Megjelent Knowledge in Motion – Zárul a Moholy-Nagy 125 kampány

125 évvel ezelőtt, 1895. július 20-án született Moholy-Nagy László, a nagy szellemi és technikai újító, világhírű magyar művész. Moholy-Nagy a szó klasszikus értelmében vett igazi reneszánsz ember: egyszerre volt a művészeti gondolkodást, a képalkotást, a design-t és a művészeti oktatást is alapvetően megújító festő, grafikus, kísérleti filmes alkotó, fényművész, látvány- és díszlettervező, iskolateremtő, és nem utolsó sorban tanár is.

2021. 07. 12. 19:41
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az évforduló alkalmából a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Fülöp József és Kollarik Tamás vezetésével rendhagyó audiovizuális kampányt készített. A Moholy-Nagy 125 riportfilmmel, a HEN Studió által jegyzett Moholymotion című 125 másodperces animációval, több tucat interjúval és videóüzenettel, valamit az ezeket összefogó interaktív honlappal – moholy-nagy.mome.hu – tisztelgett Moholy-Nagy eszméinek időtlen érvényessége előtt.

A megemlékezés-sorozat az Uránia Nemzeti Filmszínházban, 2020. július 16-án tartott filmbemutató eseménnyel vette kezdetét, amelyen a MOME által készített tartalmak mellett a The New Bauhaus című, Moholy-Nagy Lászlóról szóló amerikai dokumentumfilm hazai ősbemutatójára is sor került.

A születésnapon, 2020. július 20-án indított kampányban – a MOME és a Külgazdasági- és Külügyminisztérium együttműködésében -, Tokiótól Los Angelesig, Ottawától Pretoriáig 5 kontinens 28 országának 32 városában hívták fel a kulturális intézetek a figyelmet erre a kivételes életutat bejáró magyar művészre. A Moholy-Nagy életét bemutató rövid animációt öt nyelvre fordították le, így többek között orosz és kínai nyelvekre is, és beválogatták olyan rangos nemzetközi fesztiválra is, mint az Annecy Nemzetközi Animációs Filmfesztivál, a Supertoon Nemzetközi Filmfeszivál, vagy a Kecskeméti Animációs Filmfesztivál. A film bekerült a Magyar Mozgókép Szemle Filmdíjra jelölt legjobb filmjei közé is.

A megemlékezés-sorozat őszi folytatásaként az Egyetem kreatív csapata hazai és külföldi szereplők bevonásával podcast sorozatot készített Knowledge in Motion – A művészeti és design oktatás jövője – a jövő művésze címmel.

A sorozat Moholy-Nagy oktatási és művészi módszertanának mai relevanciáját dolgozta fel. Olyan témákat járt körbe, mint a felsőoktatás és a tudás, valamint a design szerepe, a design és az oktatási-, üzleti szféra kapcsolata napjainkban és a következő évtizedben, az egyetem utáni pályakezdési lehetőségek, kitért az állami szerepvállalásra a művészetfinanszírozásban, a szellemi tulajdon kérdéseire, és a kísérleti filmekre. A sorozat célja az volt, hogy a meghívott beszélgető partnereken keresztül az egyetemet becsatornázza abba a hazai és nemzetközi diskurzusba, mely a művészeti oktatás jövőjéről, a design szerepéről és az innováció felelős használatáról szól.

A Fülöp József – Kollarik Tamás – Vincze Zsuzsanna által szerkesztett Knowledge in Motion magyar-angol nyelvű kiadvány a beszélgetések válogatott, rövidített, szerkesztett változatát teszi közzé, valamint egy korábban a designisso.com-on megjelent interjút a magyar animációs szakma legjelentősebb utánpótlásnevelő műhelyéről, a 40 éves MOME Animról.

Kollarik Tamás, mint a kötet egyik szerkesztője hozzátette: „A kiadvány szeretnénk külföldön is terjeszteni, küldeni fogunk a magyar kulturális diplomácia szervezőinek is példányokat. A kötetben olvasható Moholy-Nagy Lászlóról szóló ismeretterjesztő cikk, valamint a világhírű, Moholy-Nagy Lászlóhoz hasonlóan az Egyesült Államokban karriert befutó, ikonikus animációs filmeket létrehozó alkotóval, Csupó Gáborral készült interjú is. A Knowledge in Motion cím Moholy-Nagy legendás könyvének, a ’70-es évekig a design- és művészeti felsőoktatásban tananyagként használt Vision in Motion-nek a parafrázisa. A megemlékezés-sorozat, így jelen kiadvány is a MOME, a Magyar Művészeti Akadémia, a Nemzeti Filmintézet, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala, valamint az Uránia Nemzeti Filmszínház együttműködésében jött létre.”

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.