időjárás 15°C Szimonetta 2021. October 28.
logo

A KAFF-on is látható válogatás a Kecskemétfilm munkáiból

MTI
2021.06.12. 17:00
A KAFF-on is látható válogatás a Kecskemétfilm munkáiból

Az ötvenéves Kecskemétfilm munkáiból is látható lesz válogatás a 15. Kecskeméti Animációsfilm-fesztiválon (KAFF) augusztus 11. és 15. között.

A vetítési programban szerepel egyebek mellett a Mesék Mátyás királyról, a Mondák a magyar történelemből, a Cigánymesék, a Leo és Fred, a Vízipók-csodapók és a Világlátott egérke.

Az 50. évforduló alkalmából szabadtéri kiállítás is nyílik a Kecskeméti Rajzfilmstúdió ötven évének történetéről, valamint bemutatják a stúdió születésnapja alkalmából megjelent kiadványokat – közölték a szervezők az MTI-vel.

Mint írják, a közelmúltban elkészültek a Toldi-epizódok, a Kecskemétfilm jövőbeli tervei között pedig szerepel a Kecskeméti Neumann János Egyetemen animátorképzést indítani a MOME közreműködésével, valamint létrehozni a Magyar Animáció Háza Múzeumot Kecskeméten.

A Pannónia Rajzfilmstúdió első vidéki stúdiója 1971 nyarán alakult meg Kecskeméten az idén nyolcvanéves Mikulás Ferenc irányításával, aki azóta is a stúdió vezetője. Az első rajzfilmszéria, amelyhez a stúdió tervezéssel és részfeladatok elvégzésével járult hozzá, az Egér a Marson volt 1975-ben.

A kecskemétiek első nagy sikere a Szabó Szabolcs rendezte Vízipók-csodapók sorozat volt, melyet 46 ország vásárolt meg. A legendás sorozatból 1983-ban mozifilm is készült, amely 2019-ben digitálisan felújítva ismét a mozikba került.

A Kecskemétfilm következő nagy sikere a Magyar népmesék több évada volt, melynek gyártása Jankovics Marcell vezetésével 1977-ben kezdődött. A sorozatot – amelyet időközben hungarikummá nyilvánítottak – a világhálón azóta 170 országból 134 millióan látták.

A Kecskemétfilm egyik nagy sikere a Mesék Mátyás királyról
Fotó: Wikipédia

A Mesék Mátyás királyról című sorozat 1985-ben készült el, majd az egész estés film, 1987-ben pedig a stúdió felkérésére Jankovics Marcell elkészítette a Mondák a magyar történelemből című szériát. A rendszerváltás után 35 munkatárs privatizálta a stúdiót, így 1993-ban megalakult a Kecskemétfilm Kft., ahol az ezredforduló után a 3D-s filmek készítése is megkezdődött. Az addigra méltán nagy hírű stúdió számos nemzetközi megbízást is kapott, melyek közül három egész estés film – a spanyol Chico és Rita, az ír Kells titka és a francia–japán Vörös teknős – Oscar-jelölést, a francia Loulou és az elképesztő titok pedig César-díjat kapott.

Mikulás Ferencet és az általa vezetett Kecskemétfilmet 2011-ben Magyar Örökség-díjjal jutalmazták. Egyedülálló a szakmában, hogy a stúdió kilenc Balázs Béla-díjas munkatárssal büszkélkedhet, akik között rendező, animátor és gyártásvezető is van – tartalmazza a közlemény.