időjárás 12°C Petra 2022. október 2.
logo

Megnyílt a 2021-es Pécsi-ösztöndíjasok kiállítása

Magyar Nemzet
Forrás: MANK
2022.02.18. 13:57
Megnyílt a 2021-es Pécsi-ösztöndíjasok kiállítása

A Pécsi József (1889–1956) fotóművész, fényképészeti szakíró és szaktanár tiszteletére létrehozott fotóművészeti ösztöndíjat 1991-ben alapította a Művelődési és Közoktatási Minisztérium. Célja, hogy segítse az önálló művészi tevékenységet folytató tehetséges fotográfusok pályakezdését, alkotómunkáját, művészi fejlődését, és kedvező feltételeket teremtsen a formanyelvében és tartalmában korszerű, színvonalas művek létrehozásához.

A most kiállított sorozatok is bizonyítják, hogy a fotográfia sokszínű eszköztárát használva minőségi műveket hoztak létre az ösztöndíjat elnyert alkotók.

Az ösztöndíj fennállásának 25. évfordulóján, 2016-ban a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ szervezte meg a Pécsi 25. című kiállítását, amelynek az egykori ösztöndíjasok munkáiból rendezett tárlat mellett hiánypótló eredménye a folyamatosan bővülő internetes archívum létrehozása. A 2018-ban a másodéves ösztöndíjat elnyert alkotók beszámoló kiállítása mellett az első- és harmadévesek munkái is láthatók a Capa Központ Project Room termében.

A kiállítást a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft.-vel együttműködve a Capa Központ hozta létre. A 2011-ben létrehozott MANK az egyetlen olyan nonprofit gazdasági társaság az országban, amelynek deklaráltan az a feladata, hogy az alkotóművészetet és az alkotóművészeket szolgálja, így többek között szervezi, pénzügyileg bonyolítja, gondozza és dokumentálja a pályakezdést segítő ösztöndíjpályázatokat.

Kiállító alkotók: Balogh Viktória, Bartha Máté, Bíró Dávid, Bognár Benedek, Fromm Balázs, Darab Zsuzsi, Piti Marcell, Rédling Hanna, Zagyvai Sári, Zoltai András.

A megnyitó alkalmával átadásra kerültek a 2022-es Pécsi József-ösztöndíjak is. Az öt főből álló szakértői kuratórium idén ösztöndíjat ítélt az alábbi fiatal fotográfusoknak: I. évfolyam: Gombos Cintia, Kis-Kéry Anna, Vizi András Tibor, Szabó R. János, Dobokay Máté. II. évfolyam: Rédling Hanna, Zoltai András, Bognár Benedek, Bíró Dávid. III. évfolyam: Bartha Máté.

Borítókép: Részlet a kiállításból (Fotó: MANK/Csákvári Zsigmond)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.