Van másik! – Száz éve született Eötvös Gábor cirkuszművész

Koszorúzással egybekötött megemlékezés keretében gyűltek össze a VII. kerületi Damjanich utca 27. szám alatti emléktáblánál a száz éve született Eötvös Gábor barátai, rajongói. A világhírű magyar artista és zenebohóc születésének századik évfordulója alkalmából fia, Eötvös Tibor beszédében hangsúlyozta, hogy a múlt tisztelete nélkül jelent és a jövőt nem lehet építeni.

2021. 06. 28. 22:21
Eötvös Gábor artista születésének 100. évfordulója
20210628 MN Budapest Eötvös Gábor artista emléktábla Eötvös G fia Magyar Nemzet fotó:Mirkó István Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Édesapja, Eötvös Gábor századik születésnapja alkalmából Eötvös Tibor lapunknak elmondta, hogy nemcsak csodálatos ember és művész volt, hanem csodálatos apa is. – Megértő volt, mindenben segített. Gyermekkorunk óta arra tanított, hogy a munkát meg kell becsülni. Ő abban hitt, hogyha a függöny szétnyílik, akkor el kell felejteni a fájdalmat és az örömöt egyaránt, mert azokban a pillanatokban csak a közönségnek szabad élni – emlékezett vissza édesapjára Eötvös Tibor. Elmondása szerint apjuk soha nem erőltette a cirkuszt, mindenki önszántából döntött mellette. – Nekünk eszünkbe se jutott, hogy mással foglalkozzunk, mert a cirkusszal keltünk és feküdtünk. Mi a lakókocsikban nőttünk föl – fejtegette Eötvös Tibor. Arról is szólt, hogy édesapja idején az oroszok és a kínaiak mellett a magyar cirkuszművészek voltak a legkeresettebbek. Mint mondta, mára ez a helyzet rosszabb lett, de van remény, viszont sok függ az utánpótlás képzésének minőségétől.

Eötvös Tibor édesapja, Eötvös Gábor világhírű artista emléktáblája előtt
Fotó: Mirkó István

– Már édesapám idején is bevontuk a társművészeteket a cirkuszi előadásba, énekesekkel, színművészekkel jó kapcsolatot ápoltunk. Sok jó közös emlékünk maradt, de mi sosem akartunk színházat, ők meg cirkuszt csinálni, nem léptük át a határokat. Persze nem mondom azt, hogy nincsen szükség az új cirkuszra is, de szerintem a többség a hagyományos cirkuszhoz ragaszkodik. Az artistákhoz, bohócokhoz, az állatokkal végrehajtott mutatványokhoz – magyarázta Eötvös Gábor fia. Kérdésünkre, amely arról szólt, hogyan határozná meg a cirkuszt, elmondta, hogy a hagyományos cirkuszba elmehetett együtt a család, mert nullától száz éves korig mindenki jól értette és jól szórakozott. Nevetésről, szépségről, csillogásról, fiatalságról és ügyes, sokszor lélegzetelállító mutatványokról szól a cirkusz. – Ma vannak olyan irányzatok, amelyeknek a mondanivalóját nehéz megérteni, ugyanakkor komoly művészi teljesítményeket is felmutatnak – magyarázta Eötvös Tibor.

Arra a kérdésünkre, hogyan lehet érteni Eötvös Gábor világhíres számát, amelynek címe: Van másik!, Eötvös Tibor elmondta, hogy a kisember győzelmét jelenti a gonoszság és a gonoszok felett, amely egy kedves téma, ha jól adják elő, garantált a siker. Elmondása szerint az Eötvös dinasztia nagycsalád. – A nagypapa első házasságából született öt gyermek, közülük az édesapám a legidősebb, a második házasságából pedig hét gyermek született. Mind a mai napig mindannyian jóban vagyunk egymással, ha szükséges, segítjük egymást. Egy viszont biztos, az Eötvös nevet a száz éve született édesapám, Eötvös Gábor tette világhírűvé – mondta lapunknak fia, Eötvös Tibor.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.