időjárás 7°C Lukács 2021. October 18.
logo

A Pécsi Nemzeti Színház ünnepli a hatvanéves balett-társulatot

Gőz József Miklós
2021.08.30. 21:14

Az új évadot megnyitó Pécsi Nemzeti Színház programjának egyik fontos része, hogy minden korosztályhoz keresi azt a kulcsot, amely megnyitja őket a teátrumnak. Ezen belül külön is megcélozzák a nézőutánpótlást is jelentő fiatal korosztályt. (Ennek egyik megnyilvánulása, hogy színre hozzák az Ö. K. Ö. R. (Összes Kötelező Röviden) című produkciót, amellyel a korosztály számára közel hozzák az irodalmi alkotásokat. Ezt segítik a témákhoz megtartott drámafoglalkozások is.)

Ezek a fiatalok már csak színháztörténetként emlékezhetnek a balett-társulat megalakulására, amelynek 60. évfordulóját ünnepli a színház az évad elején. (Nem úgy dr. Szabó Edit, aki ötven év óta minden idényben premierbérletet váltott, ezért az ideit ajándékba kapta.) Nemzetközi tánctalálkozót tartanak az ünnepi alkalomkor, amely szeptember 17-én kezdődik. Ezen a napon a társulat mai tagjai táncgálát mutatnak be. Annak a Szokolay Sándor zenéjére alkotott táncdrámának a XXI. századi változatát, amely 1961-ben a Pécsi Balett első előadásán szerepelt. Ez lesz a 15. Nemzetközi Tánctalálkozó nyitódarabja. Az ünneplés része lesz annak a kisfilmnek a bemutatója is, amely a balett-társulat történetét mutatja be, dióhéjban.

Lipics Zsolt igazgató az évadnyitó társulati ülésen elmondta: megtiszteltetés számára, hogy ő fogja köszönteni az egykori és mai tagokat a pécsi Nemzeti Színházban. Ars poeticája a műsortervet illetően: Legyen a színházban töltött este 2-3 órába sűrített lélekemelő varázslat, amelyet követően kicsit más emberként távozunk a színház kapuján, mint ahogyan beléptünk rajta. A műsorterv híven mutatja e törekvést, több műfajból is a minőséget adja. A nagyszínházi bemutatók sorában szerepel a Valahol Európában musical és a Miniszter félrelép, az Ádám és Éva, a Nagymama, a Bohémélet, a Bűn és bűnhődés. A kamaraszínházban pedig az Otthol, édes otthol, a Sóska, sült kumpli, az Utánképzés ittas vezetőknek, a Lúdas Matyi és a már említett Ö. K. Ö. R.

A Valahol Európábannal kezdenek, a második bemutató pedig valódi újdonság: az Ádám és Éva táncjáték. Közösen viszi színre novemberben a színház és a Pécsi Balett. A pécsi ősbemutatót megelőzte egy budapesti is, amelyen közreműködtek a Nemzeti Táncszínház művészei is. Tulajdonképpen egyesíti a bibliai teremtést és a magyar eredetmondát, szerepel benne Ádám és Éva mellett Hunor és Magor is. A többi nagyszínházi bemutató klasszikus darabjai magukért beszélnek.

Érdekes csemegékkel szolgál a pécsi színházi élet. Az utánképzés ittas vezetőknek ötlete abból jött, hogy a jelzett bűnt elkövető autósoknak kötelező egy utánképzésen részt venni. Természetesen mindenki megígéri, hogy többé ilyet nem tesz, csakhogy visszakapja a jogsit.

Az Otthol, édes otthol egy öregotthon férfijainak mindennapjait tárja a néző elé, akik valóban második gyermekkorukat élik át, például úgy árulkodnak egymásra, mint az óvodások. A Sóska, sült krumpli egy futballbíró és két partjelzőjének sztorija, természetesen még a videóbíráskodás előtti világból.

A színház kedves gesztusa, hogy az újonnan bérletet vásárlók tíz százalék, a már a tavalyi szezonban is bérlettel bírók 15 százalék kedvezmény kapnak az augusztus 24-én kezdődött bérletárusításkor.