„Nem kell félni a dzsessztől”

Színvonalas magyar előadókkal, zenekarokkal rendezik meg az Alba Regia Fesztet augusztus 9. és 11. között Székesfehérváron. A fellépőkről, a fiatal tehetségekről Mits Gergellyel, a fesztivál egyik főszervezőjével, a Kodolányi János Egyetem Modern Zenei Tanszékének alapító-vezetőjével beszélgettünk, de az is szóba került, miért idegenedett el közönségétől a dzsessz.

2021. 07. 29. 7:15
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az Alba Regia Feszt története 1967-ig nyúlik vissza, ám 2014 óta színesíti minden évben a város zenei életét. Az évek során mi változott?

– Vörös Tamás főszervező társammal 2014-ben újraálmodtuk az Alba Regia Fesztet. Bár a rendezvény mindig is a dzsesszre fókuszált, szándékosan elhagytuk a dzsessz szót a fesztivál nevéből, mivel az emberekben az rögzült a dzsesszel kapcsolatban, hogy hallgathatatlan, érthetetlen, zavaros és hangos, holott ez egyáltalán nem így van. A dzsessz nagyon sokféle lehet, sokféle műfajt felölel, a közös metszetet pedig az improvizáció jelenti. A fesztiválra minden évben különféle stílusú, színvonalas zenekarokat, előadókat hívunk például a funk, a világzene, az etno, a dixieland és a dzsessz világából.

Így meg tudjuk mutatni a közönségnek, hogy egyáltalán nem kell félni a dzsessztől, mert nagyon is hallgatható, táncolható muzsika.

Emellett büszkék vagyunk arra, hogy van egy olyan város, mint Székesfehérvár, amely fontosnak tartja az igényes kultúrát és teljes mértékben támogatja a fesztivált.

– Miért idegenedett el közönségétől a dzsessz?

– Ennek oka jórészt a műfaj képviselőiben keresendő. Ha végigtekintjük a dzsessz több mint százéves történetét, akkor azt látjuk, hogy a negyvenes-ötvenes évekig a dzsessz tánczene volt, a kor diszkózenéje. Aztán jött a bebopkorszak, amikor az önmegvalósítás révén másfajta megközelítésben kezdtek játszani a zenekarok, s ez már nehezen volt befogadható a szélesebb közönség számára.

Mits Gergely szerint a magyar zenészek úgy megtöltik a nézőteret, mint a világsztárok Forrás: Alba Regia Feszt

– Ebben az évben kiket hívtak meg az Alba Regia Fesztre?

– Örvendetes, hogy visszatérünk a felújított Bartók Béla térre, amit mi fogunk felavatni. Koncertezik többek között a régebbi típusú dzsesszt játszó Budapest Ragtime Band, akik a műfaj egyik legszínvonalasabb előadói idehaza és Európában.

Az etno és világzene képviselői közül érkezik Bársony Bálint és a Magyar Rhapsody Projekt, ők legújabb, Levédia című lemezüket hozzák el. Fellép továbbá amerikai, groove-os alapú zenéjével a Vörös Janka New X-Series, valamint a Jambalaya, akik igazi táncos bulizenét játszanak.

A Fehérvár Big Band pedig a szving korszakból hoz zenéket. Igyekszünk a zenetörténet minden korszakából egy kis ízelítőt adni a közönségnek.

– Úgy tudom, hogy a Kodolányi János Egyetem és a Hang-Szín-Tér Művészeti Szakközépiskola, Alapfokú Művészetoktatási Intézmény és Kollé­gium legtehetségesebb hallgatói utcazenélnek az egyes koncertek között. Milyen produkcióra számíthatunk tőlük?

– A koncertek közötti átállás alatt sem szerettük volna zene nélkül hagyni a közönséget, ezért harminc–negyvenöt perces koncerteket adnak a fiatalok, elsősorban gitár-ének duó felállásban.

– A Kodolányi János Egyetem más módon is támogatja a tehetségeket?

– Rendszeresen adunk lehetőséget a hallgatóinknak, hogy tapasztalatot szerezzenek. Nagy energiát fordítunk arra, hogy a magas színvonalú képzés mellett munkalehetőséget is kínáljunk a tanulmányok elvégzését követően. Főleg zeneiskolákkal vagyunk kapcsolatban, akik tanárokat keresnek, de évente többször szervezünk élvonalbeli zenekaroknak próbajátékot, illetve ha egy-egy zenekarba hangszerest keresnek, ajánljuk a tehetséges hallgatóinkat. Örömteli, hogy akik nálunk végeznek, azoknak körülbelül a nyolcvan százaléka a zenei pályán marad, ami magas aránynak számít.

– Visszatérve a fesztiválra, kiknek ajánlja a háromnapos eseményt?

– Tapasztalataink szerint főként a megyében élők látogatják a fesztivált, mert tudják, hogy jó a hangulat, jó zenéket hallgathatnak és finom borokat kóstolhatnak közben. A korábbi években, amikor Grammy-díjas előadók érkeztek, külföldről is sokan voltak kíváncsiak rájuk. A nyolc év során nemzetközi világsztárok is felléptek a fesztiválon, azonban tavaly és idén csak magyar fellépőket hívtunk a járványhelyzet miatt.

Szerencsére mindhárom napon telt házasak a koncertjeink. Az Alba Regia Feszt egy ingyenes családi rendezvény, amelyre minden korosztályt várunk.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.