A Mezőség páratlan népművészete elevenedik meg a Duna Művészegyüttes bemutatóján

Az erdélyi Mezőség színes népi kultúráját, zenei és táncörökségét idézi meg október 24-én a Duna Művészegyüttes a Müpában, a Liszt-ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál részeként. A különleges látványvilágú darabban közreműködik mások mellett Navratil Andrea Liszt-díjas népdalénekes és Tóth Károly színművész.

Magyar Nemzet
2021. 10. 16. 13:00
Fotó: Végh Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Mezőség sokszínű népművészete Bartók Bélától és Kodály Zoltántól kezdve Martin Györgyön és Tímár Sándoron át Novák Ferencig számos gyűjtő érdeklődését felkeltette már. Így gazdag forrásból dolgozhatott Juhász Zsolt együttesvezető, rendező, aki úgy gondolkodott a műsorral kapcsolatban: az érzéseiket, a tájegység iránti szeretetet, annak szépségeit szeretnék megmutatni. A Mezőség multikulturális vidék magyarsággal, románsággal, cigánysággal. Ezt az izgalmas együttélést próbálják színre vinni, mint írták a Duna Művészegyüttes lapunkhoz eljuttatott közleményében.

A nagy sikerű Szerelmünk, Kalotaszeg előadás után az együttes folytatni kívánja a tájegységre szűkített műsorszerkesztési elvet, ennek szellemében állítják össze az erdélyi Mezőségről szóló bemutatót, amelyre már az új, felújított székházában készülhet az együttes. A Szépséges Mezőség című műsor mintegy háromszáz településen, a magyar, a román, a cigány és a szász kultúra összefonódása révén kialakult sokszínű világon kalauzolja végig a nézőket. Ez a multikulturalitás áll a műsor tematikai centrumában is, melyet Navratil Andrea éneke, Tóth Károly előadásában Wass Albert prózái, valamint Barcza Zsolt tangóharmonikás és a Göncöl zenekar játéka színesít.

A közleményből az is kiderül, hogy számtalan híresség született ezen a tájegységen, közülük az előadásban megidézik Kallós Zoltán és Wass Albert Mezőséghez kötődő szellemiségét. A színpadkép alapvetően a mezőségi dombságot jeleníti majd meg absztrakt díszletekkel, monumentális, gurítható dobogókkal, melyek felületeit vetítéssel, egy korszerű fényfestési technológiával teszik különlegessé.

A bemutatóra készülve több kiváló táncos szakember segíti az együttes munkáját: a darab Kocsis Enikő, Fitos Dezső, Farkas Tamás és Juhász Zsolt koreográfiáira épül. A Szépséges Mezőség című előadás bemutatója a Liszt-ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál programjaként valósul meg október 24-én 19 órakor, a Müpában.

Borítókép: A tájegység szépségeit próbálják meg színre vinni. Fotó: Végh Tamás

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.