Ősi írásaink címmel tart konferenciát a Magyarságkutató Intézet

A V–VIII. századi rovásírások jelentős része magyar nyelven íródott a Kárpát-medencében – összegezte előadását Fehér Bence igazgató.

Magyar Nemzet
2021. 09. 11. 16:06
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az írástörténet országosan elismert kutatói számolnak be új eredményeikről a Magyarságkutató Intézet lassan hagyománnyá váló Ősi írásaink (III.) konferenciasorozatán. 

A konferencia meghívója Fotó: MKI

Az intézet megalakulása óta fontos kutatásai közt tartja számon őseink kultúrájának egyik legfontosabb, ugyanakkor legnagyobb bizonytalanságban lévő szegmensét: ősi írásaink történetét. S ebbe nemcsak a székely rovásírást kell beleérteni, hanem mindazokat az írásos nyomokat, melyeket a régi magyarok s a honfoglalás előtt itt élt, keletről érkezett lovas nomád rokonaink hagytak maguk után – derül ki a Magyarságkutató Intézet Facebook-bejegyzéséből.
 

A konferencia programja  I. rész Fotó: MKI

Örömmel számolnak be az elért eredményekről, hiszen, mint írják, miközben négy évtizeddel ezelőtt az összes írásbeliségnek mindegy három tucat emlékét ismertük, és a különbségeiket sem mindig láttuk világosan, addig mára legalább három típusú rovásírás különíthető el hazánkban, és évente négy-öt új felirat is előkerül.

A konferencia programja II. rész Fotó: MKI

Az intézet tudományos teljesítményei közé tartozik, hogy elkészült és meg is jelent ősi írásaink összefoglaló gyűjteménye. 

Mandics György író a Somogyi-hagyatékról tartott előadást  Fotó: MKI

A mostani konferencia viszont különbözik az előzőektől, mert célja az ismeretterjesztés, keresik annak a módját, hogy miként lehet gyakorlatba átültetni, az oktatás, az informatika, a művészet világába beépíteni, ezáltal a jövőben még szélesebb körnek, az egész magyar nemzetnek közös kincsévé tenni a kutatási eredményeket.

A konferencia alatt a résztvevők a társszervező Rovás Alapítvány kiállítását is megtekinthetik.

A Rovásírás Alapítvány kiállítása Fotó: MKI

A most is zajló konferencia-előadásokat később közzéteszik oldalaikon.

Borítókép: Horváth-Lugossy Gábor megnyitja a konferenciát. Fotó: Magyarságkutató Intézet

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.