha engedjük. Megfogalmazódik bennünk, hogy ugyanazokat a köröket futjuk az életben, ugyanazokat a hibákat követjük el, nem vagyunk képesek változtatni. A film az emberi kapcsolatokról, konfliktusokról, a változás nehézségeiről és az elengedésről szól. Négy évszakon át forgatták a filmet a sződligeti horgásztó partján. A titokzatos módon eltűnt apáról a fiúra hagyományozott horgásztó távol esik a várostól, egy elszigetelt, varázslatos világ. Egy férfi és két nő különös háromszögtörténete bontakozik ki a tóparti házban. A felszín alatt titkok lappanganak és az évszakok körforgásával együtt a horgásztavat gondozó férfi és a két nő baljós története is beteljesedik. Az alkotás főszereplői az Oscar-jelölt, Arany Medve-díjas Testről és lélekről európai filmdíjas főszereplőnője, Borbély Alexandra, az Arany Medve-díjas Bogdan Dumitrache román művész és Kiss Diána Magdolna, aki jelentős színházi alakításai után egyre több filmben tűnik fel.

A felszín alatt titkok lappanganak
Fotó: Vertigo Média

Felméri Cecília a kolozsvári Sapien­tia Egyetem filmművészet, fotóművészet, média szakán adjunktus. Korábbi alkotásai több rangos nemzetközi filmfesztiválon vettek részt, a CineFesten A jövő reménysége díjjal, a Magyar Filmszemlén a Legígéretesebb fia­tal tehetség díjjal ismerték el. A Spirál a kolozsvári rendező első nagyjátékfilmje, magyar–román koprodukcióban készült. Ősszel debütált a Varsói Nemzetközi Filmfesztiválon, ahol a zsűri különdíját nyerte el.

– A film alapja saját ötlet – avat be a rendező. – Az ötlettől a megvalósításig azonban hosszú út vezet. Nem elég az, hogy foglalkoztat egy téma. Van egy ötlet, azt fejlesztem, gondolkodom, kitalálom, hogy abból miként lehet film. A fejlesztés nehéz, lépésről lépésre haladó folyamat, sokszor átírom a forgatókönyvet, amíg elnyeri végső formáját. Ezt a forgatókönyvet évekig írtam, lassan is megy az írás. A filmben felvetődő kérdések foglalkoztattak már régen.

Felméri Cecília – a Spirál a kolozsvári rendező első nagyjátékfilmje
Fotó: Szilágyi Lenke

A történet lényege az elengedés, hogy milyen nehezen változunk. Nehéz kiszakadni abból is, ami már halott. Ha benne maradunk, akár elpusztíthat minket is. Konkrét önéletrajzi elemek nincsenek a filmjeim­ben, de minden esetben személyessé kell tennem a történetet. Igaznak kell éreznem a jeleneteket, és ezt csak a saját szűrőmön keresztül tehetem meg.

Idilli környezetben játszódik a film, távol a világ zajától. Hogy bukkantak erre a tóra? – érdeklődöm.

– A helyszínt az operatőr találta, Réder György – árulja el a rendező.

– Amint megláttuk, rögtön tudtuk, hogy ez az igazi helyszín. Nem volt könnyű megszerezni. Aztán fel kellett építeni a díszletházat, amiben játszódik a film. Minden évszakban kivonultunk, hogy le tudjuk forgatni a jeleneteket – részletezte Felméri Cecília, aki arra a kérdésemre is válaszolt, hogy mi alapján dönt, amikor a helyszínt vagy a szereplőket kiválasztja. – Az érzéseimre hagyatkozom, amikor meghozom a fontosabb döntéseket, ki lesz a főszereplő, mi lesz a helyszín, ugyanakkor tudatosan is át kell gondolni ezeket. A forgatás közben is minden egyes döntés befolyásolja a film irányát. Mérlegelni kell, hogy mi lesz a végkifejlet, ha egyik vagy másik lehetőség mellett döntök. Nagyon érdekes látni, hogyan alakul a történet azokkal az elemekkel, amelyek a megvalósítás során körvonalazódnak. A megvalósításban pedig nagyon fontos volt a jó stáb, a remek színészek. És igazán örülök, hogy végre bemutatjuk a filmet – összegezte Felméri Cecília.

Kiss Diána Magdolna a Spirál egyik jelenetében
Fotó: Vertigo Media

A film fényképezéséért néhány hete a Spirál operatőre, Réder György megkapta a Kovács László–Zsigmond Vilmos Operatőrverseny játékfilmes kategóriájának díját. A Spirál az Inforg-M&M Film és a Hai Hui Entertainment gyártásában, a FocusFox közreműködésével, a Nemzeti Filmintézet, a Román Filmközpont (CNC) és az ­Eurimages támogatásával készült. Vezető producere Muhi András. A látványtervező Cseh Renátó, az általa megálmodott díszletházat a csíkszeredai Rusu Béla és csapata építette fel. A filmet Ré­der György fényképezte (Brazilok, Lajkó – cigány az űrben), a jelmeztervező Ferencz Zsófi. Tegnaptól már vetítik a mozikban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.