időjárás 3°C Aida , Karolina 2023. február 2.
logo
Az eucharisztikus kongresszushoz kapcsolódik a ma kezdődő XV. Ars Sacra Fesztivál

Szakrális művészet és szent valóság

Pintér Balázs
2021.09.03. 18:45 2021.09.03. 18:54
Szakrális művészet és szent valóság

Országszerte koncertekkel, filmvetítésekkel, kiállításokkal, sétákkal, beszélgetésekkel, családi és szerzetesi programokkal várják az érdeklődőket szeptember 4. és 12. között az Ars Sacra fesztiválon.

Ünnepélyes keretek között megnyitották tegnap a XV. Ars Sacra Fesztivált, amely idén a Budapesten megrendezendő Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus kulturális kísérőrendezvénye is egyben. A Magyar Nemzeti Múzeum dísztermében tartott megnyitó beszédében Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom–budapesti érsek úgy fogalmazott, hogy különös esztendő az idei, hiszen alkalmunk van elmélkedni a művészetek és az eucharisztia kapcsolatáról.

Erdő Péter nyitotta meg a XV. Ars Sacra Fesztivált. Fotó: Mirkó István

A fesztivál egyházi fővédnöke kifejtette, a nemes, a szakrális művészet szavakkal vagy szavak nélkül tanítja az embert, és akár fogalmi meghatározások nélkül is erősít, vigasztal. Mint mondta, a művészet kapcsolat a szent valósággal, az igazi művészetet a harmónia, az alapvető összefüggések keresése inspirálja.

Innen eredeztethető a művészek szent nyughatatlansága, amellyel kapcsolatban a bíboros Szent Ágostont idézte: „Nyugtalan a mi szívünk, amíg meg nem nyugszik benned.”

Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége, a rendezvény világi fővédnöke a köszöntőjében a száz éve született Pilinszky Jánost idézve arról beszélt, hogy az a szakrális művészet, amely az ég felé, az Isten elé emel. Mint mondta,

az Ars Sacra rendezvényei már tizenöt éve kínálják kulturális élmények sokaságát, és tárják a látogatók elé a jóság, a szépség és az igazság Istentől eredő értékeit a zene, az irodalom, a képzőművészet kifejezőeszközeivel.

Herczegh Anita mondott köszöntőt. Fotó: Mirkó István

A fesztivál szervezői szerinte valódi kulturális missziót vállaltak, és olyan rendezvényt hoztak létre, amelyen hívő keresztények és a nem hívő érdeklődők is különleges utazáson vehetnek részt.

L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója köszöntőjében örömét fejezte ki, hogy vezetőként az Ars Sacra megnyitója az első nyilvános fellépése. Mint mondta, az egyetlen magyar alapítású szerzetesrend, a pálosok történetét bemutató kiállításukat az eucharisztikus kongresszus miatt hosszabbították meg, ahogy a Premontreiek 900 című kamarakiállításuk is hosszabb ideig, a kongresszus, illetve az Ars Sacra fesztivál ideje alatt is látogatható.

– Óriási megtiszteltetés, hogy az eucharisztikus kongresszus kulturális programjainak szervezői lehetünk – mondta lapunknak Dragonits Márta, az Ars Sacra Alapítvány kuratóriumi elnöke. – A szakrális művészet megmutatja létünk függőleges tengelyét, felmutatja a jót, a szépet, az igazat, láthatóvá teszi a láthatatlant. Erre érdemes odafigyelni, mert a látható mulandó, a láthatatlan azonban örök – fejtette ki Dragonits Márta, emlékeztetve rá, hogy a rendezvénysorozat mottója az eucharisztikus kongresszushoz hasonlóan: „Minden forrásom belőled fakad” (Zsolt 87,7).

A megnyitón a Szent Efrém Férfikar lépett fel. Fotó: Mirkó István

Az idén összesen 230 településen, Budapest mellett többek között Debrecenben, Egerben, Győrött, Pécsett, Szegeden és Szolnokon

11 műfajban több mint 400 program várja az érdeklődőket szeptember 4. és 12. között.

Ebben az évben a fesztivál kiemelt helyszíne a Szent István-bazilika előtti szabadtéri színpad lesz. Fellép mások mellett Snétberger Ferenc, Klukon Edit és Ránki Dezső, valamint olyan ifjú tehetségek, mint Boros Misi vagy Devich Gergely. A fesztivál repertoárját népművészeti programok is gazdagítják olyan elismert művészek közreműködésével, mint Sebestyén Márta, Berecz András és Petrás Mária. Egy időben rendezendő koncertek keretében négy keresztény egyház egy-egy jelentős templomát is „összekötik”. Fassang László világhírű orgonaművész a Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templomban, Bogányi Gergely Kossuth-díjas zongoraművész a Deák téri Evangélikus Templomban, a Szent Efrém Férfikar a Liszt-díjas Bubnó Tamás művészeti vezetésével a Kálvin téri Református Templomban, a Központi Református Kórus a Budapesti Istenszülő Oltalma Görögkatolikus Templomban lép fel szeptember 8-án, szerda este.

(A borítóképen: Ünnepi műsort ad a Szent Efrém Férfikar Bubnó Tamás vezetésével a XV. Ars Sacra Fesztivál megnyitóján a Magyar Nemzeti Múzeum dísztermében. A képen elöl ülnek, balról jobbra: Dragonits Márta, az alapítvány kuratóriumi elnöke, L. Simon László, a nemzeti múzeum főigazgatója, Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége, Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom–budapesti érsek. Fotó: Mirkó István.)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.