Eladományozták Tandori Dezső könyvtárát

6413 kötetet adományoztak az örökösök Tandori Dezső és felesége, a szintén író-műfordító Ágnes könyvtárából az Apor Vilmos Katolikus Főiskolának.

Magyar Nemzet
2021. 11. 25. 18:37
Fotó: Salt VZH
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tandori Dezső 2019-es, és felesége, Ágnes egy évvel később bekövetkezett halála után az örökösök – Ágnes testvérei, Kálovits Antalné és Nagy Edit  – úgy döntöttek, hogy a házaspár könyvtárának egy jelentős részét, összesen 6413 kötetet az Apor Vilmos Katolikus Főiskolának adományozzák. Kérésük az volt, hogy az átadott könyvek maradjanak egyben és a gyűjtemény legyen kutatható. Ezért az intézmény a köteteket egy külön, erre a célra speciálisan átalakított, zárható polcrendszerrel ellátott helyiségében helyezte el, amelyet dedikáltan Tandori Dezső és Ágnes hagyatéknak neveztek el.

Az intézmény a katalogizálás során számtalan kedves, személyes dologra bukkant: szárított levelekre, újságkivágásokra, személyes jegyzetekre, utazásokhoz kapcsolódó emlékekre, emellett sok olyan kötet is előkerült, amelyet az írónak dedikáltak a magyar irodalom jelentős alakjai, így például Esterházy Péter vagy Ágh István. 

Az örökösök kérésére a gyűjteményt egyben kezelik és kutatható, az intézmény erre a célra speciálisan átalakított termében előzetes időpont-egyeztetéssel bárki által látogatható. 

A helyszín azért is szimbolikus, mert Tandori Ágnes gyermekkorának jelentős részét Vácon töltötte testvéreivel.

A könyvek a házaspár legendás Lánchíd utcai lakásából dobozokban érkeztek a főiskolára, ahol a könyvtáros kollégák polcra rakták őket. Jelenleg a katalogizálás zajlik, ami –tekintettel a könyvek számára – egy hosszabb folyamat, várhatóan jövő decemberre zárul le. 

Vannak ezer szempontból vitatható alakjai az irodalomnak, akiket nem vitatunk. Az ember Tandorit nem vitatja. Mintha életre keltené egykori tanára, Nemes Nagy Ágnes körének művészi és emberi eszményeit – egyfajta, a XX. században elképzelhetetlenül szublimált alternatív univerzumot hozva létre a budai alagút szomszédságában Ágnessel és a madarakkal. Az író-költő, aki senkié, és ezáltal mindenkié. Lázas izgalom ennek a világnak a személyes tárgyai közé lépni, gondolatainak, kanapé mellé tett köteteinek kézzelfogható valóságába pillantani

 – magyarázta Gloviczki Zoltán, az Apor Vilmos Katolikus Főiskola rektora az intézménybe került Tandori-gyűjtemény kapcsán.

Borítókép: Tandorinak dedikált Ágh-kötet (Fotó: Apor Vilmos Katolikus Főiskola )

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.