A járványhelyzet miatt csak most mutatkozik be a megújult Tárkány Művek

– A hangszeren való játék mozdulatok sora, amit meg lehet tanulni, ám a művészi lét ettől sokkal összetettebb, sokkal többet jelent: a gondolati és lelki tartalmak kifejezését – mondta a Magyar Nemzetnek Tárkány-Kovács Bálint cimbalomművész, a Junior Prima díjas Tárkány Művek alapítója. A népzenésszel a zenekar új felállásáról és albumáról, valamint arról is beszélgettünk, hogyan születnek a dalok és a versek.

2021. 07. 01. 6:18
null
A bluestól a rockig merítenek a világzene műfajaiból, de fellelhetők a népzene gyökerei is. Fotó: Todoroff Lázár
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hétévesen kezdett cimbalmot tanulni Tárkány-Kovács Bálint, a Tárkány Művek alapítója. Bevallása szerint a néptánc révén fordult komolyabbra a hangszer iránti érdeklődése, amikor megismerkedett a táncházmozgalom körüli zenei közeggel, mely nagy hatással volt pályájára. Erdélyben is járt már a kilencvenes évek elején, tizennégy évesen, s itt jött rá, hogy valójában egy népi hangszeren játszik, ami azért érdekes, mert abban az időben még nem volt népzeneoktatás Magyarországon. – Klasszikus cimbalmot tanultam, vagyis klasszikus zenét játszottam cimbalmon. Kellett tehát a néptánc felőli megérkezés, hiszen máshol nem volt lehetőség a népzenével találkozni – emlékezett vissza Tárkány-Kovács Bálint. Később Balogh Kálmán cimbalomművész tanítványa lett, aki nemcsak zeneileg, de emberileg is irányt mutatott neki. – Lenyűgözött a zene iránti nyitottsága és az, hogy a zene lelki kifejeződésével is sokat foglalkozott. Azt is tőle tanultam meg, hogy a művész hogyan tartsa karban a testét és a lelkét. A hangszeren való játék mozdulatok sora, amit meg lehet tanulni, ám a művészi lét ennél sokkal összetettebb, sokkal többet jelent: gondolati és lelki tartalmak kifejezését – mutatott rá a zenész.

A tizenegy éves Tárkány Művek tavaly megújult, a járványhelyzet miatt az új felállás azonban csak most mutatkozik be a közönségnek. Az együttes énekese Fekete Bori, akit a Fölszállott a páva című műsorból ismerhet a közönség. Bori több zenei műfajban kipróbálta már magát, így otthonosan mozog a Tárkány Művek zenei világában. – Ez azért is nagy dolog, mert általában a zenészek egy adott műfajban tudnak jól zenélni, s egy másik műfajba való átlépés néha még a legkiválóbb művészeknek, előadóknak is kihívást jelent – hangsúlyozta Tárkány-Kovács Bálint. Hámori Máté gitáros a Besh o droM zenekarban is játszik, ő is sokféle stílusban helyt tud állni. Fekete Márton brácsán, Molnár Péter bőgőn, jómagam cimbalmon játszom, Viszkeleti Júlia pedig vokálozik és fuvolázik. Azzal, hogy Julcsi is csatlakozott az együtteshez, létrejött az úgynevezett vocal group hangzás, amely különlegessé teszi a zenekart a hazai világzenei előadók között.

A bluestól a rockig merítenek a világzene műfajaiból, de fellelhetők a népzene gyökerei is.
Fotó: Todoroff Lázár

Mint megtudtuk, a pandémiás időszakot megpróbálták hasznukra fordítani, dalokat írtak, összeraktak egy új, líraibb lemezt, amelyen a különféle zenei stílusok, hangzások, műfajok keverednek. A bluestól a rockig merítenek a világzene műfajaiból, de fellelhetők a népzene gyökerei is. Tárkány-Kovács Bálint elárulta, hogy épp az utolsó simításokat végzik az albumon, így várhatóan a napokban meg is jelenik. A lemez címe: Szerelem és papparam, ami arra utal, hogy a zenekar visszatért az első lemezük tematikájához, a szerelemhez. A tizenkét nóta nagy része ezt az érzést járja körül. Az albumra saját szerzemények, versmegzenésítések, népzenei átdolgozások, illetve két nemzetközi sláger is felkerült, utóbbiak­hoz Bálint írt magyar szövegeket. Továbbá minden albumukon szerepelnek költők versfeldolgozásai, ezúttal Ady Endre Ének a porban című költeményét hallgathatjuk meg.

Amikor a dalszerzés és a versírás került szóba, elárulta, hogy mindig rögzíti, leírja az ötleteit, legyen szó egy dallamról vagy szövegről, versről. A rendszerezés után összeilleszti a feljegyzetteket. Van úgy, hogy egy-két nap alatt megszületik egy dal, de az is előfordul, hogy évekig vagy akár évtizedekig dolgozik egy nótán. – Régóta írok verseket, amióta pedig leköltöztünk a családommal a Balaton-felvidékre, egyre több versemhez ad ihletet a természet, de egyelőre nehezen tudom elképzelni, hogy ezekből dal születik – szögezte le Tárkány-Kovács Bálint, aki szerint ki kell várni, hogy a megvalósulás körülményei létrejöjjenek. – De pontosan mit ért ez alatt? – kérdeztem. – Tucatjával születnek olyan dalok, amelyek azt „várják”, hogy végre helyükre kerüljenek: egy másik zenekarban, egy gyerekműsorban vagy épp egy karácsonyi lemezen – magyarázta.

A nyáron szabadtéri rendezvényeken lép fel a Tárkány Művek, úgyhogy akik szeretnének igazán egyedi népzenei-világzenei muzsikát hallgatni, ­július ­23-án látogassanak el Tatabányára vagy másnap, július 24-én Bihardiószegre a Bakator Fesztiválra. Július végén pedig a méra világzenei csűrfesztiválon találkozhatnak a zenekarral.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.