időjárás 13°C Magdolna 2022. május 29.
logo

Kamarazenekari est Fritz Kreisler hegedűművész emlékére

Magyar Nemzet
2022.01.26. 21:00
Kamarazenekari est Fritz Kreisler hegedűművész emlékére

G. Horváth László hegedűművész és kamaratársai estje a XX. század egyik legkiemelkedőbb hegedűművésze, a hatvan éve elhunyt Fritz Kreisler előtt tiszteleg.

Kocsis Zoltán szerint Kreisler sokkal nagyobb muzsikus volt annál, ahogy azt manapság tartják. 

Zeneszerzőnek sem volt akárki, s ezt nem csupán az a hihetetlen népszerűség jelzi, ami darabjait a XX. század első felében övezte. Ha alaposabban megvizsgáljuk ezeknek a műveknek a kíséretét, első pillantásra szembeötlő a legmagasabb fokú igényesség, boszorkányosan keverve a német pedantériát a franciás könnyedséggel

– véli a karmester.

Az Egy Hangversenyteremért Alapítvány rendezésében megvalósuló előadáson többek között felcsendülnek Debussy, Vecsey, Csajkovszkij, Brahms és természetesen Kreisler művei is, 

G. Horváth László és Szabó Tamás hegedűn, Váray-Major Zsófia és Kiss Péter zongorán, Fajd Gergő brácsán, valamint Háry Péter csellón működik közre. 

G. Horváth László 2006-tól a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatója, majd a DLA fokozat ösztöndíjas hallgatója, 2015-ben pedig Fischer Annie-ösztöndíjas. Az Anima Musicae Kamarazenekar, valamint a Budapest Quartet Weekend vonósnégyes alapítója. Rendszeres kamaraformációi a Quartetto Speranza, a Flamma Cordis duó és a Budapest ArTrio. Egy 1794-es, állami tulajdonban lévő Nicolaus Lupot mesterhangszeren játszik.

A Hommage á Kreisler című előadásra január 30-án este hét órai kezdettel kerül sor a Zeneakadémia Solti termében.

Borítókép: G. Horváth László (Forrás: Quartetto Speranza)