„…jó szóval oktasd, játszani is engedd”

A Hagyományok Háza Hálózat – Szlovákia kiemelt feladatának tekinti a gyerekek hagyományszeretetre való nevelését. E szellemben január 3-ától hozzáférhetővé vált a szlovákiai magyar gyerekjátékok és szokásdallamok adatbázisa. Az egyedülálló anyagot minden pedagógus eredményesen használhatja az egész Kárpát-medencében és a diaszpórában egyaránt.

Magyar Nemzet
2022. 01. 05. 16:30
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Illés Gábor kulturális szervező, a Hagyományok Háza Hálózat munkatársa szerint az elmúlt év végére elkészült gyerekjátékok és szokásdallamok adatbázisával régi tervük valósult meg.

Négy oktatónk – akik jelentős tapasztalatot szereztek a pedagógusok továbbképzésében – vállalta az elkészítését. Felhasználói célcsoportunkba a pedagógusok tartoznak, de szülők is hasznosan tudják alkalmazni az anyagot gyermekeik nevelésében, ennek megfelelően az osztályozásnál nemcsak néprajzi, hanem nevelési és oktatási szempontokat is figyelembe vettünk.

Egy óvónő például évszakhoz és korosztályhoz illő játékokra kereshet rá, vagy az ünnepkörhöz köthető gyerekjátékok és népszokásokhoz tartozó dallamok közül választhat. Így a pedagógus nemcsak játékokban, hanem énektanításban is gondolkodhat.

Pedagógus-továbbképzés Rimaszombaton. Fotó: Illés Gábor

Több mint háromszázhetven adatsor áll rendelkezésre, ami a jövőben folyamatosan bővülni fog – derül ki a lapunkhoz eljuttatott közleményből. Mint írják, az adatbázis létrehozói törekszenek az arányosságra, hogy minden tájegységet képviselhessenek. A gyűjtemény értékét mutatja, hogy a közelmúltban már közzétett játékokon kívül a mára szinte hozzáférhetetlen kiadványokban, illetve eddig publikálatlan, magángyűjteményekben található játékokat és népszokásokhoz kötődő dallamokat is közöl. A korábbi jelzések szerint a pedagógusok igénylik különösen a regisztert. Az adatbázis – struktúrájának köszönhetően – mélyebb néprajzi ismeretekkel nem rendelkező pedagógusok számára is könnyen használható.

Játszóház Rozsnyón. Fotó: Farkas József

A Kárpát-medencében egy ezeréves kultúra részesei vagyunk, amely a dalok és játékok esetében is számos helyi változatot hozott létre, ezért a gyűjtemény minden magyarországi, külhoni és diaszpórában élő magyar számára újszerű és érdekes lehet. Külön ajánlhatom a Kőrösi Csoma Sándor programban dolgozó fiataloknak, hiszen a gyökerekhez való visszatalálás lehetőségét hordozzák magukban

 – mutatott rá Illés Gábor.

További információkat, illetve az adatbázist ITT találják.

Borítókép: Játszó gyerekek Zoboralján (Fotó: Népijáték adatbázis/Arany A. László)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.