Mikronyelven az elitben

Húszéves lett az Antikvárium.hu, tulajdonosa, Chovanecz Balázs azonban jóval 2001 előtt, tizennyolc esztendős korában nyitotta meg első antikváriumát Szegeden. Azt is elárulta, hogy nyolc volt, amikor az első könyves üzletét kötötte, ma pedig több mint kilencszázezer darabra rúg készleten lévő köteteinek a száma.

2021. 12. 30. 6:40
null
20211217 budapest chovanecz balazs antikvarium.hu igazgatoja havran zoltan magyar nemzet Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Antikvárium.hu budapesti átvevőpontja utcára nyíló üzlethelyiségével – mintha a szegedi kezdeteket idézné – kicsiny, a padlótól a plafonig be van polcozva, a kilincset azonban majdnem kézről kézre adják a vásárlók – legalábbis ottjártamkor mindenképpen.

– Ennél jóval kisebbel, mindössze 18 négyzetméteressel kezdtem – árulta el Chovanecz Balázs, miközben a pult mögé invitált, s előresietve kalauzolt az üzletben.

A meglepetés akkor ért, amikor beljebb lépve feltárult a földszinten egymásba nyíló szobák sora. Végül a restaurátor-műhelyben – jobb szó híján nevezem így az udvarra tekintő ablakos szobát, lévén a műhelyt tágasabbnak gondolnánk – kötöttünk ki, ahol éppen nem dolgoztak, így alkalmasnak tetszett a fotózásra. Közben felelevenítette a kezdeteket, amikor mindössze nyolcesztendősen megkötötte élete első „könyves üzletét” – mint fogalmazott.

– Egy könyvárus a ruhatárba szorítva kínálta köteteit, teljesen sikertelenül, ezért azt ajánlottam neki, vigyük ki az utcára az asztalt. Azt mondta: vigyem. Gondolta, hadd játsszon a gyerek. Tíz perc alatt túladtam az első adagon, mentem az újabbért, aztán a még újabbakért. A nap végére eladtam 15 könyvet az utcán, ameddig ő bent egy darabot sem – mesélte Chovanecz Balázs, aki ugyan nem antikvárius család sarja, ellenben édesapja könyv- és erdélyi kerámiagyűjtő szenvedélyének hódolt. Innen érthető, ­miért vált a gyerekből könyvkereskedő, aki Gorka Géza keramikus művei­nek legnagyobb és legteljesebb gyűjteményét birtokolja.

Tizennégy esztendős korában megkapta apja könyveit, attól fogva közösen járták a vásárokat, osztozva a költségeken. Négy évre rá többet keresett szüleinél.

– Az első boltomat úgy nyitottam, hogy apámék nem tudtak róla – vallotta be. – Elvittem sétálni őket a Tisza Lajos körútra, amikor az 59.-hez érkeztünk, kinyitottam nekik az antikváriumot, és azt mondtam: itt megtaláltok minden nap reggel 9-től este 6-ig.

Induló könyvállományát egy száz ládát kitevő hagyaték gazdagította, amellyel felkeresték, ő pedig megvásárolta a megboldogult professzor könyvtárát. Mindössze három év, s a 18 négyzetméteres mellett megnyitotta tízszer akkora üzletét, mindössze húsz méterrel odébb. Ma már száz alkalmazott segíti, míg a kezdetben négyezer kötet a nagy boltban 12 ezerre, mostanra pedig 920 ezerre gyarapodott. Az internetes kereskedést 2001-ben, 45 ezer könyvvel kezdte.

– Már 1999-ben nekiálltunk feltölteni az állományt, amihez hatalmas gyűjtés társult, hogy legyen mit eladni az interneten – mondta el.

– Azért az igencsak érdekel, miként sikerült ezt a pazar domainnevet megszereznie? – érdeklődtem.

– Kisorsolták 891 igénylő között. Sokaknak nyilván csak a név kellett, hogy aztán eladhassák, nem voltak antikváriusok.

Az első pillanattól kezdve nyereségesen működött az Antikvárium.hu a maga egyedülálló készletével, amelyben kis túlzással mindent fel lehetett lelni. Chovanecz Balázs elmagyarázta, hogy a használtkönyv-piac keresleti piac, ahol sokan, sok időt várnak megrendelésük teljesülésére.

Emlékszem, jó három évtizede, amikor színházban dolgoztam, megszerezhetetlen hiánycikknek számított Domanovszky Endre Korok ruhái című kötete, amelyet a jelmeztervezők és -kivitelezők szakmai bibliájaként tartottak számon. Chovanecz Balázs bólintott, majd megjegyezte: P. Brestyánszky Ilona Ismerjük meg a kerámiát című könyve volt húsz éve az egyetlen olyan munka, amely összegyűjtötte a magyar porcelánjeleket, ami segít egy régiség meghatározásában – az a munka is elérhetetlen volt.

– A mai napig a legkeresettebb könyv a Parancsolsz egy kézigránátot? című, 1975-ös regény, ezres nagyságrendű előjegyzővel – avatott be az érdekességbe beszélgetőtársam.

Bevallom, nekem nem sokat mondott a cím, így utánanéztem írójának, aki Kiss József Lászlóként publikálta művét, illetve a Jó szelet, kapitány! címűt, ami meglehetősen közismert ifjúsági munka. Kiss József amúgy tanár, iskolaigazgató, előtte pedig partizán, később káder volt.

Chovanecz Balázsnak elmondta: az a gond, hogy nem tudják előkeríteni az örökösöket, így nem lehet szó újrakiadásról.

– A könyv egyetlenegyszer jelent meg, 1975-ben, ezért rendkívül ritkán lelhető fel belőle példány – magyarázta, hozzáfűzve: különleges, mivel egy regény, nem pedig egy szakkönyv vezeti az előjegyzési listát.

– Én, mint magyar könyvekkel foglalkozó kereskedő éppolyan fontosnak tartom, hogy kiszolgáljam az antik könyv- és a krimigyűjtő igényeit – közölte az antikvárius, rámutatva: ezért rendeznek háromféle aukciót: az újkori könyvekét, a dedikált kötetekét és a régi könyvekét.

Öt éve kezdték, most pedig már az ötvenedik online licit zárult. ­Chovanecz Balázs e könyvárverésekben látja annak a lehetőségét, hogy sokakban felébred a vágy a könyvek, az olvasás, a művelődés iránt, eme vízióját megerősíti az árveréseket figyelő érdeklődők jelentős száma.

– Nem hanyatlik a könyves szakma. Az internet kimondottan jót tett neki, nyitottabbá tette az embereket, akik sokkal gyorsabban eljutnak oda, mivé akarnak válni, amihez elengedhetetlenek a jó szakkönyvek – fogalmazott a szakember, majd hozzátette: a magyar könyvkiadás világszínvonalú.

– A világnyelveken kiadottakkal szemben úgy nyernek a könyveink világszerte, hogy a magyar egy mikronyelv, amelyen körülbelül hárommillióan olvasnak rendszeresen – világosított fel Chova­necz Balázs. – Van, aki úgy gondolja, a könyv lassan eltűnik a világból. Ha ez így lenne, akkor az utolsó könyvesbolt biztosan egy antikvárium lesz.

Ebben valószínűleg igaza van, abban pedig – amit adatokkal is alátámasztott – biztosan, hogy a vevőik évente 948 500 kilogramm szén-dioxid kibocsátását gátolják meg az antikvár könyvek megvásárlásával, vagyis a használtkönyv-ágazat környezetkímélő, valódi zöldágazat.

Borítókép: Chovanecz Balázs, az Antikvárium.hu tulajdonosa (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.