Itt forgott – Főszerepben Magyarország, 9. rész

A magyar filmtörténelem legismertebb háborús vígjátéka eredetileg egy drámai hangvételű partizántörténetet mutatott volna be. A Dobozy Imre által megírt forgatókönyvet Herskó János javaslatára átírták a zsolddal lelépő Molnár Ferenc tizedes karakterére, amely aztán önálló életre kelt a történetben. Csakúgy, mint a filmben elhangzó ismert és legendás idézetek. „Az oroszok már a spájzban vannak” talán a legismertebb szlogen, amelyről a film könnyen beazonosítható. A cselekmény, akár egy megelevenedett színpadi kamaradarab, csupán néhány helyszínen játszódik. Ennek köszönhetően a nagyközönség előtt többé-kevésbé ismertek a forgatási helyszínek. A képzeletbeli Fácánpuszta melletti kastély, a pálházi kis utcák és a környező hegyek adják a film jeleneteinek nagy részét. Ismerkedjünk meg velük kicsit közelebbről!

Basa Balázs/Názer Ádám
2022. 03. 06. 7:10
Fotó: Filmarchívum
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A legismertebb forgatási helyszín minden bizonnyal a kastély és közvetlen környezete, ahová a történet elején megérkezik Molnár Ferenc tizedes (Sinkovits Imre). A dörömbölésre ajtót nyitó inas, Albert (Major Tamás) a tóalmási Andrássy-kastély kocsifelhajtóján tűnik fel. A kastélyba belépő tizedest később további meglepetések érik, hiszen több katonaszökevény is bujkál az épületben.

Azonban a kastélybelső-jelenetek egytől egyig műtermi felvételek voltak, és a korabeli Mafilm-stúdiókban készültek.

Kanyarodjunk vissza az eredeti kastélyhelyszínre! A Pest megyében található épületet, a millennium évében építtette Wahrmann Renáta, Ybl Lajos tervei alapján. A kastélyhoz angolpark is tartozott, amely később az épülettel együtt az Andrássy család birtokába került. A II. világháború után erősen megrongálódott építményt, államosították és előbb SZOT gyermeküdülő lett, majd a rendszerváltást követően egy magánalapítvány tulajdonába került. Érdekesség, hogy a neobarokk stílusú kastély melletti parkban egy mára ipartörténeti emlékművé nyilvánított neoreneszánsz víztorony emelkedik, ez azonban a filmben nem látható. Annál inkább az épület mellett található üvegház, valamint a kastély túloldalán lévő díszes teraszhoz felvezető, kétoldali lépcsősor. Itt vették fel a nevezetes kivégzési és gránátellenőrzési ceremóniát, melynek következtében Barokányi főhadnagy (Ungváry László) nyilas legényeivel együtt felrobban, emiatt pedig a tizedes társaival együtt elmenekül. A kastély a szépen felújított parkkal manapság csak előzetes bejelentkezés alapján látogatható.

Tóalmás, Andrássy-kastély. Jelenet a filmben:  01:25:31-től 01:28:40-ig  Fotó: Basa Balázs/Názer Ádám

A film további fiktív történelmi helyszíneit ugyanakkor nehéz valós környezetben elhelyezni. A tizedes a történet elején a negyedik határvadászezredet keresi, akiket Budán már körbezártak. Majd egy újabb parancs értelmében csatlakoznia kell egy rohamegységhez, amely a filmbeli kastélyban szállásolta el magát. Útközben a száguldó tizedes motorját találat éri, így betér a legközelebbi falu szerelőműhelyébe. Itt csatlakozik hozzá egy legény, aki a szerelőmester segédje, és akiről kiderül, hogy a szomszédos Pálházán lakik, és nagyon szeretne hazajutni. A tizedes megígéri, hogy segít neki ebben. 

Később a történetben további településneveket is hallunk, melyek közül néhány kitalált név, mint például Baglyas vagy az említett Fácánpuszta, mely a valóságban nem létezik. Ellenben az emlegetett Öcsöd, Csákánydoroszló, Nyékládháza vagy éppen Pálháza, nagyon is létező helység, igaz, egyik sincs olyan közel a másikhoz, mint ahogy a filmben arra utalást tesz a haditervet egy térkép előtt éppen kiagyaló Gálffy Eduárd (Darvas Iván) és Molnár Ferenc. 

 

A valójában Borsod-Abaúj-Zemplén megyében található Pálháza  Telkiben lett megjelenítve. A tizedes oldalkocsis motorján fuvarozott fiúval először a mai napig látható kőkereszt mellett suhan el, amely a Rákóczi utca és Fő utca találkozásánál található. Később, a nyilas besorozást megakadályozó jelenetben Szíjjártó István (Pálos György) a Fő utcában pofozza fel az erőszakos leventeparancsnokot (Agárdy Gábor). Ezen a helyszínen most a község faluházát ismerhetjük fel. 

A film záró képsorai, valamint a korábbi szovjet gyalogsági roham előrenyomulását bemutató jelenetek helyszíne a közigazgatásilag Budaörshöz tartozó budaörsi Kopárok fennsíkja, illetve a környezetében lévő Farkas- és Szekrényes-hegy.

A Budai-hegységhez tartozó Csíki-hegyek zegzugos vonulatai már a korábbiakban is számtalan magyar filmrendezőt megihlettek és elgondolkodtattak. A főleg dolomitból álló, sziklás, kopár vidék, hangulatos fenyvesekkel körbezárt része izgalmas forgatási terület. A Csíki-hegyek és Csillebérc által határolt Farkasvölgy körbezárt katlana számtalan magyar film külső helyszíne volt. A magányos pusztaságot, kietlenséget mutató dombok és völgyszerű képződmények olyan megjelenítést adtak egy-egy mindenkori jelenethez, melyek képesek voltak az évszaknak megfelelő dramaturgiai hangulat megidézéshez. Keleti Mártonnak is nagy valószínűség szerint ezért esett erre a választása. 

Budaörsi Kopárok. Jelenet a filmben: 01:00:13-tól 01:05:55-ig            Fotó: Basa Balázs/Názer Ádám

A tizedes meg a többiek története télen játszódik. A külső jeleneteknél végig érződik a csontig hatoló hideg. 

Valahol a front mögött vagyunk, támadnak a felszabadítók, menekül a német hadsereg, a dezertált magyar katonák pedig kóborolnak a szétdúlt Magyarországon.

Az itt forgatott téli jelenetnek mai napig őrzi emlékét az az a dupla boltíves rom, mely egykor a MÁV pihenőházának maradványát jelzi. A turistaház az 50-es években még üzemelt, ám a forgatás idején már csak az épület nyomai voltak láthatók. Keleti Márton ezt valós díszletként beemelte a filmbe, és szétlőtt házikóként így illusztrálta a háborús környezetet. Itt volt felvéve az a jelenet, amikor egy bot végére fehér zászlót tűzve megadást jelez Szíjjártó István. A totálképben jól látható még a völgy túloldalán, a 365 méter magas Szekrényes-hegy tetején, az 1920-as évek végén felépített betonrámpa maradványa is, melyről egykor a vitorlázórepülőket indították. 

A film végén a szintén díszletként felépített szovjet fogolytábor bejáratánál, a masírozó katonák mögött, feltűnik a régi repülő-oktatóbázis egykori főépülete. A völgyben egészen az 1980-as évek derekáig működött a vitorlázóklub, melyet a MÁV és csepeli repülőklub közösen üzemeltetett. Ennek tiszteletére emelték azt a két vitorlázószárnyat formáló emlékművet, mely nem messze az említett romos díszlet épület helyétől, a budaörsi Kopárok sziklás emelkedőjén áll. 

A tizedes meg a többiek egy időtálló, kortalan filmklasszikus, melynek műfaja egyszerre dráma és bohózat, groteszk irónia és cinizmus. A háború okozta gyötrődéseket, ahol az ország fájdalmát egy személyben képviseli a magányos katona, a gyorsfutárként leginkább a zsoldot magának gondoló Molnár tizedes. Ahol az oroszok nemhogy a spájzot, de már a fővárost is bekerítették, ezért a túlélés érdekében mindent be kell vetni. Így érzi a néző és mi magunk is. Éppen emiatt könnyű azonosulni ezzel a szemlélettel. 

Felhasznált források: 303 magyar film – Amit látnod kell, mielőtt meghalsz; https://hu.wikipedia.org/wiki/Andr%C3%A1ssy-kast%C3%A9ly_(T%C3%B3alm%C3%A1s); https://hu.wikipedia.org/wiki/A_tizedes_meg_a_t%C3%B6bbiek; http://www.kontextus.hu/hirvero/interju_2006_0328.html; http://gervaiandras.hu/koenyvekm/sinkovits/5-egy-pesti-svejk.html; http://www.geocaching.hu/caches.geo?id=3744; http://www.budai-hegyek.hu/index.php?budaihegyek=latnivalok&al=farkas_ktl_hegy_ees_vitorlaazoo_emleekmuxe ; https://filmturista.blog.hu/

A tizedes meg a többiek elérhető a Filmio kínálatában. A filmhez kapcsolódó DVD elérhetősége pedig ITT.

 

Borítókép: Jelenet a filmből (Fotó: Filmarchívum)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.