Nemzetközi konferencia a Hagyományok Házában

A Hagyományok Háza ad otthont az European Folk Network szerdán kezdődött konferenciájának. A kétnapos összejövetelen a jelenlévők – az előadások mellett – kerekasztal-beszélgetéseken vesznek részt, és mindkét napot kulturális program zárja.

Forrás: Hagyományok Háza2021. 11. 18. 9:04
Kelemen László 2021. nov. 17-én az European Folk Network konferencia megnyitóján a Hagyományok Házában Forrás: Hagyományok Háza
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mintegy félszáz nemzetközi résztvevővel kezdődött november 17-én a European Folk Network (EFN) kétnapos rendezvénye a Hagyományok Házában.

Európa szélén a hagyományos kultúra még mindig jelentős erőt képvisel

 – mondta megnyitóbeszédében Kelemen László, a vendéglátó intézmény főigazgatója.

 A megalakulásának huszadik évfordulóját ünneplő Hagyományok Háza nemcsak Magyarországon, hanem – hálózata révén  – az egész Kárpát-medencében aktívan jelen van, erősítve az együtt élő népek közös kultúráját.

A nemzetközi konferencia plakátja

Az első napon Both Miklós, a Polyphony Project alapítója a Folk_ME projekt bemutatása kapcsán a népzene továbbadásának mai lehetőségeiről tartott előadást, Salamon Soma a jövőre 50 éves magyar táncházmozgalom hátterét, sikereit és nemzetközi elterjesztésének lehetőségeit tárta az egybegyűltek elé. A nap különleges színfoltja volt Raisa Siivola és Maria Silvennoinen, a Jazz Finland munkatársainak prezentációja, amiben a zeneipar környezetre gyakorolt hatásáról és környezetvédelmi felelősségéről beszéltek, valamint bemutatták, hogy az északi országok zenészei, zenei szervezetei milyen lépéseket tesznek egy fenntarthatóbb jövőért.

A kerekasztal-beszélgetéseket az oktatás, a környezetkímélő turnék és a tánc fejlődésének témakörében szervezték.

Ma a résztvevők további előadásokon vesznek részt, és központi témának ígérkezik az EFN jövőképének megvitatása.

Mindkét napot kulturális program zárja, az első estén a vendégeket a Fonó Budai Zeneházban táncház várta, a zárókoncerten pedig fellép a Magyar Állami Népi Együttes, a Magos Együttes és a Babra zenekar a Corvin téri székházban.

Az European Folk Networköt az európai néphagyomány és kultúra iránt érdeklődő szervezetek és egyének alapították. A szervezet első konferenciáját 2019-ben Brüsszelben rendezték, az EFN az elmúlt év júliusában 27 országból 100 tagot tartott nyilván.

Borítókép: Kelemen László főigazgató a megnyitón (Hagyományok Háza)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.