Az Óperenciás tengeren túl – Magyar identitás a diaszpórában

Különleges könyvbemutatót tartottak tegnap este a Polgári Magyarországért Alapítvány székházában. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke a magyar nemzetpolitika mélyebb összefüggéseiről is beszélt Bába Szilvia Az Óperenciás tengeren túl – Magyar identitás a diaszpórában címmel megjelent doktori értekezésének bemutatása kapcsán.

2022. 04. 27. 20:38
null
Fotó: Pelsoczy Csaba
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A bensőséges rendezvényen Kavecsánszki Ádám, a Polgári Magyarországért Alapítvány elnöke köszöntötte a szerzőt és a vendégeket, aki elsősorban arra hívta föl a figyelmet, hogy Bába Szilvia kötete kivételesen igényes összefoglalója a magyar diaszpóratörténetnek.

A könyvbemutató alkalmat adott arra is, hogy Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes rámutasson, milyen pilléreken áll, s milyen elemekből épül föl nemzetstratégiánk. Elöljáróban leszögezte:

Isten nemcsak égi, hanem földi hazát is adott nekünk. Ezért valamiképpen az égi hazához is hűtlen az, aki a földi hazának a sorskérdései elől dezertál.

A katolikus terminológia ezt úgy fogalmazza meg: állapotbeli kötelesség, s ebből a gondolatból következik a magyar nemzetstratégia. 

Fotó: Pelsőczy Csaba

– Az emberiség értékgazdagsága a nemzetek sokszínűségében áll fenn. Nem tudom elképzelni az emberiség nagyobb megszegényesülését, mint hogyha a francia nem lenne francia, a lengyel nem lenne lengyel és a magyar nem lenne magyar. Senki nem adhat a világ irodalmának Dosztojevszkijt, csak az oroszság, senki nem adhat a világ zeneirodalmának Wagnert, csak a németség és senki nem adhatja a világnak Ady Endrét, Arany Jánost és Bartók Bélát, csak a magyarság. Ezért állítom, hogy minden nemzet legalapvetőbb küldetése, állapotbeli kötelessége a saját értékeinek megőrzése, kidolgozása és felmutatása, mert ez az a gazdagság, amit kizárólag az adott nemzet adhat az egyetemes emberiségnek – fogalmazott a miniszterelnök-helyettes. 

Ebből az alapállásból vezette le a következő állítását:

a magyar állam célja az, hogy a magyar nemzet fennmaradjon és a magyar emberek életminősége javuljon, mert ezzel járulhat hozzá leginkább ahhoz, hogy a magyarság megfeleljen állapotbeli kötelességeinek. Ezért fontos – fejtegette – az erős Magyarország, ami a maga szuverenitásával, intézményrendszerével, költségvetésével, külügyminisztériumával, nemzetpolitikájával anyagi, szellemi, diplomáciai eszközeivel segíti a hazai, a határon túli és a diaszpórában élő magyarságot a fennmaradásban. 

A rendkívül tartalmas előadást azzal fejezte be, hogy a kisebbségi és diaszpórában élő magyarságnak nyújtott konkrét támogatások közül megemlítette a legfontosabbakat, illetve ezek megszervezésének nehézségeit. Beszélt arról, milyen ellenállás mellett tudta megadni a magyar állam az állampolgárságot a határon túli magyaroknak, beszélt a Kőrösi Csoma Sándor-programról, Mikes Kelemen-programról, arról, hogy a nem helyhez kötött családtámogatási rendszerek a világ minden magyarja előtt nyitottak. 

Szász Jenő, Bába  Szilvia és Kavecsánszki Ádám. Fotó: Pelsőczy Csaba

Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke azzal egészítette ki Semjén Zsolt előadását, hogy a magyarságunk megőrzése az anyaországban szinte természetes, nem kell érte komoly erőfeszítéseket tennünk. A határon túli magyarok számára már jóval nehezebb feladat, ha meg akarnak maradni magyarnak. Szinte minden hétköznapi döntés során mérlegelniük kell, hogy a többségi társadalom előtt nyitott, egyszerűbb lehetőséget válasszák vagy a kisebbségi lét nehezebben járható útját. A diaszpórában élő magyarság számára azonban a nemzeti önazonosság megőrzése rendkívül nehéz vállalás. Olyan környezetben kell helytállniuk, amelyben a magyar nemzetpolitika nagyon komoly támogatása is nagyon kevés. 

Ezért is nagyon fontos – mutatott rá Szász Jenő –, hogy Bába Szilvia Az Óperenciás tengeren túl – Magyar identitás a diaszpórában című könyvéhez hasonló komoly munkák szülessenek a távoli magyarság életéről. Méltató szavait azzal zárta: 

– Ilyen mélyen és ennyire körültekintően a diaszpóra magyarságáról tudományos igényességgel még nem írtak.


Borítókép: Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a pódiumon (Fotó: Pelsőczy Csaba)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.