Kamarazenekari est Fritz Kreisler hegedűművész emlékére

G. Horváth László hegedűművész és kamaratársai estje a XX. század egyik legkiemelkedőbb hegedűművésze, a hatvan éve elhunyt Fritz Kreisler előtt tiszteleg.

Magyar Nemzet
2022. 01. 26. 21:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kocsis Zoltán szerint Kreisler sokkal nagyobb muzsikus volt annál, ahogy azt manapság tartják. 

Zeneszerzőnek sem volt akárki, s ezt nem csupán az a hihetetlen népszerűség jelzi, ami darabjait a XX. század első felében övezte. Ha alaposabban megvizsgáljuk ezeknek a műveknek a kíséretét, első pillantásra szembeötlő a legmagasabb fokú igényesség, boszorkányosan keverve a német pedantériát a franciás könnyedséggel

– véli a karmester.

Az Egy Hangversenyteremért Alapítvány rendezésében megvalósuló előadáson többek között felcsendülnek Debussy, Vecsey, Csajkovszkij, Brahms és természetesen Kreisler művei is, 

G. Horváth László és Szabó Tamás hegedűn, Váray-Major Zsófia és Kiss Péter zongorán, Fajd Gergő brácsán, valamint Háry Péter csellón működik közre. 

G. Horváth László 2006-tól a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatója, majd a DLA fokozat ösztöndíjas hallgatója, 2015-ben pedig Fischer Annie-ösztöndíjas. Az Anima Musicae Kamarazenekar, valamint a Budapest Quartet Weekend vonósnégyes alapítója. Rendszeres kamaraformációi a Quartetto Speranza, a Flamma Cordis duó és a Budapest ArTrio. Egy 1794-es, állami tulajdonban lévő Nicolaus Lupot mesterhangszeren játszik.

A Hommage á Kreisler című előadásra január 30-án este hét órai kezdettel kerül sor a Zeneakadémia Solti termében.

Borítókép: G. Horváth László (Forrás: Quartetto Speranza)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.