Miért teszünk úgy, mintha valami diktátor lennék? – kérdezte Ókovács Szilveszter

Terjedelmes interjút adott az Indexnek Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója a ma zajló egyeztetés apropóján, amelyet a vidéki operatársulatok vezetőivel folytat.

Magyar Nemzet
Forrás: Index2022. 01. 27. 11:30
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A magyar médiapiacon egyedüliként épp a legolvasottabb Index nem adott teret sem a művészeinknek, sem az előadásainknak – és „természetesen” én sem mondhattam el terveinket, álláspontunkat. Mások viszont beszéltek helyettünk, rólunk. Örülök, ha ez most, bő tíz év után változik, és nem csak botrányok kapcsán kerülünk az önök felületére – bocsátotta előre Ókovács Szilveszter, aki a folytatásban áttért a „kikérők” (itt írunk róla) ügyére, az egyeztetés tárgyára, arra, hogy 

február 1-jétől az Opera énekesei próbaidőszakukban nem dolgozhatnak párhuzamosan más együtteseknél.

Eddig miként volt lehetséges, hogy aláírtunk egy szerződést, és közben az illető művész mégsem itt, hanem máshol, másik honoráriumért dolgozott? 

– tette fel a kérdést a főigazgató.

„Szemléltetem: ha a kiváló Bretz Gábort szeretném felkérni, akkor időnként én is koppanok, mert fényes külföldi karriert is visz, és esetleg épp akkor nem szabad. Ilyenkor nem szoktam a médiához fordulni és démonizálni a londoni igazgatót, hogy mégis hogy képzeli, elszívja előlünk Bretzet?” – fejtette ki Ókovács Szilveszter, aki kiemelte: tudni róla, hogy szeret magyar művészeknek munkát adni, és csak arra hív külföldit, amire épp nincs vagy nincs elég jó hazai énekes. 

Ez lehet, hogy nem tetszik más hazai színházaknak, viszont jó az énekeseinknek, a közönségnek, és a magyar kultúra számára is kedvező fejlemény 

– szögezte le a főigazgató.

„A vidéki színházak azt is fájlalják, hogy az Opera elszipkázza az énekeseket, és egy operaénekesről tulajdonképpen ön dönti el, mit énekel, mi lesz vele a következő tíz évben. Plusz olyan sok bemutatót tartanak, hogy emellett nem lehet elhívni az énekeseket” – vetette fel az Index újságírója. (A vidéki operavezetők aggodalmáról itt olvashatnak.)

„Az operapremiereket trükkösen számolták a kollégák, véletlenül belecsúsztak a balett-egyfelvonásosok és a tavalyi meg a tavalyelőtti bemutatók is. Így nem tizenhét, hanem három premier volt ebben az évadban, apró különbség” – fogalmazott az Operaház főigazgatója, megjegyezve: a mindenkori operaigazgatónak van felelőssége abban, kiből mi lesz. 

Próba- és előadásnapokon miénk az énekes, mert erre kötöttünk vele szerződést, egyébként pedig szabad:

és magával viszi az Operában szerzett szereptudást és -gyakorlatot is a saját tehetsége és szorgalma mellé – szögezte le Ókovács Szilveszter, aki kijelentette: 

Nem lesz háború, hanem béke lesz. 

„És tudomásul vesszük, hogy vidéken az adott operákat végigtolják a teljes bérletrendszeren a prózák mellett, hisz operatagozatokról van szó, Pesten pedig repertoárjátszás van, mint Bécs, München, Berlin, Hamburg, Moszkva, Szentpétervár, London vagy Zürich nagy házaiban” – jelentette ki az Opera főigazgatója.

A teljes beszélgetés, amely érinti az Erkel Színház jövőjét is, itt olvasható.

Borítókép: Ókovács Szilveszter (Fotó: Index/Papajcsik Péter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.