Rezdülni és szárnyalni a zenével

A V4-es magyar elnökség október 19-i ünnepségén, a Zágrábi Zeneakadémián lép fel a Lovász Irén Groove & Voice Trio cseh, lengyel és szlovák zenészekkel közösen. Az egyedi hangulatú, világzenei koncert apropóján Lovász Irén Kossuth-díjas népdalénekessel ősi népdalokról, kelet-közép-európaiságról beszélgettünk, és persze az is szóba került, hogy milyen műsort adnak elő.

2021. 10. 16. 8:30
Fotó: Módos Gábor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lovász Irén külföldi zenészekkel való együttműködése több mint két évtizede kezdődött. A Teagrass nevű brnói cseh–morva–szlovák kortárs népzenei együttessel 2000-ben jelentetett meg közös lemezt Wide is the Danube címmel, majd egymást követték a különböző fellépések. – Néhány év múlva meghívtak Csehországba egy népzenei fesztiválra, ahol Jitka Šuranská és Michal Elia Kamal énekesnőkkel adhattuk elő a záróműsort, ami azért volt különleges, mert egymás népdalait énekeltük – idézte fel az énekes. Az előző V4-es magyar elnökség idején, 2017-ben a Várkert Bazárban már közös koncertet adott Lovász Irén Groove & Voice Triója a Jitka Šuranská Trióval. – Itt is együtt adtuk elő egymás népzenéit, csodálatos fúzió jött létre. Így ért a megtiszteltetés, hogy a V4-formáció összeállítására felkérést kaptam a Kuvaiti magyar nagykövetségtől 2018-ban, ezen a koncertünkön bemutathattuk az öböl menti országoknak egy regio­nális együttműködés békés és gyümölcsöző példáját – emlékezett ­vissza Lovász Irén.

Hangtájkép című lemezéről is előadnak egy tételt                                     Fotó: Módos Gábor

Ha más nép dalát adja elő, azt érzi, hogy olyan gazdag ajándékot kap, amit soha nem vehetnek el tőle, s ugyanezt adni a sajátunkból másoknak büszkeséggel tölti el a művészt. Épp ezért a Károli Gáspár Református Egyetem docenseként Erasmus-diákoknak rendszeresen megtanít magyar népdalokat. Úgy engedi őket haza, hogy a magyar kultúra egy darabját ezáltal magukkal viszik. – Hiszem, hogy ha egymás népdalait megtanulnánk és közösen énekelnénk, akkor kevesebb konfliktus és háború lenne a világban. Ráhangolódni a másik néplélekre, együtt rezdülni a zene hullámain, ez a megértés, az empátia és a tisztelet legmagasabb foka. Ha szívünkbe zárjuk a szomszédos népek dallamait, azokat évszázadok múlva akár sajátunknak is érezhetjük. Erről is szól a kelet-közép-európaiság – vallja az énekes.

Mint megtudtuk, a mostani, október 19-i V4 világzenei koncert a Külgazdasági és Külügyminisztérium ajánlására, a zágrábi magyar nagykövetség felkérésére valósul meg a Zágrábi Zeneakadémián. – A műsorunk címe: Roots and Wings, vagyis Gyökerek és szárnyak. Hiszen mindannyian a saját kulturális gyökereinket hozzuk el, s tesszük egymás elé két-három archaikus népdal formájában. Mivel a zenei kommunikáció nyelve egyetemes, a megértésnek nincsenek határai, mindannyian együtt tudunk rezdülni és szárnyalni a zenével. Ez felemelő érzés, ráadásul a kultúraközi kommunikáció és a kultúrdiplomácia egyik leghatékonyabb eszköze – mutatott rá Lovász Irén, aki azt is elárulta, hogy a koncerten elsőként a Hangtájkép című lemezről a meditatív, lassú, emelkedett Levegő tételt adják elő Horváth Kornéllal, majd felcsendül a „Sokat gondolkodtam a régi atyákról” sor egy somogyi népdalból, amely jól illeszkedik az október 23-i nemzeti ünnepünk tematikájába.

– A koncert címét a Világ tengelye című dalom sorai adták: „Gyökereim erősen, gyökereim biztosan tartanak a szélben”, illetve „Szárnyaim erősen, lágyan és merészen röpítenek messze, messze, föl az égbe”. Ezt Horváth Kornél (ütőhangszerek) és Mizsei Zoltán (ének, billentyű) zenésztársaimmal, valamint a szlovák Stanislav Palúch hegedűművésszel, a cseh Martin Krajíček mandolinművésszel és a lengyel Szczepan Pospieszalski tormbitaművésszel közösen adjuk elő. Csakúgy, mint a cseh, a szlovák, a lengyel és a magyar népdalokat – avatott be a műsor részleteibe Lovász Irén. Felcsendül továbbá a Byla cesta című dal is, amely cseh–morva–szlovák területeken szintén ismert, és Mária Erzsébetnél tett látogatásáról szól. Bár a magyar néphagyományban ez a szöveg nem jellemző, képi megjelenése ott van csodás gótikus szárnyas oltárunkon, M. S. Mester Vizitációján, ami a Magyar Nemzeti Galériában látható.

– A kelet-európai népek évszázadokon keresztül hatottak s a mai napig hatnak egymásra kulturális, társadalmi, gazdasági és politikai szinten. Saját nemzeti kulturális gyökereinkbe erősen kapaszkodva, de mégis bátran együtt szárnyalva nagyon messze juthatunk. Határ a csillagos ég. Ezt üzeni a műsorunk, amelyben bemutatunk morva–magyar dallampárhuzamokat is, nem azt méregetve, ki vette el a másét, hanem együtt örvendezve azon, hogy közös gyökerekre találtunk és egy húron pendülhetünk. Hálás vagyok érte. Így V4-üzenetünk most Zágrábig elhangzik, köszönjük a lehetőséget, a szervezést és a méltó fogadtatást! – foglalta össze Lovász Irén.

Borítókép: Lovász Irén Kossuth-díjas népdalénekes. Fotó: Módos Gábor

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.