Japán kvartett nyerte az idei Bartók Világversenyt

A Quartet Integra kapta a 12 ezer eurós első díjat a vonósnégyeseknek megrendezett 2021-es Bartók Világverseny vasárnapi eredményhirdető gálaestjén.

Magyar Nemzet
2021. 11. 01. 10:01
Fotó: Mudra László - Zeneakadémia
Fotó: Mudra László - Zeneakadémia Fotó: Mudra László
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Zeneakadémia szervezésében megvalósuló, immár világszerte elismert megméretés 8 ezer euróval járó második helyét a bécsi illetőségű Chaos String Quartet, a 4 ezer euróval jutalmazott harmadikat pedig a belgiumi Sonoro Quartet nyerte el a nemzetközi zsűri döntése értelmében. 

A második helyezett Chaos String Quartet           Fotó: Zeneakadémia/Mudra László

Rajtuk kívül a döntőben nyújtott teljesítményükért díszoklevelet kaptak a zeneakadémista magyar fiatalokból álló Korossy Kvartett és a New York-i The Juilliard School egykori és jelenlegi diákjai alkotta Unison Quartet tagjai is. 

A harmadik helyezett Sonoro Quartet      Fotó: Zeneakadémia/Mudra László

A versenyen számos különdíj is gazdára talált. A Bartók rádió egy-egy koncertmeghívást és ezzel rádiófelvételt ad a Chaos Quartetnek, valamint a Korossy Kvartettnek. Az Auer Fesztivál fellépési lehetőségét a Sonoro és a Korossy vonósnégyesek nyerték, a Bartók Emlékházét a Sonoro kvartett, a Zeneakadémia 2022–2023-as évadra szóló koncertmeghívását a Korossy Kvartett, a jövő nyári Fesztivál Akadémia Budapestét pedig a Chaos Quartet és a Korossy Kvartett. A Fidelio médiacsomagját a Chaos Quartet, a Papagenóét a Korossy Kvartett nyerte.

A Zeneakadémia Solti termében szombat este megtartott döntőn az együtteseknek Schubert c-moll vonósnégyestételét („Quartettsatz”) és egy teljes Bartók-vonósnégyest kellett előadniuk. A rangos, világszerte elismert tagokból álló nemzetközi zsűri ezt követően határozott a díjakról, amelyeket másnap, az ugyancsak a Solti teremben és a döntős kvartettek fellépésével megtartott gálakoncerten hirdettek ki és adtak át.

Az ünnepségen Vigh Andrea, a Zeneakadémia rektora úgy fogalmazott: gyönyörű produkciókat, rengeteg élményt adott az elmúlt egy hét.

Hatalmas munkát végeztek a versenyzők, fáradhatatlanul dolgozott a zsűri, s mindannyiuknak rendkívül hálás vagyok, hogy ilyen rendkívüli színvonalon zajlott a vonósnégyes kategóriában meghirdetett, idei Bartók Világverseny

 – tette hozzá. 

A négy évvel ezelőtt alapított Bartók Világverseny és Fesztivál történetében jelentős nap a mai, a vonósnégyes kategória lezárásával a verseny első nagy ciklusa véget ér – mutatott rá Vigh Andrea. Felidézte, hogy a 2017-ben indult megméretést a páratlan években hegedűművészeknek, aztán zongoraművészeknek, majd most vonósnégyes formációknak rendezte a Zeneakadémia, a köztes években a következő hangszeres kategóriára írott művekkel pedig zeneszerzőknek. Jövőre így ismét zeneszerzőverseny következik, amelyre új hegedűművekkel lehet majd jelentkezni, 2023-ban így az új ciklust kezdő, második hegedűverseny jön – mutatott rá.

A teljes zsűri, a három helyezett csapat, valamint Vigh Andrea rektor    Fotó: Zeneakadémia/Mudra László

A 2021-es Bartók Világverseny múlt hétfőn kezdődött 11 vonósnégyes részvételével, amelyek fiatal tagjai a világ minden tájáról érkeztek, Ázsiától Észak-Amerikán át Európa több országáig.

Borítókép: Mikhail Kopelman hegedűművész, a zsűri elnöke, a Quartet Integra és Vigh Andrea, a Zeneakadémia rektora.  Fotó: Zeneakadémia/Mudra László

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.