Nagy durranás mozikoncerten

A Török Ádám és Barátai formáció meghívott vendégművészekkel közösen idézi fel a fél évszázada alakult legendás Mini együttes legnépszerűbb dalait. A Pólus mozi nagytermének színpadán a korábbiak mellett vadonatúj Bartók-feldolgozások is elhangzanak.

2021. 09. 17. 9:35
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Különleges zenei csemegében lehet része annak, aki (ma) szeptember 17-én 19 órától beül a Pólus mozi nagytermének kényelmes zsöllyéjébe. Hogy miféle élmény vár az igényes muzsikát kedvelő nagyérdeműre, ahhoz érdemes felidézni egy kis együttes nagy durranását 1970 végétől.
Egészen pontosan az év december 6-án ült le az akkor még létező Lánchíd presszó „tárgyalóasztalához” Török Ádám, a Mini alapítója, fuvolista-énekese, valamint Papp Gyula, a dzsessz tanszakot végzett varázslatos billentyűs-zeneszerző, akik egy korábbi közös dzsemmelés alkalmával ismerkedtek össze. Aztán a következő év már­cius 13-ra, a tagcseréket követően – az Illéssel közös ORI-turné első állomására – Nagy István basszusgitáros, valamint Németh „Nemecsek” Tamás dobos kiváló ritmusszekciójával összeállt „minden idők egyik legjobb progresszív zenekara” – ahogy a kor neves rockszakírói jellemezték a köztudatba üstökösként berobbanó bandát. 
– Én ezzel nem vitatkozom – reagált a méltatásra a tőle megszokott humorral Török Ádám. Hogy mennyire igaza lett, bizonyíték rá, hogy Papp Gyula feldolgozásában hamarosan elkészült az Este a székelyeknél – Első román tánc Bartók-mű rockosított átdolgozása, mellette pedig sorra születtek az olyan emblematikus dalok, mint a Gőzhajó, a Keresztes lovag vagy éppen a Vissza a városba.
Folytatódott a Bartók-feldolgozások sora: a 2017-ben megjelent Bartók On Rock dupla albumra, illetve CD-re felkerült még két gyöngyszem (Rondók, Allegro Barbaro) Papp Gyula és a Mini Acoustic World átiratában. Török Ádám elmondása alapján a nagyszabású, kétórás Pólus mozikoncertre ismét három Bartók-adaptációval készültek, amelynek ott és akkor lesz az ősbemutatója. 
– Az előzőekhez hasonlóan természetesen az új feldolgozásokat is szeretnénk stúdióban rögzíteni, majd lemezen megjelentetni – egészítette ki az információt a betegségéből felépült fuvolista-énekes.
A Legendás Mini együttes nem áll ugyan színpadra, de a magyar progresszív blues-rock muzsika előfutárának számító Török Ádám barátaival, zenésztársaival, nem utolsósorban archív filmrészletek bejátszásával felidézi a banda arany-, illetve ezüstkorszakát.  A monstre koncerten az alapító-zenekarvezetőn túl a hűségesen kitartó Németh Károly (billentyű), az ifjú tehetség Fehér Ádám (gitár), a „régi motoros” Török Péter (basszusgitár) mellett Pfeiler Ferenc (dobok), valamint Berec András (percussion) alkotják a formációt. Papp Gyula billentyűs, valamint Kézdy Luca hegedűs személyében két sztárfellépőt is köszönthetnek a színpadon.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.