időjárás 12°C Zalán 2023. március 30.
logo

Dsida Jenő és József nádor aláírása ért a legtöbbet

Magyar Nemzet
2021.10.26. 18:01 2021.10.27. 06:59
Dsida Jenő és József nádor aláírása ért a legtöbbet

Egymillióért kelt el Dsida Jenő sokáig ismeretlen, négysoros alkalmi verse; egy 1843-as Habsburg József nádor által aláírt ügyvédvallási bizonyítványért pedig több mint ötszázezer forintot adtak az Antikvárium.hu aktuális Dedikált könyvek árverésén.

A licit október 14-én indult és 24-én zárult le. A kínálatban kétszázhuszonhárom tétel szerepelt több mint kilencven témakörben. Minden licit egy forintról indult, de végül huszonhárom ritkaságért fizettek százezer forintnál is többet.

Dsida Jenő barátja, George Sbârcea román zeneszerző, író, diplomata és műfordító részére írta azt az emlékkönyvi bejegyzést a New York kávéház egy vitadélutánja során, amely egészen 1971-ig nem került nyilvánosságra. A vers a következőképp hangzik: „Légy Sbárcea, / nem bánom, légy Claude Romano, / nem bánom, légy Barcsay, / nem bánom, / de ember vagy, ez a fontos.” Dsida egy korábbi történetre utalva rótta ezeket a sorokat.

Miután a komponista megzenésítette az erdélyi költő Jegenyék című versét, a két művész elhatározta, hogy Móra Ferenc Dióbél királyfi című meséjéből zenés előadást készítenek. A közös munka során azonban probléma adódott. Sbârcea valódi nevét kritikusi és közírói munkáihoz használta, szerzeményei pedig Claude Romano álnév alatt jelentek meg, de ezek közül egyik sem felelt meg a színtársulat igazgatójának, mondván az eredeti magyar mesejáték magyar, vagy legalábbis magyar nevű zeneszerzőt igényel; végül a Barcsay névre esett a választás.

József Antal főherceg, vagyis Habsburg József nádor nagy szerepet vállalt Pest kulturális és gazdasági központtá alakulásában. A Nemzeti Múzeum, a Német Színház, a Gellért-hegyi csillagvizsgáló, a Ludovika Akadémia és számos vasútvonal építése, a Városliget rendezése, a Margitsziget parkosítása, az új pesti és lipótvárosi negyed fejlesztése, valamint a műszaki felsőoktatás megerősítése is az ő nevéhez köthető. Támogatta továbbá a Nemzeti Múzeumot, a Széchényi Könyvtárat és a Magyar Tudományos Akadémia megalapítását is. Aláírása szerepel a szintén kalapács alá került ügyvédvallási bizonyítványon, amelyet 1843-ban adtak ki Pozsonyban.

Az ügyvédi rendtartás szabályozza az ügyvédi vizsga, gyakorlat és eskü feltételeit, leírja, hogy az ügyvédnek miről kötelessége tájékozódni, milyen bizonyítékokat kell előre beszereznie, és az ügyet vagy a pert hogyan kell előkészítenie. Szó van az ügyvédi meghatalmazásról, hogy az ügyvéd a vállalt ügyet hogyan és mikor teheti le, illetve az ügyfél mikor választhat más képviselőt. Rendelkezik az ügyvédi fegyelmi hatóságokról, továbbá arról is, hogy mi számít ügyvédi fegyelmi vétségnek. Az okirat hitelesítője és ellenjegyzője – Habsburg Józsefen kívül – Stoffer József császári királyi tanácsos, József nádor irodájának igazgatója.

A tíznapos árverésen gazdára talált továbbá Babits Mihály Az európai irodalom története című munkájának aláírt, számozott példánya; az I. Ferenc magyar király, osztrák császár és Erdődy József főispán hivatalos kézjegyével ellátott 1808-as országgyűlési cikkelyeket összegyűjtő kötet; Karinthy Frigyes munkái (I.-X.) – Az összegyűjtött művek; Fekete István – A koppányi aga testamentuma; Az Aranycsapat című emlékező és tisztelgő kiállítás alkotásait és szövegeit tartalmazó album, amelyet az utolsó élő tagok, Buzánszky Jenő és Grosics Gyula írt alá. Elkelt Rákosi Mátyás aláírásával az 1947-es A magyar demokráciáért című kötet is. Juhász Gyula Testamentum című verseskötetének számozott, aláírt példánya, valamint Ottlik Géza Hajnali háztetők című művének dedikált változata is új otthonra lelt.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.