„A láthatatlan felé fordulok, hogy lássak”

Időszaki kiállítások, online és helyszíni tárlatvezetések és előadások várják a látogatókat a Magyar Nemzeti Galériában. Hollán Sándor sorozatképei, Gerhard Richter fotófestményei, Múzsák estje, Monet és Richter vizuális párhuzamának kérdései kerülnek előtérbe novemberben.

Magyar Nemzet
2021. 11. 05. 19:06
Forrás: Magyar Nemzeti Galéria
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már látogatható legújabb kabinetkiállításuk, mely Hollán Sándor a Szépművészeti Múzeumnak adományozott műveiből mutat be egy kisebb válogatást, A látható láthatatlan címmel. Az 1956 óta Franciaországban élő és alkotó festő fő motívuma a fa, amelyet többnyire tussal vagy szénnel rajzolt sorozatképeken ábrázol. Művészetének megismerése a láthatóval kapcsolatos viszonyunk kiszélesedését kínálja: „valamit keresek, amit nem látok”, vagy „a láthatatlan felé fordulok, hogy lássak” – írja jegyzeteiben. A kamarakiállítás februárig látható.

Bodor Kata művészettörténész előadásában Monet és Richter vizuális párhuzamait tárja fel november 11-én. Claude Monet-t élete utolsó évtizedeiben egyre jobban foglalkoztatta az őt körülvevő természet vásznon való megörökítése. Gerhard Richter többrétegű festékfoltokból, látszólag spontán gesztusokból felépített hatalmas nonfiguratív vásznain is valaminek az emléke oldódik fel a színekben. A vizuális párhuzam jól látható az alkotók egy-egy jellegzetes műcsoportján, de vajon eszmei és/vagy módszerbeli párhuzamosság is felfedezhető-e Monet és Richter világa között?

Technikai radikalitás címmel, rendhagyó tárlatvezetésen osztja meg tapasztalatát Nemes Csaba festőművész november 13-án Gerhard Richter „fotófestményeiről” és arról, hogyan alakult át a Richter-életműhöz való viszonya, amikor élőben látta az alkotásokat.

Olyan érzésem volt, mintha valami mindig is létezőről lenne szó, miközben nyilvánvaló volt, hogy igazi kortárs festészettel állok szemben.

Ha valaki szeretne többet megtudni a világhírű kortárs német festőről, Gerhard Richterről, csatlakozzon interaktív élő tárlatvezetésükhöz, ahol a Richter-kiállítás virtuális tereiből jelentkeznek  be. Aki bekapcsolódik online vezetésükbe, elmerülhet a kortárs német legenda világában és az online vezetés után élőben, kedvezményes jeggyel tekintheti meg a tárlatot.

A Gerhard Richter kiállításához készült ajándéktárgyaknál a könyvválogatásra fektettek  nagyobb hangsúlyt, így a lehető legszélesebb érdeklődési kört tudják kielégíteni. A művész szinte minden korszakához ajánlanak egy-egy átfogó, tartalmas és élvezetes kiadványt a Múzeumshopban.

November 18-án mindenkit vár a múzsa csókja a Múzeum+ Múzsák-estjén, a Szépművészeti Múzeumban. A programon tárlatvezetésekkel, előadásokkal, időszaki kiállításokkal, zenével, valamint tapas- és borvariációkkal várják a vendégeket.

Legyen a barátunk és támogassa a múzeum kiállításainak megvalósulását! – szól a felhívás. A részletek megtalálhatók az MNG honlapján.

Borítókép: Gerhard Richter Valós látszat című kiállításának egy részlete (Magyar Nemzeti Galéria)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.