Összeáll a Prognózis Vörös István hétvégi koncertjére

Akik rendszeres látogatói a több mint két évtizede saját útját járó, egykor zenekari frontember koncertjeinek, pontosan tudják, mire számíthatnak: igényesen meghangszerelt, szenvedéllyel előadott, fülbemászó régi és új dallamok, tartalmas mondanivalóval. A kitartó rajongóknak az október 9-i nagykoncerten sem kell csalódniuk, sőt. Bónuszként megkapják az alakulásának negyvenedik évfordulóját ünnepelő kultbandát, a Prognózist is, eredeti tagokkal.

2021. 10. 05. 10:00
null
Vörös István zenész, énekes (Prognózis). foto: Kallus György
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy Vörös István-koncertről pontosabb előrejelzést lehet készíteni, mint a várható időjárásról. Míg utóbbit alapjaiban írhatja felül valamely frontbetörés, addig az énekes-gitáros-zeneszerző-szövegíró színpadi fellépésének hatása – legyen szó akár szóló akusztikusról vagy zenekarosról – kiszámítható és katartikus. Adódik a kérdés: miben rejlik a siker titka? A választ maga az előadó adta meg egy interjúban: Fontos, hogy a zenének legyen üzenete. Ezt a dalszöveg közvetíti, amelynek általában társadalomkritikus, netán lázadó hangot kell megütnie. És ott a frontember, akinek az említett mondanivalót kellő szenvedéllyel, művészi önkifejezéssel kell előadnia.
Vörös István 1999 óta jelenteti meg önálló lemezeit, illetve koncertezik kísérőzenekarával határainkon innen és túl. Akkor és most címmel október 9-én nagyszabású – zenekaros – előadásra készül, amely átfogó képet fest Vörös István rendkívül gazdag szerzői-előadói munkásságából. Nem maradhat ki persze a nyolcvanas évek meghatározó zenekaraként ismert és elismert Prognózis sem, amelyet 1981-ben alapított. A rockba oltott újhullámot zászlajára tűző kultbanda olyan emblematikus dalokat hagyott maga után, mint a Tele van a város szerelemmel vagy a kislemezes Hajsza közben, illetve a Nyári éjszakák.
 

A koncert plakátja        Fotó: MomKult

 

Amint az előadás címe is utal rá, az apropót a negyvenedik évforduló adta, amelyet a régi tagok – Jankai Béla (billentyűs hangszerek), Klemm Ervin (gitár), valamint Cirmos Kormos Gábor (basszusgitár) – közreműködésével kívánnak megünnepelni. A Prognózis népszerűségére jellemző, hogy állandó klubot tarthattak fenn a csepeli Rideg Sándor Művelődési Házban, de bemutatkozási lehetőséget kaptak olyan világsztárok magyarországi koncertjei előtt is, mint Tina Turner és Alvin Lee. A Magyar Hanglemezgyártó Vállalat 1987-es feloszlásukig két nagylemezt (Előjelek, Tele van a város szerelemmel) is megjelentetett a fiatal, tehetséges csapattal. Sokatmondó, hogy a megszűnést követően is minden tag zeneközelben maradt, a Prognózis-évek a mai napig meghatározók nekik. Ami a repertoárt illeti, van tehát miből válogatni. A múltidéző blokk mellett a MOM Kulturális Központban 19 órától elhangzanak Vörös István későbbi korszakokban írt nagy slágerei is, a kilencvenes évektől egészen napjainkig.
A hangulat bemelegítéséről az egykori Prognózis-koncertek rendszeres vendége, Torma gondoskodik szokásos show-műsorával, majd a hagyományoknak megfelelően Vörös István legutóbb megjelent két albumát (Anyu levelei, Hallgass, ha jót akarsz!) dedikálja.

Borítókép: Vörös István zenész, énekes. Fotó: Világgazdaság/Kallus György

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.