Várostörténeti programsorozatot indít a Petőfi Irodalmi Múzeum

Megújulnak idén a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) kiállító- és közönségforgalmi terei, ezért az átépítés ideje alatt a kiállítások és a rendezvények szünetelnek. Ám a PIM nem hagyja programok nélkül az irodalmat, a kultúrát szerető közönséget. A Belvárosban több helyszínen is tartanak izgalmas múzeumi eseményeket az év során.

Magyar Nemzet
2022. 02. 09. 20:05
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Petőfi-bicentenáriumra készülve új, ötalkalmas várostörténeti sorozatot indít a PIM a Fuga – Budapesti Építészeti Központban februártól, amely a XIX. század elején lezajló, gyors ütemű városfejlődés néhány ikonikus mozzanatát térképezi fel – közölte lapunkkal az intézmény. Mint írják, a beszélgetőpartnerek a legkülönfélébb tudományterületek képviselői, akik a reformkori Pest-Buda tereit, jellegzetességeit, problémáit szemrevételezve vonnak párhuzamot az egykori és mai városi táj között.

Történészek és irodalmárok, szociológusok és írók kommentálják a főváros jelenségeit egy-egy korabeli sajtóhíren, irodalmi művön, napló- vagy regényrészleten keresztül.

A szervezők célja, hogy megértsük azoknak a hatóerőknek a sokszínűségét, amelyek városunkat alakítják és róla kialakult percepciónkat meghatározzák.

Hogyan ragadhatjuk meg azt a zsibongó, rohamosan növekedő várost, amely a köztudatban a nemzeti öneszmélés és fejlődés helyszíneként él? Kik formálják a városi teret, és mit lát a pesti utcákon sétáló Petőfi? És ami a legfontosabb: hogyan ismerünk rá a mai Budapestre a főváros születésének hajnalán? Egyebek mellett ezekre a kérdésekre is választ kapunk a PIM programsorozatán.

Első alkalommal, február 18-án a Pest-budai ikonok című esten az urbanizáció lendületéről, a városi tér alakulásáról esik szó.

Hogyan különül el a város és a természet a budapestiek életében? Hogyan használják az utcákat és köztereket az emberek, mi látszik és mit láttatnak önmagukból? És hogyan látják a nagyvárost a szépírók? A program házigazdája Fónagy Zoltán történész, a beszélgetésen részt vesz Kalla Zsuzsa irodalomtörténész, muzeológus, Ritoók Pál művészettörténész, valamint Darvas Kristóf zongoraművész és Kerekes József színész.

A várostörténeti programsorozat következő részei a divat, a pesti alvilág, a nemzetiségek a városban és az önszerveződő polgárság témakörét járják körül.

Borítókép: A Ferenciek tere, szemben a Belvárosi Ferences templom. A felvétel 1880–1890 között készült (Fotó: Fortepan/Budapest Főváros Levéltára)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.