Mesék a karantén szorításában

2020 márciusában a The New York Times Magazine a Covid-járvány ihletésére novellagyűjtemény összeállítását hirdette meg, Dekameron projekt címmel.

Bognár Nándor
2021. 08. 18. 11:35
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az olvasónak a könyv borítóján látható címről – Dekameron projekt – 29 új novella a járvány idejéből – óhatatlanul Giovanni Boccaccio főműve, az emlékezetes, 1348-as feketepestis-járvány idején született Dekameron jut eszébe, amelyben egy csapat férfi és nő egy Firenze melletti villában mesékkel szórakoztatta egymást, arra várva, hogy a járvány elvonuljon. Hasonló történetek kötetbe szerkesztéséhez kezdett 2020 márciusában a The New York Times Magazine: a Covid-járvány ihletésére novellagyűjtemény összeállítását hirdette meg, Dekameron projekt címmel. Világszerte ugyanis egyre jobban terjedt a koronavírus, és az amerikaiak akkor kezdték tanulni, mi is az a karantén, kezdődtek az elkülönítések, sőt: kiderült, hogy voltak olvasók, akik a régi Boccaccio-könyvben kerestek útmutatást ilyen helyzetekre. 
A szerkesztők nemzetközi hírű alkotókat kértek fel, hogy készítsenek vázlatokat arról, milyen „vírusközeli” történetet tudnának elmesélni. Azt kérték: javasoljanak olyan írásokat, amelyek szereplői hasonló helyzeteket élnek át napjainkban, mint Boccaccio szereplői annak idején – de azzal a különbséggel, hogy ezek a történetek ne egy kis közösségnek, hanem szó szerint az egész világnak szóljanak. Elein­te többen kitértek a kérés elől: akadt, aki azt válaszolta, regényt ír éppen, másoknak családi elfoglaltság vette el az idejét, néhányan meg úgy vélték, nem olyan fontos ügy ez, hogy ekkora felhajtást érdemes csinálni… Ahogy azonban a vírus valósággal fojtogatni kezdte New Yorkot, ahogy a lakosokon egyre gyakrabban eluralkodott a rettegés, egyre sűrűbben találkoztak a gyásszal is – elkezdtek érkezni az ötletek. Az egyik író például arról szeretett volna írni, hogy egy fiatalember bérbe adta a kutyáit, hogy az emberek kutyasétáltatás ürügyén cselezhessék ki a kijárási tilalmat. Akadt, aki két nézőpontból előadott történetet javasolt: egyik nézőpont a vírusé, a másik pedig a Google keresőalgoritmusáé. Az se akármilyen ötlet, amelyben egy történetet karanténba zárt földlakók csoportjának egy távoli bolygóról érkezett földönkívüli mond el, akit bolygóközi segélyprogamban küldtek a Földre… És az ötletek csak jöttek, jöttek – a szerkesztők nem is számítottak arra, hogy a pillanatok borzalmát ilyen erőteljes írásokba lehet tömöríteni. Bebizonyosodni látszott az az alapigazság, hogy az igazán jó próza egyszerre tudja eltávolítani az embert önmagától, és segíteni neki, hogy megértse, pontosan hol is van.
 

A könyv borítója

A magazinszám 2020. július 12-én jelent meg, amikor a vírus újabb lendületet vett az Egyesült Államokban, így nem lehet csodálkozni azon, hogy az olvasók azonnal és lelkesen reagáltak, rendkívüli gyorsasággal megteltek a kiadó postafiókjai olyan levelekkel, amelyek arról tudósítottak: az emberek megnyugvásra leltek a történetek olvasásával. Szerkesztőknek pedig aligha létezik nagyobb sikerélmény, mint annak megtapasztalása, hogy a „projektjük” élvezetet és vigaszt nyújthat ilyen sötét és bizonytalan időkben.
Nem túlzás azt állítani, hogy a huszonkilenc illusztrált történet – ahogy a szerkesztők fogalmaznak – vírusos korunk időtlen lenyomata.
Dekameron projekt – 29 új novella a járvány idejéből. Athenaeum Kiadó, Budapest, 2021

(A borítóképen járókelők New-Yorkban a tavaly novemberi választási eredmények alakulását figyelik egy utcai kijelzőn. Fotó: MTI/EPA/Justin Lane)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.