Szerb újévi mulatsággal nyitja az évet a Fonó

Már-már hagyomány a Fonóban, hogy a város legnagyobb szilveszteri vonós táncháza után januárban a déli szláv népek szokásai szerint is elbúcsúztatják az óévet és köszöntik az új esztendőt. Január 13-án a szerb újévi mulatságon fellépnek a Babra és a Poklade zenekarok, valamint Djordje Davidovics szerb harmonikaművész. Bárki csatlakozhat a délszláv táncházhoz, de azokat is várják, akik csak hallgatnák a vérpezsdítő balkáni zenéket.

Magyar Nemzet
2022. 01. 07. 18:00
Forrás: facebook
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A balkáni kultúra iránti rajongás és családi szálak fűzik a Duna mentén letelepedett déli szlávok zenéjéhez a Babra zenekart, amely 2019-ben debütáló albumával került a legrangosabb nemzetközi toplistákra, valamint meghívást kaptak a legkedveltebb fesztiválokra és világzenei eseményekre. A hattagú formáció a délszláv zene eredetiségét és lelkületét megőrizve hoz létre a hagyományos dallamokból új zenei formákat, egyéni hangzásvilág és stílus kialakítására törekedve. Az együttes a koncertezés mellett a ma is élő Budapest környéki délszláv kulturális közösségekben is otthonra lelt, ahol zenéjével aktív résztvevője a táncházi életnek.

A Poklade zenekarban benne van az egész Balkán: a kabócák éneke, a szétpattanó üvegszilánkok, a rakija tüzessége. Ízek, illatok, színek és zamatok, fájdalom és életigenlés, de főként valamiféle ősi energia árad belőlük, mely kézen ragad és elrepít. Zenéjük valódi poklade, valódi átváltozás. Az együttest legendás mesterek – Versendi Kovács József, Tiszai György és Peti Kovács István – tanítványai alapították 2010-ben Mohácson. Fellépéseiket Gráf Vivien csodálatos énekhangja egészíti ki.

Djordje Davidovics ötéves kora óta harmonikázik, egyaránt játszik gombos és tangóharmonikán. Klasszikuszenei tanulmányai mellett párhuzamosan foglalkozik szerb zenével és a Balkán valamennyi zenei dialektusában jártas. Olyan megkerülhetetlen balkáni zenészektől tanult és játszott együtt, mint például Ljubisa Pavkovic, Bata Kanda, Petar Ralchev és Boban Markovics. Játékában és tudásában a klasszikus zenei szemlélet és technika egyesül a balkáni zenére jellemző egyedi játékstílusokkal.

Hangolódásképpen ITT nézhetik meg a 2020-as szerb szilveszterről készült kisfilmet.

Borítókép: Színpadon a Babra együttes (Fotó: Facebook)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.