„Nemcsak zeneileg, de lelkileg is segítenek”

Hátrányos helyzetű, elsősorban roma fiatalok jelentkezését várja a Snétberger Zenei Tehetség Központ a tizenkettedik évfolyamára, amely 2022 júniusában veszi kezdetét a felsőörsi Snétberger Központban.

Magyar Nemzet
2022. 02. 01. 18:00
Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Snétberger Alapítvány 2011 óta igyekszik felkarolni a nehéz körülmények között élő, tehetséges fiatalokat azáltal, hogy a Nemzeti Tehetség Programnak köszönhetően teljesen ingyenes zenei képzést biztosít évente hatvan-hatvanöt fő számára tizenkét héten át. Olyan – elsősorban roma származású – tizenkét és huszonkét év közötti fiatalok jelentkezhetnek a programra, akik hangszeren játszanak vagy énekelnek. A jelentkezők közül hatvanan kezdhetik meg az idei tanévet. 

A személyes meghallgatásokra három helyszínen – Budapesten, Nyíregyházán és Pécsett – kerül sor, de online is lehet pályázni, a Meghallgatunk.hu weboldalon.

A képzés hathetes nyári (amelyről itt olvasható riportunk, itt látható videóriportunk), háromhetes őszi és szintén háromhetes tavaszi kurzusból áll össze, amelyek igazodnak az iskolai szünetekhez, így általános és középiskola mellett is elvégezhető. Az oktatók között szerepel Snétberger Ferenc, Czibere József, Lakatos György, Lamm Dávid, Oláh Tzumó Ároád és Pocsai Kriszta, de olyan vendégelőadókat is hívnak, mint David Friedman, Tony Lakatos vagy Roby Lakatos, ezenkívül tapasztalt mentorok, animátorok és önkéntesek segítik a munkát.

Azért jó itt tanulni, mert itt nem úgy foglalkoznak velünk, mint az iskolában, hanem partnerként, közvetlenek velünk a tanárok, és nemcsak zeneileg segítenek, hanem lelkileg is

– olvasható az egyik diák beszámolójában. A végzett hallgatók közül többen később tanárként, tanársegédként segítik a központ munkáját, mások állami zeneiskolában tanítanak, jazzformációk tagjai, klasszikus zenei művészek vagy hazai, nemzetközi felsőoktatási intézményekben tanulnak tovább. 

– A tíz év alatt olyan, ma már évtizedes tapasztalattal és számos hazai és nemzetközi színpadokon szereplő zenészekkel büszkélkedhetünk, mint Fehér Elemér, Janszó Orsolya vagy Koncsecskó Péter

– mondta el Snétberger Ferenc, a Snétberger Zenei Tehetség Központ zenei és művészeti igazgatója, a Snétberger Alapítvány kuratóriumának elnöke, a program alapítója.

Snétberger Ferenc még az 1990-es évek elején hozott létre Berlinben egy gitáriskolát hátrányos helyzetű roma gyerekek számára, akikkel a zeneiskolák nem foglalkoztak. 

Ez a koncepció tetszett meg Mészáros Zoltánnak, így fogalmazódott meg kettejükben a gondolat, hogy létrehozzanak Magyarországon egy zenei tehetséggondozással foglalkozó iskolát roma fiatalok számára. „Snétberger Ferenc hazai és európai elismertsége, elhivatottsága a szegény sorból származó tehetségek felkarolására, illetve Mészáros Zoltán szervezési tapasztalata a Roma Zenei Szakkollégium megalakításában ötvöződött” – olvasható az alapítvány honlapján.

Borítókép: Snétberger Ferenc (Fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.