időjárás 6°C Andor , András 2023. november 30.
logo
Harmincnégy elsőfilmes csapat kapott gyártási támogatást az eltelt hét évben

Az elsőfilmesek jelentkezését várja az Inkubátor Program

Magyar Nemzet
2021.09.06. 20:30 2021.09.07. 10:51
Az elsőfilmesek jelentkezését várja az Inkubátor Program

A hetedik alkalommal meghirdetett Inkubátor Programmal a fiatal filmesek bemutatkozásának elősegítése, a magyar film új hangjainak, friss tehetségeinek és időszerű témák feldolgozásának támogatása a Nemzeti  Filmintézet célja. A pályakezdő rendezők első egész estés filmje elkészítését támogató pályázat révén évente tíz fiatal pályakezdő csapat kap lehetőséget, hogy első egész estés filmtervén dolgozhasson az intézet anyagi és szakmai támogatásával.

A program alapelve, hogy a Nemzeti Filmintézet (NFI) a mozifilmekhez képest jóval kisebb költségvetést biztosít a produkcióknak, így az alkotói kreativitásnak különös szerepe van.

Az Inkubátor programra diplomás, de egész estés filmet még be nem mutatott rendezők és azok is  jelentkezhetnek, akik rövidfilmjükkel nemzetközi fesztiválokon szerepeltek, valamint olyan alkotók is pályázhatnak, akik országos televízióban bemutatott rövidfilm rendezői voltak.

Jelentkezni szeptember 30-ig lehet filmötlettel (treatment) és rövid szinopszissal a filmintézet honlapján közzétett pályázati kiírás szerint.

2021-re négy inkubátoros film hazai mozipremierjét tervezik, kilenc alkotás gyártása van folyamatban és öt film gyártás-előkészítésén dolgoznak a fiatalok az  NFI programjának támogatásával. A beérkezett pályázatok közül a szakmai előzsűri november elején tíz filmtervet választ ki, amelyeknek forgatókönyv-fejlesztését a filmintézet pályázati úton kétmillió forinttal támogatja. Novembertől öt hónapjuk lesz az alkotóknak a forgatókönyvek megírására, majd a döntősök tavasszal, a Pitch Fórumon mutathatják be filmterveiket szakmai közönség előtt. A felkészülést a Nemzeti Filmintézet Fast Forward programjának workshopjai is segítik. A tíz döntős filmterv közül négyet a zsűri és egyet a meghívott szakmai közönség választ ki. A kiválasztott filmek gyártására pályázati úton a játékfilmeknél száz-, a dokumentumfilmeknél harmincmillió forintig nyújt támogatást a program.

A 2015-ben életre hívott Inkubátor program keretében már 34 elsőfilmes csapat kapott gyártási támogatást, köztük volt Szilágyi Zsófia Egy nap című alkotása, melynek világpremierje a cannes-i fesztiválon volt, és elnyerte a filmkritikusok nemzetközi szövetsége, a FIPRESCI rangos díját.

Borítókép: 2021-es Inkubátor Pitch-nyertesek. Fotó: Valuska Gábor

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.