Nem élt Picasso árnyékában

Döbbenetes, ám tény: november 26-án töltötte be századik életévét a világhírű festőművész Françoise Gilot. Ha valakinek nem ugrana be: ő volt tíz évig Picasso élettársa, illetve két gyermekkel ajándékozta meg a zseniális művészt. Hogy életműve ­önállóan megállja-e a helyét, arról bárki meggyőződhet, aki megtekinti a Várfok Galéria Gilot100 című kiállítását.

2021. 12. 13. 6:59
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Várfok Galéria 2000 óta képviseli az alkotót.

– Huszonegy éve rendezünk kiállításokat a műveiből, illetve külföldön szintén bemutatjuk az alkotásait. 

Mi vagyunk az egyetlen európai galéria, amelyik évtizedek óta személyes kapcsolatot ápol Gilot-val

 – mesélte Kovács Krisztina művészettörténész, a Várfok Galéria művészeti vezetője, megjegyezve: az eddigi kiállításai mindig egy-egy korszakra fókuszáltak.

A mostani tárlat azért olyan különleges, mert egy retrospektív jellegű gazdag kiállítást rendeztek meg, méghozzá Európa legnagyobb időintervallumot átölelő életmű-válogatását kínálják a századik születésnap alkalmából.

– Rendkívül izgalmas összeállítás érkezett Gilot New York-i műterméből, amely a ’40-es évektől kezdve a festőművész minden korszakából felvonultat egy-egy képet – árulta el a művészettörténész, hozzáfűzve: ezek mellé kértek hazai magángyűjteményekbe került alkotásokat, mert fontosnak érezték, hogy a gyűjtők szintén az ünneplés részesei legyenek, bemutatva, mennyire komoly kvalitású művek kerültek a birtokukba.

A laikus közvélemény úgy tartja számon Françoise Gilot-t, mint Picasso egykori barátnőjét. Az 1943-ban kezdődött, egy évtizednyi kapcsolat egy pillanatát Robert Capa is megörökítette közismert képén, amelyen a festőzseni és a partnere napernyővel andalognak a homokos tengerparton. E fotográfia is megtekinthető a Várfok Galéria kiállításán.

– Különös kapcsolatban élt a negyven évvel idősebb Picassóval, akinek szintén meghatározó volt Gilot személye. A művészet kötötte össze őket, az arról való mély és vég nélküli diskurzus, illetve építkezés – fogalmazott a galéria művészeti vezetője.

A művészeten kívül két gyermekük – Paloma Picasso, a ma már 72 esztendős divattervező s a két esztendővel idősebb Claude, akiből fotó- és filmművész lett – szintén összekötötte a párt.

– Amikor Gilot-nak feltették a kérdést, hogy mennyiben befolyásolta, hogy Picasso árnyékában élt, ő azt válaszolta: sosem élt az árnyékában, mindig tudatosan kezelte a kapcsolatukat. 

Tény, hogy Gilot még csak a pályája kezdetén járt, amikor Picasso már a csúcsánál tartott – mondta Kovács Krisztina, majd rámutatott: Közép-Európában hosszabb időbe telt, mire Gilot-t nemcsak mint Picasso múzsáját, hanem mint önálló művészt kezdték értékelni.

A művészettörténész kiemelte: a művésznő a ’60-as években a Tate Gallery igazgatója ajánlására kapott műtermet Londonban, majd sorra nyíltak a kiállításai, művei pedig bekerültek a világ jelentős gyűjteményeibe, illetve könyvek sora jelent meg a művészetéről, életéről, miközben világsztárhoz illő interjúkat adott a sajtónak.

– Az elmúlt három évtizedben történt egy változás, amelynek nyomán már a világ minden pontján elismerik önálló művészként. Idén pedig az ő születésnapját ünneplik világszerte

– mondta el a művészettörténész, aki kitért arra, hogy a Sotheby’s 2021. májusi, az elmúlt négyszáz év legjelesebb női művészeit felvonultató aukcióján Gilot rekordot ért el egy ’60-as évekbeli alkotásával, ami több mint egymillió euróért kelt el.

– A májusi londoni után, decemberben a hongkongi Christie’s árverésén 1,2 millió dolláros leütéssel vették meg egy 1977-es munkáját. Ezek már az érett korszakának, a Picasso utáni életének a műalkotásai – közölte Kovács Krisztina, aki szólt Gilot magyarországi kötődéséről:

– Rozsda Endre mentorálta a ’40-es években a párizsi műtermében, ahol Françoise Gilot elkezdett az olajfestéssel foglalkozni. Barátságuknak köszönhető, hogy ameddig az egészségi állapota engedte, addig mindig megjelent a hazai kiállításmegnyitóin.

A Gilot100 január 29-ig látogatható.

Borítókép: Francoise Gilot (Forrás: Várfok Galéria)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.