A Sorstalanságról kilencven percben

Érzelmekre ható szituációs gyakorlatokat és drámapedagógiai módszereket egyaránt alkalmazó rendhagyó irodalomórák indultak a Kertész Imre Intézetben. A hanganyagokkal és filmrészletekkel színesített ingyenes, interaktív foglalkozásokra már várja a középiskolások jelentkezését a Nobel-díjas író nevét viselő intézet.

Magyar Nemzet
2022. 04. 09. 14:37
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az intézet a centenáriumi programsorozatának keretében tavaly már nagy sikerű Pilinszky-irodalomórákat tartott, amelyeken csaknem kétszáz középiskolás diák vett részt. A foglalkozásokon szintén drámapedagógiai módszerekkel dolgozták fel a költő életművének egyes részeit, az órák végén pedig az intézet által őrzött Pilinszky-kéziratokból is megtekinthettek egy válogatást a résztvevők. A visszajelzések alapján a tanulók élvezték a szokásostól eltérő óratípust, amely segítette őket abban, hogy elmélyüljenek Pilinszky költészetében.

A középiskolai osztályok, érdeklődő csoportok számára meghirdetett új Kertész-irodalomórákat az irodalmi Nobel-díj odaítélésének és átvételének 20. évfordulója alkalmából zajló programok sorában indította útjára a Kertész Imre Intézet.

A foglalkozások a magyar irodalom, a történelem és az etika tananyagához, illetve az osztályfőnöki órák tematikájához kapcsolódva dolgozzák fel Kertész Imre életművének és Sorstalanság című regényének egyes aspektusait, 90 percben.

A főként a 12.-es korosztály számára ajánlott rendhagyó órákon egy rövid irodalomtörténeti áttekintést követően a diákok aktív részvételével, csoportos és páros munkában, drámapedagógusok segítségévek értelmezik a középiskolások a Kertész-életmű hangsúlyos témáit, szövegeit. A szituációs feladatok célja, hogy a diákok élményszerűen, a saját tapasztalataikhoz kapcsolódva ismerkedjenek meg a magyar irodalom egyetlen Nobel-díjas alakjának életútjával és világképével. A foglalkozások végén lehetőség nyílik a Kertész Imre Intézet gyűjteményében fellelhető egyes fotók, könyvek, dokumentumok és kéziratok megtekintésére is.

Az ingyenes, rendhagyó foglalkozásokra a [email protected] címen várja a középiskolás osztályok jelentkezését a Kertész Imre Intézet.

Tekintsék meg a rendhagyó Kertész-irodalomóráról szóló kisfilmet:

Borítókép: Jelenet a Sorstalanság című filmből, a főhős, Köves Gyuri szerepében Nagy Marcell (Forrás: Filmarchívum)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.