időjárás 2°C Márió, Sára 2022. January 19.
logo

Meghalt Urbánszki László történelmiregény-író

Magyar Nemzet
2021.12.07. 10:17 2021.12.07. 12:13
Meghalt Urbánszki László történelmiregény-író

Tegnap, december hatodikán elhunyt Urbánszki László író, faműves (1954–2021) – adta hírül a családja a Facebookon. 

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Alberttelepen született író ars poeticájáról korábban ezt nyilatkozta: 

Születtem 54-ben, voltam dunai hajós és batikoló. Vagyok faműves, és írok. Mindig a művészvilág peremén. Se kint, se bent. Viszont innen, félig-kintről, majdnem-bentről jól látom a fonák részeket is. Az emberről akarok írni, úgy, ahogy van. Nem ragozni, hazudozni nagy tettekről, célokról, hanem megkeresni az apró valóságok szépségét és mocskát. Ha ez utóbbit ki tudom rángatni a fényre, kevésbé lesz büdös.

A magyarok nyilaitól sorozat harmadik kötete

Urbánszki László egyedi hangulatú írásait, történelmi regényeit 2010-től publikálta. Eddig megjelent köteteiben (Odakint, a pusztában, Nemtelen nemesek, Vérszagra gyűl, Fegyver csörög, A lándzsa nemesei, A dalmát háború, Az Arany Horda árnyékában, A Nyugat ura)  a magyar középkor világát keltette életre. 

(Ide kattintva megnézhetik az íróval készült portréfilmet. Az M5 Fülszöveg című műsorában Bán János (Bán Mór regényíró) beszélgetett a szerzővel.)

A cikkben kiemelt Ördöglovas a kalandozások koráról szól, s cselekményéből kiderül, hogy mennyire hiánypótló volt Urbánszki László munkássága. A Keleti Frank Királyság nem feledi csúfos pozsonyi kudarcát. Az öt germán törzs újra összeszedi minden erejét, hogy szétzúzza a fiatal mogyeri államot. A bajorok, élükön Gyermek Lajossal és a mögötte álló egyházi hatalommal, birodalmat építenének. Tarkacsu nagyfejedelem széthúzó mogyeri nemzetségfőkkel vitázik, saját hatalmának korlátai ellen küzd.

Agacs, az ifjú felderítő a nagyfejedelem utasítására hírszerzőként érkezett bajorföldre, hogy segítséget nyújtson Kadosa ott rekedt sebesültjeinek. Szemtelen ötlettel eléri, hogy Arnulf bajor herceg nemessé tegye fogadott húgát, Ingét, ha a lány harminc harcost küld a seregébe. A mogyeri katonák gyepűvidéki gyilkosoknak álcázva, Kadosa vezetésével indulnak az augsburgi táborba. Kadosa megalázó beosztást vállalva keresi az ellenség gyengéit. Mulatságos és életveszélyes kalandokat átélve gyűjti a szükséges tudást…

Borítókép: A szerző portréja (Forrás: Facebook)