Szamojéd eposz, prózaversek és esszékötetek a Nap Kiadó könyvújdonságai között

Hétfőn 16 órától mutatják be a Nap Kiadó legújabb köteteit a Petőfi Irodalmi Múzeum dísztermében. Összesen hat szerző – Pusztay János, Tóth Erzsébet, Gyöngyössy Imre, Gróh Gáspár, Vasy Géza és Szörényi László – hét könyvéről tartanak beszélgetést, amelyet személyesen vagy a Károlyi-palota YouTube-csatornáján követhetünk.

Magyar Nemzet
2021. 06. 05. 16:03
null
Fotó: wikipédia
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szamojédok, egy távoli nyelvrokon népcsoport mitológiájának és népköltészetének elemeire épülő eposzkísérletbe nyújt betekintést Pusztay János Szomatu – Szamojéd eposz című könyvében, amelyet hétfőn 16 órától mutatnak be a Petőfi Irodalmi Múzeumban. A nyelvészprofesszor, aki majdnem fél évszázadot töltött el a finnugor népek nyelveinek kutatásával, most nem a meglévő tudományos-néprajzi-nyelvi anyag tanulmányozásának tételeit osztja meg velünk, hanem mindazt a tudást, amit a szamojédok mitológiájáról és népköltészetéről összegyűjtött. Az eposz verssoraival elvisz bennünket a sarkvidék messzi-hideg tájaira, a kereszténység előtti pogány időkbe, és úgy magával ragad, hogy észre sem vesszük az idő múlását.

16.40-től Tóth Erzsébet Kínai legyező – Új versek című kötetének bemutatóján vehetünk részt. Tóth Erzsébet a mai Magyarország meghatározó lírai krónikása. Jelen kötet költeményei a pandémia idején születtek, főként szabadversek, szinte prózaversek. Iancu Laura József Attila-díjas író és költő így jellemzi a szerzőt: „Mintha nem is lábbal járna. Szívvel inkább. Amit nem tud elérni szóval, megnyeri szenvedéssel. Szeretem, ahogy túlesik a búcsúzások szomorúságán. Tóth Erzsébet költészete erő. Erő a süket világgal, vak történelemmel szemben.” Gyöngyössy Imre Stigma – Kétnyelvű: magyar–olasz versek című könyvének 17.20-kor kezdődő bemutatóján a karizmatikus költő-filmrendező soha nem publikált verseit ismerhetjük meg. Spirituális ihletésű költeményeiben, akárcsak filmjeiben, gyakran szólal meg a „jövő nosztalgiája”. 18 órától pedig Gróh Gáspár Irodalmi hullámlovaglás – Ragyogástól féknyúzig című kötetébe nyerünk betekintést. A könyvbe a szerző tanulmánnyá terebélyesedett írásai kerültek, például Nádas Péter 2017-ben megjelent regény-önéletírásáról vagy a kolozsvári Szilágyi István újabban megjelent köteteiről. A József Attila-díjas Gróh Gáspár kötete túlmutat önmagán: időtlen és aktuális. Úgy szól jelenbe érő múltunk megkerülhetetlen, de túl gyakran elfelejtett tényeiről, összefüggéseiről, hogy azok nekünk is személyes ügyünkké válnak.

Összesen hat szerző hét könyvéről tartanak beszélgetést
Fotó: Nap Kiadó

Szellemi hazánk: az irodalom – Összegyűjtött írások, 2016–2020 címmel jelent meg Vasy Géza kötete a Nap Kiadónál, amelyet 18.40-kor mutatnak be. A szerző szinte összegzi évtizedek irodalmi vonzódásait; hűen a szellemi hazához, hűen azokhoz az írókhoz, akiket a kezdetektől tanított az egyetemen, és akiket a maga számára kiválasztott. Mások mellett Illyés Gyuláról – róla egész ciklusnyi új írás van e kötetben –, és újabb írások a teljesség igénye nélkül Nagy Lászlóról, Juhász Ferencről, Utassy Józsefről, Kodolányi Gyuláról, Nagy Gáspárról. Vasy Géza közvetítésével jó olvasni róluk, jó újra találkozni velük.

Végezetül Szörényi László két kötetét ismerteti a 19.20-kor kezdődő könyvbemutató. Az Éljen Kun Béla! – Suzy nimfomán – Követjelentés – Novellák című műben a szerző hatalmas tudását tárja elénk olasz, magyar, latin irodalomról, történelemről, s mindezt olyan humorral tálalva, hogy hangosan fel-felnevetünk olvasás közben. Az első kiadás elfogyott (nem csoda), ezért Szörényi László életműsorozatában most újból elérhető a második, javított kiadás. Szintén az életműsorozat jelentős darabja a „Multaddal valamit kezdeni…” – Tanulmányok című kötet, amely először 1989-ben jelent meg, ám ezúttal bővítve és átdolgozott formában olvashatjuk.

A könyvbemutatókon közreműködik mások mellett Zalán Tibor, Pécsi György, Kakasy Dóra, Petényi Katalin, Kautzky Armand, Lukács Sándor (felvételről) és Szakácsi Sándor (felvételről). A rendezvényen védettségi igazolvány felmutatásával vehetünk részt. Továbbá a teremben kötelező a szájmaszk viselése. Az eseményt azonban élőben is követhetjük a Károlyi-palota YouTube-csatornáján.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.