Két díjat is elhozott A Tisza nevében a nemzetközi természetfilm-fesztiválon

Több mint kétezer, a világ kilencven országából nevezett film közül Ljasuk Dimitrij A Tisza nevében című alkotása nyerte el a Gödöllői Nemzetközi Természetfilm-fesztivál szakmai fődíját és az M5 csatorna különdíját tegnap este. A félig magyar, félig ukrán független filmes és aktivista Facebook-oldalán osztotta meg a hírt. Mint írta, filmje egyik fontos célja az volt, hogy gondolkodásra és változtatásra késztesse a lakosságot, szervezeteket és a döntéshozó politikusokat.

Magyar Nemzet
Forrás: Facebook2021. 09. 12. 18:36
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Érzékeny Bolygó volt a kiemelt témája a szeptember 10. és 12. között Gödöllőn megrendezett Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Fesztiválnak, ahol idén is két filmszemlét tartottak: a tágabb nemzetközi seregszemlét és a Kárpát-medence értékeinek bemutatására fókuszáló mustrát. 

A fesztivál célja, hogy a természettel kapcsolatos filmalkotásokon keresztül felhívja a társadalom figyelmét a világ, ezen belül Európa és a Kárpát-medence természeti értékeire, szépségeire, környezetünk védelmére, valamint a biodiverzitás fenntartásának fontosságára.

A nemzetközi és Kárpát-medencei filmszemlén kilenc kategóriában versenyeztek a világ minden tájáról érkező alkotások. A szombat délután kezdődő szemlén mintegy száz filmet nézhettek meg ingyenesen az érdeklődők, melyek közül 

Ljasuk Dimitrij A Tisza nevében című dokumentumfilmje kapta meg a szakmai fődíjat és az M5 csatorna különdíját tegnap este.

A filmes Facebook-oldalán számolt be az örömteli eseményről. – Idén több mint kétezer film nevezett kilencven országból a fesztiválra. Ebből négy külföldi és három magyar alkotást választott ki a zsűri a Kék Bolygó Alapítvány szakmai fődíjára, amelyek közül A Tisza nevében című filmemet választották a fesztivál fődíjára. Nagyon boldog vagyok mindkét díj miatt és hogy a filmem ennyire betalált az emberek szívébe – fogalmazott Ljasuk Dimitrij.

Mint írta, filmje egyik fontos célja az volt, hogy gondolkodásra és változtatásra késztesse a lakosságot, szervezeteket és a döntéshozó politikusokat. A dukumentumfilmet márciusi bemutatása óta már közel másfél millióan nézték meg. Üzenete elért az emberekhez és tettek követték azt, melyek közül néhányat fel is sorolt bejegyzésében: több tucat lakossági és önkormányzati szemétgyűjtés történt a film apropóján Kárpátalján, amiről számos helyi média beszámolt. Az Ukrán Környezetvédelmi Minisztérium levélben tájékoztatta a terveikről és nagyra becsülték a film edukációs hatását. Ukrán-magyar konferenciát rendeztek június 16-án Határokon átnyúló összefogással a tiszta Tiszáért címmel, amelyen ukrán és magyar politikusok, vízügyi és környezetvédelmi szakemberek és aktivisták vettek részt. A filmet kárpátaljai és magyarországi középiskolák és általános iskolák pedagógusai beépítették a tananyagba. A budapesti ukrán nagykövetség megerősítette, hogy a film eljutott Ukrajna elnökéhez, Volodimir Zelenszkijhoz is. – Bízom és hiszek benne, hogy a Tiszát sikerül megtisztítani hamarosan és közösen a szemetünktől, amiből minden ország kiveszi a részét! – zárta gondolatait Ljasuk Dimitrij.

Lapunk korán felfigyelt az alkotás értékeire, ahogy a dokumentumfilmről született cikkben írtuk: A film erénye, hogy nemcsak szlogenszerű, hanem valóban emberközeli történeteket ismerhetünk meg általa. Ráadásul A Tisza nevében a hazaszeretetről is szól, mégpedig arról, hogy a hazaszeretetnek nem frázisokban kell megnyilvánulnia, hanem a szülőföldért érzett felelősségben, és ezen is túl: a cselekvésben. Mindemellett nemcsak a folyó, hanem a kárpátaljai magyarság mindennapjaiba is beletekinthetünk. 

De ami a legfontosabb: Ljasuk Dimitrij dokumentumfilmjében nemcsak megállapítja a bajt, nemcsak sokkolja a nézőt vagy szembesíti embertársai hibáival, hanem azt is bemutatja, hogy mit lehetne kezdeni a sok szeméttel.

Korábbi teljes cikkünk a témában ITT olvasható.

A Tisza nevében című filmet pedig ITT tekinthetik meg.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.