BAC Nord: szélmalomharc a no-go zónában

Marseille egyik északi külvárosa valamikor napjainkban. Egy maroknyi rendőr zár körül egy toronyházat, közben társaik az épület belsejében próbálják felszámolni a kábítószer-lerakatot.

Óvári Balázs
2021. 11. 07. 7:45
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Körülöttük szó szerint feketéllik a külváros népe, röpködnek a sértések és az utcakövek, de fentről még egy mosógép is érkezik a nyakukba. A zsaruktól könnygáz és gumilövedék a válasz. A háttérben előkerülnek az éles lőfegyverek. 

Mintha Obertone: Gerilla című regénye kelne életre. Ez papíron még Franciaország, de itt már csak a rendőr francia. És ők is egyre ritkábban mennek be. 

Ezek azok a városrészek, amelyek a magyar baloldal szerint nem is léteznek, és francia elvtársaik is „rendőri erőszakkal”, „rendszerszintű rasszizmussal” vagy „oktatási hiányosságokkal” próbálják elvenni a téma élét. 

Cédric Jimenez legújabb, idén augusztusban mozikba került filmje, amelynek egyik csúcspontja az iménti jelenet, nem fullad a politikai korrektség mocsarába. 

A BAC Nord (magyar fordításban Marseille északi része) megpróbálja a lehető legrealistábban bemutatni a marseille-i zsaruk életét. A gettókat, az erőszakot, az ellenséges környezetet, a frusztrációt, a sértéseket, a rendőri és politikai vezetés árulását. Itt a „kulturálisan sokszínű” negyedek tényleg színesek, a bűnnek nincs romantikája, és a rendőrségen belül is addig tart a bajtársiasság, amíg nem kell az embernek a saját bőrét mentenie. Szóval valósághű lett. És emellett feszült, látványos, pörgős és akciódús. Szerintem a rendőrségi témában készült francia filmek eddigi legjobbja.

A valós eseményeken alapuló történet főszereplőinek megválasztása is már merész húzás volt. 

A civil ruhában és civil autóval járőröző, különlegesen képzett, a bűnözést az elkövetés helyén és idején felszámolni próbáló fedett rendőri egység, a BAC (Brigade anti-criminalité) megalakulása óta a lándzsa hegyének számít a gettókban. És napjainkra szinte már csak ők maradtak a frontvonalon. Ennek köszönhetően az adott negyedekben és a szélsőbaloldalon (Mélenchon, az elnökjelöltjük épp néhány hete jelentette be, hogy ha hatalomra kerül, felszámolja őket) ők a leggyűlöltebb alakulat. Szerintük az egység rasszista, túl sok benne az őshonos francia, túlzott erőt alkalmaz, ők maguk provokálják bűnelkövetésre a helyieket, funkciójuk egyenesen „a kirekesztett rétegek állami terrorja”. Eddig a filmipar is főleg a rosszfiúk szerepét osztotta rájuk, akik indokolatlanul terrorizálták az „elnyomottakat”. Ezzel a hagyománnyal szakított Jimenez, hogy őket tette meg filmje hőseinek. Nem egysíkú, idealizált hősöknek. Nekik is vannak hibáik, gyarlóságaik, gyengeségeik, de mégis érezzük, hogy ők képviselik a társadalom normális részét. És ez is mutatja, hogy mennyire félrement valami a francia filmgyártásban, mint ahogy az egész országban, hogy merészségnek számít már az is, ha a rendező a rendőr mellé áll a bűnözővel szemben.

Ez a kettősség a film fogadtatásán is látszik. 

A francia nézők imádják, a jegybevételek alapján megjelenése óta az ország legnépszerűbb filmje, nyolc hét után már több mint kétmillióan ültek be rá. 

A középen álló vagy politikamentes lapoktól is főleg jó kritikát kap, mint „virtuóz jelenetek, köztük a ritkán látható intenzitású ostrom” (20 Minutes), a „francia bűnügyi műfaj egyik legfeszültebb darabja” (France Info) vagy „egy szörnyen hatékony városi western, olyan csúcspontokkal és odaadó színészi teljesítménnyel, amit már ritkán látunk a francia filmekben” (Journal du dimanche). 

A baloldali sajtó viszont nem kíméli: „politikailag problémás”, „a rendőri erőszakkal cinkos”, „megemészthetetlen a rendőrök rehabilitációja” és így tovább. 

Legtovább zászlóshajójuk, a Libération megy, amely csuklóból a legalacsonyabb osztályzatot adta a filmnek (ezt láttuk már itthon is), és annyit volt képes leírni róla, hogy „A jobboldal ötven árnyalata hibás marseille-i akcentusokra alapozva. Jimenez demagóg és macsó filmje elhibázott a kivitelezésében és szándékaiban egyaránt.”

A Libération ilyen szintű fröcsögésénél nagyobb dicséret nem is kell. DVD-n a film csak decemberben fog megjelenni, de a Netflixen már megtekinthető, és magyar felirat is készült hozzá (néhány szakszót leszámítva jó és élvezetes fordítással). Mindenkinek bátran ajánlom! És utána el lehet dönteni, mennyire beszélhetünk „álproblémáról” a nyugati nagyvárosokban vagy a déli határainkon.

BAC Nord, francia bűnügyi filmdráma, 104 perc

Borítókép: A film plakátja (Forrás: IMDb)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.