Izgalmas rendezvénysorozat kezdődik a magyar széppróza napja alkalmából Balatonfüreden

Irodalmi beszélgetéssel és kötetbemutatóval, Füst Milán megidézésével, rendhagyó gimnáziumi órákkal, valamint filmvetítéssel ünneplik Balatonfüreden a magyar széppróza napját február 18. és 26. között. A Jókai Mór születésnapjához kötődő programok ezúttal is alkalmat adnak arra, hogy az irodalom közelebb kerülhessen a közönséghez.

Magyar Nemzet
2022. 02. 12. 16:17
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar széppróza napján, február 18-án Géczi János József Attila- és Baumgarten-emlékdíjas írónak A tenyérjós című filozofikus kalandregényét mutatják be a Szőcs Géza Irodalmi Szalonban. Az esten közreműködik Kovács Attila zeneszerző-zongoraművész és Oravecz Edit színművész.

Február 25-én a Nyugat prózaíróiról tart rendhagyó irodalomórát a Lóczy Lajos Gimnáziumban Kovács Krisztina egyetemi tanár. Míg február 26-án az ötvenöt évvel ezelőtt elhunyt Füst Milánra emlékeznek. A Balaton Moziban levetítik az író remekművéből, A feleségem története című regényéből készült Enyedi Ildikó-filmet. Majd délután a Szőcs Géza Irodalmi Szalonban Enyedi Ildikó filmrendező és Schein Gábor író, költő, irodalomtörténész közösen beszélgetnek az író műveiről. Füst Milán – Adyval, Móriczcal, Babitscsal, Kosztolányival, Karinthyval együtt – a Nyugat első nemzedékének legkiemelkedőbb alkotói közé tartozott, a magyar irodalom egyik legszerteágazóbb, az összes irodalmi műnemre kiterjedő életművét hozta létre. Eredetisége ellenére azonban csekély hatással volt kortársaira, elismertsége is felemás. A rendkívüli életműben segít eligazodni Schein Gábor, aki Füst Milán eddigi legalaposabb monográfiáját jegyzi.

A beszélgetést követően a tervek szerint megalakul a Szőcs Géza Irodalmi Szalon Baráti Kör.

A rendezvénysorozat zárásaként, február 28-án Száraz Miklós György József Attila-díjas, Bertha Bulcsu-emlékdíjas és Prima-díjas író diákokkal találkozik a Lóczy Lajos Gimnáziumban. 

A magyar széppróza nap balatonfüredi programjait a város honlapján érhetik el.

Borítókép: Szőcs Géza (1953–2020) Kossuth-díjas és József Attila-díjas erdélyi magyar költő, politikus (Fotó: MTI/Mónus Márton)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.