Színek és érzések veszik körül a „magyar Frida Kahlót”

Ismerjük azt az érzést, amikor mindent szürkének látunk magunk körül, és hirtelen valami szín, valami különleges kizökkent ebből a hangulatból? Németh Hajnal Aurora magyar ipar- és képzőművész, négyszeres Hungarikum-díjas alkotó ilyen hatással van az emberre. Villódzó egyénisége csupa szín, csupa virág, csupa eredeti gondolat. A színeket, hímzéseket bátran és tudatosan viseli, még a boltba is rózsákkal a fején, hangulatához illő színű viseletben szalad le. A „magyar Frida Kahlónak” is nevezik. Az Aurora FolkGlamour megálmodójával beszélgettünk.

2021. 10. 11. 7:38
2021.08.03. Budapest Németh Hajnal Aurora Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Műteremlakásába lépve csak ámul-bámul a ma embere a sok csoda láttán, ami körülveszi a művészt: annyi szín, forma elevenedik meg, hogy szemünk alig bírja befogadni a látványt. Itt egy virágos koszorú, ott egy lázsiás (pénzérmes nyakék), régi népviseleti darabok, színpompás ékszerek, fűzők, papucsok, fátylak és csokrok mindenütt. Ahogy mesél róluk Aurora, egyre jobban értjük és érezzük saját múltunkat, örökségünket.
Az alkotó eredeti és egyedi viseletdaraboknak, ékszereknek és kiegészítőknek ad új életet, kutatja és éli népművészetünket. Alkotásaiban az iparművészet, a képzőművészet, a klasszikus üvegfestészet és a magyar népművészet elemei is visszaköszönnek. A balladák, legendák, népmesék népviseletekben rejlő szimbólumrendszere is lényeges jegye legtöbb munkájának. Abban hisz, hogy a múltat a jelenbe kell hozni, élővé kell tenni, és így a jövő számára is fennmaradnak majd a magyar viseletek, történetek, népdalok és a néptánc is. Iparművészként ruhákat, kiegészítőket, ékszereket tervez, rendhagyó Mesés divatbemutatókat rendez, közben díszletet és jelmezeket tervez színházaknak, és a makettek is szerves részei művészetének.
Beszélgetésünk elején arról mesélt, hogyan fogadják az emberek a különleges stílusát. – Egész életemben bárhová mentem, észrevettek. Igazából sosem tartott vissza mások véleménye attól, hogy azt viseljem, ami nekem tetszik – meséli Aurora. – Ami persze nem jelenti azt, hogy a rosszindulatú megjegyzések ne bántanának, bár az univerzum mindig úgy rendezi a dolgokat, hogy a bántás után jöjjön valami jó is. Én csak olyan ruhákat hordok, amik számomra a legszebbek, nem várok alkalmakra vagy ünnepekre. Számomra természetes, hogy színek és érzések vesznek körül. Mindig azt mondom: a magyar népi kultúrát a magyar embernek kell tovább vinni, más nemzet ezt nem teszi meg helyettünk. Persze ahhoz, hogy megszeressék, új funkciót kell néha találni, újra kell tervezni a viseletek formáját, a hímzések színvilágát. Az Auro­ra FolkGlamour márkámmal évek óta azt tartom szem előtt, hogy a régi magyar népviseleteket, hímzésmintákat iparművészként újraalkossam és a mai világba is beillesszem. Az egyedi ruháim­ban és ékszereimben átalakítom a régi magyar népművészetet és a népviseleteket, felhasználom az eredeti antik darabokat, és próbálom beilleszteni őket a mai korba. Elnyertem a Hungarikum díjat egymást követő négy évben, a népviselet napja nagykövete is vagyok. A népviseletek és kiegészítőik szerelmeseként misszióm, hogy mindenki számára újra hordhatóvá tervezzem őket. Az elmúlt években leginkább a színpadi megjelenésekhez készültek a műhelyemben egyedi, extra­vagáns, de mégis népi darabok. Később egyszerűbb, de különleges ruhák és ékszerek is születtek, amelyek ünnepi, de akár hétköznapi formában is hordhatók. Folyamatosan kutatom, hogyan lehet a régi technikákat, motívumkincseket átemelni a jelenbe úgy, hogy megtartsák szépségüket, értéküket, de hozzátegyem a saját kézjegyemet is. Mindig új technikákkal próbálok kísérletezni és új módszereket találni a tervezéshez, miközben megőrzöm a magyar népviseleteket, hímzésmintákat és az egyedi, jellegzetes jegyeimet. Szenvedélyesen elköteleztem magam a magyar népi kultúra és az iránt, amiket alkotok. Aktív tagja vagyok minden olyan eseménynek, ahol hírét vihetem, hogy a magyar viselet igenis menő. Őszintén hiszem, hogy az újrahasznosított, fenntartható divat kulcsfontosságú a jövő számára – mondta határozottan a divattervező. – A divatbemutatóim is mindig különlegesek, vagy magyar népmesékkel, balladákkal, legendákkal kötöm össze a kollekciókat, vagy szórakoztatóan és interaktívan mesélem el a néprajzi hátteret a nézőknek.
 

Műteremlakásába lépve csak ámul-bámul a ma embere a sok csoda láttán        Fotó: Kurucz Árpád

 

Nemrég Nován, Csornán, Pápán, Százhalombattán, Érden és a Győri Nép- és Világzenei Fesztiválon találkozhattunk Németh Hajnal Aurorával és csapatával, ahol Mesés divatbemutatót tartott. Komplex magyar élménynek nevezi az előadást, mert megjelennek benne a magyar népmese, a ballada, a legenda, de az opera és a néptánc elemei, a népdal eredeti és újrafeldolgozott formában, a népviseletek és hímzésminták, tehát a népművészet is. Az előadást egy mesélő vezeti végig, minden új kép előtt bemutatva a történetet. Több balladát, mesét, legendát mutatnak be közös alkotásként, teljesen más szemszögből: vegyítve a táncot, a szövegeket, az éneket, a zenét és a divatot, és mindez magyar gyökerekből táplálkozik. Ezzel párhuzamosan felmerült, hogy milyen izgalmas lenne teljes menyasszonyi kollekciókban gondolkodni, mivel évek óta tervez és készít menyasszonyoknak koszorúkat és ékszereket. Augusztusban volt a Menyasszonyi mesés előadás ősbemutatója. Az előadás interaktív volt, bevonták a közönséget is, miközben a néprajzi tudást egy mesélő adta át, emellett esküvői szokások elevenedtek meg a táncos modellek által. A szettek Auro­rához méltóan különlegesek, színesek és díszesek, olyanok, amilyenekkel máshol nem lehet találkozni. Hosszú hónapokig készültek, kézműves technikákkal és csupa szeretettel, rengeteg alkotóművész bevonásával.
– Célunk ezekkel az előadásokkal, hogy a közönség egy olyan kulturális élménnyel távozzon, ami nemcsak egy színházi élményt jelent számukra, hanem egy mesékkel átitatott táncos divatbemutatót is, ahol újra ismertté és divatossá tudjuk tenni a viseleteket és a rég elfeledett történeteinket is 
– fogalmazott Németh Hajnal Aurora.

Borítókép: Németh Hajnal Aurora. Fotó: Kurucz Árpád

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.