"Hiú hermafrodita" vagy zseniális kultúrpolitikus?

Konzervatív. Magyar. Kultuszminiszter. Klebelsberg Kuno portréját mutatják be az Axiómán.

Magyar Nemzet
2021. 11. 25. 15:55
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

"Hiú hermafrodita, aki két kézzel szórja a közpénzt" - ezt állították Klebelsberg Kunóról a szabadkőművesek és a fajvédők. A történelemkönyvek viszont rátermett kultúrpolitikusként jegyzik. Az Axióma új videójában a legismertebb magyar kultuszminiszter portréját festik meg. 

Politikai krédója mindent megmagyaráz: 

“A magyar hazát [...] nem a kard, hanem a kultúra tarthatja meg és teheti ismét naggyá.”

Klebelsberg 1875. november 13-án született az Arad megyei Magyarpécskán. Fehérváron a ciszterciek híres gimnáziumába járt, ahol a szerzetesek Isten és a család szeretetére tanították. Budapesten jogot hallgatott, majd “fogalmazó segédként” kezdte pályafutását a közigazgatásban.

Bethlen Istvántól a bársonyszéket nem lelkesedésből, hanem kötelességtudatból fogadta el. A trianoni Magyarország ugyanis tragikus helyzetbe került. A kisantant fojtogató gyűrűjében stabilitásra volt szükség, ezért fél év alatt olyan választójogi reformot hajtott végre, amely biztosította a keresztény nemzeti kormány hegemóniáját, és visszaszorította a szélsőjobboldali erőket.

Csak ezt követően került pályája csúcsára, hiszen kilenc évig kultuszminiszterként szolgálta hazáját.

A videóból az is kiderül, hogy mi a kultúrfölény-elmélet,valamint a neonacionalizmus eszméje. 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.