Színes programokkal ünnepel a 70 éves Magyar Állami Népi Együttes

A Magyar Állami Népi Együttes tegnap sajtótájékoztatón számolt be arról, hogy színes programokkal, gálaműsorral, könyvbemutatóval, szabadtéri kiállítással és premierrel ünnepli fennállásának 70. évfordulóját. Mihályi Gábor, az együttes vezetője lapunknak arról is beszélt, nagyon fontosnak tartják azt, hogy a néptánc iránt nem annyira érdeklődő fiatalokkal is megszerettessék a népművészetet.

2021. 06. 18. 7:30
Nagyon fontos, hogy megtaláljuk a hagyományok iránt nem annyira érdeklődő fiatalokat is Fotó: Teknős Miklós
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Ha a Magyar Állami Népi Együttes történetét vizsgálom, akkor a kezdeti időszakban a népi kultúra szerepe igen erősen átpolitizált volt. Tűzrőlpattant menyecskéket, pödrött bajszú legényeket akartak látni, valamiféle hamis vidámságot – mondta lapunknak Mihályi Gábor, a Magyar Állami Népi Együttes vezetője, akit az együttes 70. évfordulója alkalmából kérdeztünk. Hozzátette, hogy az ilyenfajta átpolitizáltság nincsen jó hatással a népi kultúrára.

– A jelenkori kultúrpolitika viszont úgy támogatja a hagyományőrzést, a népi kultúrát, hogy közben nem akar propagandisztikus művészetet csinálni belőle. A népi kultúrára, a hagyományőrzésre nagy szüksége van ennek az országnak, gyógyulnia kell. Ha azt akarjuk, hogy magyarságában, identitásában biztos lábakon álló nemzedékek növekedjenek föl hazánkban, akkor figyelni kell a népzenére, néptáncra, de a táncházakra is, vagy például arra, hogy felhívjuk a szülők figyelmét a népmesék olvasásának a fontosságára. Nekem pedig az a feladatom a Magyar Állami Népi Együttes vezetőjeként, hogy a színház mágikus terében a népi kultúrát művészetként mutassam be – fejtegette Mihályi Gábor, aki arról is szólt, hogy ha az embernek van hite, akkor erről olyanoknak is akar beszélni, akik nem hívők.

– Nagyon fontos, hogy megtaláljuk a néptánc iránt nem annyira érdeklődő fiatalokat is. Ha ilyen szempontból visszatekintünk az elmúlt évtizedekre, akkor azt lehet látni, hogy egyre nehezebb megnyerni őket. Ennek az egyik oka, hogy a közösségi médiumok temérdek, gyorsan eltűnő, értéktelen alternatívát kínálnak nekik. Ezért is nagy kihívás, hogy a népi művészetet közelebb hozzuk a fiatalokhoz például izgalmas dramaturgiai és vizuális megoldásokkal – magyarázta lapunknak Mihályi Gábor.

Nagyon fontos, hogy megtaláljuk a hagyományok iránt nem annyira érdeklődő fiatalokat is
Fotó: Teknős Miklós

A Magyar Állami Népi Együttes vezetője a csütörtöki sajtótájékoztatón a Hagyományok Házában ismertette, hogy a hetven évet felölelő Tánc-ünnep című nagyszabású gálaműsort a Szegedi Szabadtéri Játékokon adják elő július 23-án. Mihályi Gábor elmondta azt is, hogy a Naplegenda című produkció a zempléni fesztiválon, a Hetven év alatt a világ körül című szabadtéri kiállítás a Hagyományok Háza előtti Corvin téren lesz látható. – Az együttes mindennapjaiba bepillantást engedő fotóalbum jelenik meg júniusban Végtelen motívum címmel, az őszi programok között szerepel az együttes új produkciója, valamint a Történetek a Magyar Állami Népi Együttesről című filmsorozat negyedik és ötödik részének a bemutatója az Urániában – tette hozzá.

A jubileumi évadban látható, 70 év színei című darab a társulat történetének a legsikeresebb előadásaiból készült válogatás, amely az együttes alkotóinak a művészetét idézi meg a Hagyományok Házában június ­26-án. A Tánc-ünnep című, korokon átívelő össz­művészeti előadás az ötvenes évektől napjainkig mutatja be az együttes művészetét július 23-án. Az erre az alkalomra készült gálaműsorban fellép mások mellett Lajkó Félix, a Szent Efrém Férfikar, Ferenczi György és az 1ső pesti rackák, Brassói-Jőrös Andrea és Staszny Zsófia operaénekesek, valamint a Szolnoki Szimfonikus Zenekar.

Pál István Szalonna, a Magyar Állami Népi Együttes művészeti vezetője azt hangsúlyozta, hogy ez a produkció az elmúlt hetven év erejét és esszenciá­ját közvetíti. Június 24-én mutatják be az együttes mindennapjaiba bepillantást engedő fotóalbumot Váradi Levente fotóművész képeiből. A Végtelen motívum című kötet a jubileumra készült, és a Magyar Állami Népi Együttes előadásait és a kulisszák mögötti életét örökíti meg a 2019–2020-as évekből. Hetven év alatt a világ körül címmel szabadtéri kiállítás nyílik az együttes székháza, a Hagyományok Háza előtti Corvin téren. A tárlat tablókon, hirdetőoszlopokon, monitorokon és viseletbe, jelmezbe öltöztetett bábuk segítségével mutatja be a hetven esztendő történetét és művészeti eredményeit.

Nyáron több helyszínen is lehet majd találkozni a Magyar Állami Népi Együttes produkcióival, többek között a tavaly húszéves, Naplegenda című előadással Tokajban. Az őszi programok között szerepel az együttes új bemutatója Idesereglik, ami tovatűnt – Óda az énekes madárhoz címmel. A Tamási Áron eredeti műve nyomán készült műben az autentikus folklór a kortárs színházi játékstílussal kerül szerves egységbe. A hazai fellépések mellett a határon túl és Európa-szerte is turnézik az együttes, augusztus végén a szerbiai Zentán, szeptember közepén Erdélyben lépnek fel több helyszínen, októberben Liszt-mozaikok című előadásukkal vendégszerepelnek Londonban, ahol a Magyar Állami Népi Együttes zenekara a Royal Philharmonic Orchestrával lép színpadra. A 65. évfordulóra készült el az együttes történetét bemutató filmtrilógia, amit az Uránia Nemzeti Filmszínházban vetítettek, és amit a Duna Televízió is műsorára tűzött. Idén, a 70. évfordulóra további két résszel bővül a Történetek a Magyar Állami Népi Együttesről című filmsorozat, a negyedik és ötödik rész bemutatója október 10-én lesz az Urániában.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.