Koncertek, bárest és kiállítások a Cziffra György-emlékév és fesztivál programjában

Világhírű nemzetközi és magyar művészekkel folytatódik a Cziffra György-emlékév és a februárban hagyományosan megrendezett Cziffra György-fesztivál. Fellép mások mellett Martha Argerich, Mischa Maisky, Vadim Repin, Szakcsi Lakatos Béla, Malek Andrea és a Hot Jazz Band is.

Magyar Nemzet
2022. 01. 05. 18:19
null
Fotó: Raffay Zsofia
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az év Massimo Mercelli olasz fuvolaművész és Simon Izabella zongoraművész kamarakoncertjével kezdődik január 22-én a Liszt Múzeumban – közölték lapunkkal a szervezők. Január 26-án az Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus ad hangversenyt Vashegyi György vezényletével és nemzetközi szólistagárdával a Zeneakadémián, ahol a szépséget és szerelmet ünneplik Rameau csodás operájának, az Adonisnak megidézésével, illetve egy kevésbé ismert, ám jelentős, Magyarországon tevékeny zeneszerző, Gregor Joseph Werner Der verlorene Sohn című műve csendül fel.

Martha Argerich zongoraművész és Mischa Maisky csellóművész a bécsi klasszikától indulva vezetnek minket egészen César Franck kamaraművészetéig január 28-án a Zeneakadémián. Chopin és Liszt Párizsban szövődött barátságát idézi meg a MÁV Szimfonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar Balázs János zongoraművész közreműködésével, Kesselyák Gergely vezényletével. Chopin hatalmas szerzői életművéhez képest csak néhány művében kap helyet szimfonikus zenekar: ilyen a koncerten felcsendülő Nagy Polonéz, mely után Liszt két ismert darabja, a Haláltánc és a Koronázási mise hangzik el.

Martha Argerich zongoraművész. Fotó: Adriano Heitmann

Az MVM kiemelt támogatásával megvalósuló Cziffra György-fesztivál több helyszínen is zajlik majd február 14. és 27. között. A klasszikus zenei koncertek mellett idén is bárest, kiállítások és fiatal művészek bemutatkozása színesíti a programot, valamint átadják a fesztivál díjait.

Izgalmas koncertnek ígérkezik Klara Min dél-koreai zongoraművésznő február 14-i szólóestje a Zeneakadémia Solti Termében, ahol Robert Schumann zongoramuzsikája szólal meg. Míg Káel Norbert zongoraművész szólóestjén nagy szerzők művei dzsesszbe hajló rögtönzések mentén kerülnek új megvilágításba a MOMKult Kupolatermében február 20-án. A romantika aranykorát idézi fel Balázs János Vadim Repin hegedű- és Alexander Kniazev gordonkaművésszel közös kamarakoncertjén február 22-én a Zeneakadémián, ahol egyebek mellett Csajkovszkij a-moll zongoratriója hangzik el.

Káel Norbert zongoraművész. Fotó: Csibi Szilvia

A Cziffra György-fesztivál visszatérő programja a bárest, amely Cziffra György életének azon korszakát idézi meg, amikor a kiváló zongoraművész bárokban és éjszakai lokálokban zongorázott. A pesti éjszakai élet ezerszínű és végtelen zenei világát varázsolja elénk a múltból a Hot Jazz Band és Sárközy Lajos zenekara Malek Andrea csodálatos énekével és Bősze Ádám korabeli anekdotáival, együtt tisztelegve a zongoraművész emléke előtt február 25-én a MOMKultban.

A 2021-es Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraverseny második helyezettje, egyben a Cziffra György-fesztivál különdíjasa, az olasz Giovanni Bertolazzi február 26-án délelőtt ad hangversenyt a Régi Zeneakadémia Kamaratermében. Ugyanezen a napon Snétberger Ferenc, Szakcsi Lakatos Béla és Tony Lakatos, az improvizáció nagymesterei játszanak együtt a Zeneakadémián. A fesztivál programja február 27-én gálakoncerttel zárul, ahol 2017 óta minden évben átadják a Cziffra György-fesztivál díjait. Az esten elhangzik Liszt Ferenc két zongoraversenye és kétzongorás versenyműve Balázs János zongoraművész előadásában, a Concerto Budapest zenekarát Keller András vezényli.

Mindemellett két kiállítás is várja az érdeklődőket: a MOMKult Reich Károly Lépcsőgalériában a senlis-i Saint Frambourg-kápolna építészeti és fotogrammetriai felméréseinek rajzaiból láthatunk válogatást. A Hegyvidék Galériában pedig Dóra Ádám és Koszorús Rita kiállításának kísérőrendezvényeként zenés tárlatvezetést tartanak, amelyen fiatal zeneművészek improvizációját hallgathatjuk meg.

Borítókép: Az Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus, középen Vashegyi György karmester (Fotó: Raffay Zsófia) 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.