„Töretlen hittel ember és magyar”

Ünnepi díszben fogadta a pomázi Szent István király plébánia közösségi terme a Wass Albert-felolvasóestre érkezőket. A Krisztus-kereszt alatt a forradalmi magyar zászló, mellette a meghitt olvasósarok hívogatóan várta az első felolvasót. A klasszikus kis olvasólámpa fénye pontosan a kényelmes karosszéket világította meg. A faragott asztalon szőttes és a jól ismert Wass Albert-portré mellett egy gyertya. Felette a fenyvest ábrázoló tájkép az író szeretett Hargitáját juttatta a szemlélődő eszébe.

2022. 02. 27. 14:10
Fotó: Selmeczi Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Világcsúcskísérletként indult, mára szépirodalmi ünnep lett a Wass Albert-művek felolvasása a Kárpát-haza és a nagyvilág magyar közösségei számára. Pomázon hatodik alkalommal szervezte meg a Pilisi Nemzeti Keresztény Egyesület a felolvasást. Szépirodalmi ünnephez méltón verssel kezdődött a program. Balázs László Gábor Wass Albert Hontalanság hitvallása című művét szavalta el. 

„Hontalan vagyok,

de vallom rendületlenül, hogy Ő az út s az élet,

és maradok ez úton, míg csak élek

töretlen hittel ember és magyar.”

A sorok az előadó tolmácsolásában már vitték is a közönség lelkét a költő felé, akinek szellemisége megérinti az embert. Megérinti, felemeli és összeköti a magyar lelkeket, akik olvassák, hallgatják műveit. A felolvasás még váratott magára, mert egy filmbemutatóra is volt ezen az estén. Az itthonról hazavágynak című riportfilmet vetítették le, melyet Sarkadi Attila, a Pilisi Nemzeti Keresztény Egyesület elnöke és Óváriné Herpai Dóra, az egyesület alelnöke készített. A film Páll Irén gyógyszerész és Farkaslaki Jakab György szobrászművész megható története. Sorsukon keresztül megérthetjük a trianoni békediktátum máig ható, máig fájó valóságát, az Erdélyből Pomázra vezető életutak találkozását. 

Fotó: Selmeczi Tamás

A Balázs László Gábor által válogatott és mélyen átérezve előadott Wass Albert-verscsokor és a film üzenete előkészítette a közönséget, hogy meghallgassa Wass Albert Elvész a nyom című műve néhány fejezetének felolvasását. Negyed óránként váltották egymást éjfélig a felolvasók a közönség kitartó figyelme mellett és lélekben feltöltődve távoztak, azzal a bizonyossággal, hogy elolvassák a regényt.

Fotó: Selmeczi Tamás

Wass Albert 1948-ban, Clevelandben írta ezt a művét. Röviden a tartalmából, melyet az egyik könyvismertetőben olvashatunk:  „Hat cserkész egy erdélyi kis faluban, egy csónaktúra során életveszélybe kerül, és csodálatos módon életben marad. Hányszor találkozunk az életben olyasmivel, amit nem értünk, amit nem tudunk megmagyarázni, ami a logika ellen szól. A miértre keressük a választ, akár egész életünkön át, de a miért Istennél van. S hogy mi a terve Istennek az életünkkel? A könyv a hat fiatal életét követi végig a második világháborút megelőző, az az alatti és az azt közvetlenül követő időszakban. Látjuk, hogyan élik át a szenvedéseket, veszítik el szinte mindenüket, hogy újra kezdjék életüket egy új, s talán reményekkel teli világban. A hat ember élettörténetén keresztül láthatjuk Európa sorsfordulóját, melyet a társadalmi, történelmi változások és a háború okozott az emberekben, nemzetekben és országokban. Azt is láthatjuk, hogyan dől romokba hazájuk és egész Európa.  Az Erdélyből származó, Amerikában élő, magyar pap segítségével újra összekerülnek a brémai gyors fülkéjében, és felvillan a remény, hogy talán van még valami fontos feladatuk az életben, melyet az Úristen nekik tervezett. Együtt magyar, cseh, román, lengyel, német és zsidó, egy csónakravaló kis Európa.”

 

Borítókép: A felolvasók negyed óránként váltották egymást (Fotó: Selmeczi Tamás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.